Khamis, 15 Disember 2011

Bulatan Gembira

Assalamualaikum
Dalam kesamaran cahaya , aku cuba buka mata juga. (harap maklum untuk kesilapan dan kekecualian kekeliruan dalam post ini)

Alhamdulillah, cuti kali ini dapat dimanfaatkan sedikit sebanyak. Jadi fesi. Biasalah. Erm. Oke, anda yang sedang menatap dengan kagum, jangan tertipu dengan kata-kata budak mengigau. Arakian muka gua memanglah sangat tak layak kan. 
muka saya lebih kurang camni ye.
Muka aku memang stok sangat-sangat-diragui-lagilah-suukar-dipercayai. Namun, kunfayakun telah menetapkan aku tinggal di rumah nombor tujuh bersama member-member fesi yang lain. Dan di rumah itulah terhasilnya cerita post aku kali ini.

Ya! bulatan gembira. Adakah anda tertanya-tanya apakah itu? Oh, Tak perlu menjawab. Kerana jawapan anda yang enggan tahu itu bisa menghiris-hiris belati  jiwaku, mengoyak-ngoyak tenaga tangan aku untuk menari di keybod. #sengihcomel


Bulatan gembira ini aku kidnap secara rasmi daripada qoute kawan aku. Kawan aku pun ragut secara lemah lembut daripada satu blog hot. (Belog angel pakai gucci kalau kamu tahu)Justeru itu, izinkan hamba membold dan mengitalickan frasa tersebut. Bulatan gembira membawa maksud : 

Sekumpulan orang yang berkumpul dan saling memesan untuk mengingati Allah dengan cara bahagia dan aman sentosa (ini frasa emas aku) kalau frasa korang = USRAH. tahu?
Dekat rumah aku (oh secara tak rasmi dah jadi rumah aku )tu, lepas maghrib kami buat sesi bulatan gembira. Setiap orang akan dapat turn kasi tazkirah. Memang mantap lah kan sebab kalau kat tempat lain memang tak selalu buat. *atau memang tak buat. #takdengar

Aku bahagia kot bila sama-sama landing secukup rasa dengar member-member lain share apa-apa sahaja yang mereka ada. Sambil-sambil kami membedal apa-apa stok dapur yang ada, kami bergelak ketawa bila perlu, berdiam diri bila perlu, bermuhasabah dan merenung dalam-dalam diri yang kurang upaya selepas membuka telinga seluas 14.4inci mendengar peringatan tujuan hidup dan kemanisan iman.

Aku bahagia je kot, bila ditegur dan menegur. Aku rasa yang aku disayangi. Aku rasa yang aku tenang untuk menyayangi. Aku rasa aku dihargai. Aku rasa tu. Kalau kita hidup sorang-sorang agak-agak kita boleh bahagia tak? Kalau kita sentiasa rasa kita betul, kita gembira tak? Kita tetap perlu orang support kita, betulkan kita, bimbing kita kan? Jadi mari sama-sama kita hadirkan diri, hati, nafsu, jiwa limpa usus kecil dan spinal cord ke bulatan istimewa ini. Bulatan gembira. Bulatan bahagia. Bulatan mencari redha Dia.

kalau aku buat ayat jiwang korang takdapat hidup tenang bila baca. jadi aku cilok lah gambar ni. takpekan. isi hati sama :p
Bukankah Tuhan sendiri yang menegur kita : "Maka berilah peringatan, Sesungguhnya peringatan itu bermanfaat kepada orang-orang beriman". Ada izin laluan? takda? terimakasih.

Yang Maha Baik itu terus lagi buat on-air dengan kita bila Dia sudi cakap : "Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. kecuali yang beriman dan beramal soleh. berpesan-pesan kepada kebenaran. berpesan-berpesan kepada kesabaran". Bulatan gembira itu...


p/s : relation aku dengan member-member , aku rasa mantap doe bila ada bulatan comel ni. sebelum menekan publish post, aku mintak maaf atas segala kekurangan. jangan lupa tegur apa yang aku salah kbaii. May Allah bless!

Selasa, 29 November 2011

Hacked

Assalamualaikum. Kaifahaluk? Alhamdulillah..
Mood aku membara untuk entry ni. Ya, bebarapa hari yang lalu blog aku yang comel dan cute  ni kena hacked. Fine blog cikai kena hacked siapa tak bangga =.='

Oke. Aku agak terharu  tersentak bila aku type kat bar ilive4well.blogspot keluar gambar naruto dan hinata tengah date.Ye aku tipu. keluar gambar seram kot. Aku dengan pantas lantas dan tuntasnya terus tekan x tanpa baca apa-apa. Aku tak suka oke orang suruh aku tengok gambar hantu-hantu ni. Aku ingat gamba hantu sebab muzik dia boleh tahan. =.= Tambahan pula,aku yakin aku salah taip url.

Selepas itu, aku cuba buka semula. Alangkah tertariknya hamba bila melihat benda yang sama. Nak tak nak aku pun tutup muzik dan baca, (i takda mood oke nak baca dalam keadaan seram-seram) akubukanpenakutjangansalahfaham.

klik gamba untuk baca greeting yang bajet comel
Selepas baca, agak tertekan sedikit. Barulah aku tau aku sayang jugak blog underground ni. aku mintak pandangan seorang senior yang minat-benda-alah ni, Dia cakap contact la dorang jangan guna facebook sendiri. Tak tau lagi hacker ni putih ke hitam.

Dipendekkan cerita, setelah kura-kura menang lumba lari,  aku chat dengan hacker terhebat tu, then aku buat ayat sedih yang aku kecewa blog aku jadi cmni blablabla. (Ayat ni datang secara semulajadi, takboleh nak buat apa-apa ) ;p Pastu aku log out sebab merajuk. XD Ni kalau masuk baca puisi ni boleh menang kot :p Oke aku log out sebab dah maghrib. Lepas solat aku log in, terpapar dengan cerahnya kat profil aku.

klik gamba utk ketahui lebih lanjut XD
Terror tak aku merampas kembali hak aku? :p Actually, facebook tu bukan facebook aku XD.

Oke pada mereka yang dah pernah kena hacked jadikan pengajaran, Yang belum jadikan pengajaran jugak. Bukan semua perkara kita boleh expert. Nama pun manusia, ada bidang kita expert, ada bidang kita slow. Dan Dia kasi kita semua tu atas pelbagai hikmah. Bak kata sinetron syukuri apa yang ada~ Kita PERLU orang lain untuk EXPERT kan perkara kita tak pandai , dan kita juga perlu EXPERTkan orang lain perkara yang kita pandai. yes~ That is. SHARE. sumpahakutakyakinlangsungdenganbahasainggerisaku. lalala~

Saling bergantung. Macam anak burung dalam nest, asyik tunggu mak dia bagi twisties,. Tapi kalau mak dia kasi cacing dia cakap "i selera western, u pergi cari hotdog lah" The End.

p/s : tqvm kepada insan yang berbudi luhur mengehack blogku. atas niat baikmu, kami bersama mendapat pengajaran dan pembelajaran yang sungguh berkesan. Maaf atas penggunaan kosakata yang taksesuai atau takdisenangi. 

Sabtu, 26 November 2011

Cerita Tahun baru

Bismillah. Ya aku kembali.
Kisah apa. 

Amboi kau. Makin cuti panjang, makin panjang tempoh ponteng buat posting, lalala. tak dengar.

Hari ini aku cuma mahu melayan kisah aku. Jadi kamu nak kisah ke tidak aku tak kisah. Hari ini bertambah lagi satu tahun hijrah. 1433. fine. aku makin dekat dengan kematian.

Mahu cerita sedikit. 
"oh quran aku mintak maaf " kata aku sambil memandang ke buku kecil pink yang mengandungi 114 surah itu. Apa dah terjadi ? well~ flashback :X

Hari ini aku dating. Dengan Naddy. Kat Jelapang Teguh. Untuk buat lesen L. well, aku kecik lagi.muda lagi :p muda yea? meh sentap : kematian tu tak respect orang kecik ke, alkohol 3.5 percent ke, buat lagu berdua bersatu ke, kalau dah masanya, jumpa jugak Yang Tak Mati tu. hamekk kau budak mudaa~ 

Sambung cerita, nak dijadikan kisah sedih : 26 November 2011. Hari ini dalam sejarah.

Aku : Wey aku nak Khatam benda pink ni 27hb ni, waktu awal muharram ni
Naddy :  Erm, aku pun nak habiskan hafazan Juz Amma
Aku : aku takut lah tak dapat habiskan. Dua juz lagi, maksudnya satu hari satu juz aku kena khatamkan.kalau baca jea insyaAllah takda masalah, terjemahan tu ..
Naddy : Betul. Terjemahan.. Eh Berapa juz tadi? dua? bukan malam ni dah kira malam 1 Muharram ke?
Aku : Oke,

"oh quran aku mintak maaf " kata aku sambil memandang ke buku kecil pink yang mengandungi 114 surah itu. Tak dapat la aku capai sasaran nak khatam quran malam tahun baru. Sebab salah aku. Konon last-last baru nak kejar, tengok-tengok salah malam awal muharram.=.=
Betul la orang kampung aku cakap. If you fail to plan, you plan to fail. Sapa suh tak rancang elok-elok. bajet yakin jea dapat habiskan. Allah nak ajar. kau lalai sangat.Banyak buang masa. Memang kau ucap InshaAllah, tapi tanpa penghayatan. tanpa tawakkal. Allah nak ajar.May be jugak salah niat, mungkin niat mencari keredhaan Dia tu jadi minoriti. Chew~ like!

Tuhan, aku juga manusia biasa, aku tidak tahu contengan ini Engkau redha atau tidak. Cuma aku tak tahu nak luahkan kat siapa. Aku tahu Kau ada. Dan Engkau tahu segala yang aku rasa. Maka, moga contengan ini bisa menyentuh mereka dan mengambil iktibar dalam meningkatkan usaha mereka mendekatiMu.

p/s : orang pakai tudung labuh akan jadi ustazah pilihan bila mereka dalam kelompok kecil. ;D bukan tak sudi, cuma takut tak dapat jadi ustazah pilihan depan Dia sahaja. sekian.

Isnin, 7 November 2011

Kelebihan Dan Kekurangan Menjadi Pengawas

Bismillah, Assalamualaikum

Hari ini aku mahu menitip sedikit perkongsian mengenai tajuk yang tertera. Aku berkecimpung dalam pengawas ni daripada darjah enam kot.Menjadi pengawas bukan semudah yang disangka. Dan tidak juga sesusah yang disangka. 


Ada orang memang berharap dia dipilih menjadi pengawas, dan dia dipilih, maka dia gembira. 
Ada orang tidak berharap dia dipilih pengawas, tetapi dia dipilih, maka dia berat untuk menerima
Ada orang berharap dia dipilih menjadi pengawas, tetapi dia tidak dipilih, maka dia bersedih
Ada orang memang berharap dia tidak dipilih, dan dia memang tidak dipilih, maka dia gembira
Hakikatnya, menjadi pengawas, bukan terletak pada pilihan kita, tetapi pillihan Dia

Kelebihan menjadi pengawas :
  • Mengasah bakat kepimpinan  (pengawas di sesebuah sekolah mestilah ada jawatankuasa, ada mesyuarat, ada planning segala bagai yang pasti menuntut kita mengeluarkan segala bakat kepimpinan yang ada)
  • Peluang melakukan kebajikan kepada rakan, guru-guru dan sekolah terbuka luas. (dapat lah pahala kan)
  • Popular. ("tak kan tak kenal, pengawas yang rambut belah tepi tu..Yang selalu naikkan bendera tuu")
  • Menambah markah kokurikulum
  • Belajar amanah (daripada melaksanakan pelbagai tugasan harian yang dipikul)
  • Menjaga diri supaya berdisiplin (aku tak kasi orang buat, takkan aku buat. Eh , nanti malulah nama pengawas)
  • Selamat daripada segala syak  a.k.a sentiasa dipandang baik (dia kan pengawas, takkan dia nak buat benda tuu)
  • Rapat dengan guru-guru (eh berkat guru tu penting apa?)
  • Gembirakan mak dan ayah (anak aku pengawas, kenapa nak Drogba tak dapat jadi? oh oh. bagusnya anak aku. Kita dapat pahala kan?)


Kekurangan menjadi pengawas :
  • Dipulau, tak ramai kawan(oh , dia kan barua. nak mati ke aku kawan dengan pelapor terhebat)
  • Banyak kerja (alah, nak study lagi, nak jaga gate lagi, nak buat homework lagi, nak hantar laporan bulanan lagi, nak susun kerusi cikgu waktu perhimpunan lagi, nak main Sim Social kat facebook lagi, nak tanya cikgu formula math lagi. adoiii)
  • Serba salah (wey, kawan aku bawak phone, kalau report aku putus kawan, tak report menjadi-jadi. =.=)
  • Semua orang mengharapkan yang terbaik ( kamulah harapan sekolah..bantu cikgu, berakhlak baik , berdisiplin , cemerlang dalam akademik dan farm ville, menghapuskan rekod-rekod buruk jenayah sekolah, pembimbing rakan sebaya dan sebagainya)
  • Tak boleh buat silap ( Pantang melanggar peraturan kecil pasti akan dijadi bahan bualan hebat,post di fb, kutuk dan sebagai..Tu belum kira langgar peraturan yang hukumannya sampai gantung/ buang sekolah )
  • Dipandang serong (dasar kaki bodek. Eh, kalau pengawas mesti cikgu lebih-lebihkan kan?.)
  • Prefect must perfect? (yew~ kau nak tegur-tegur aku? weh cermin sikit diri tu. Dah boleh masuk syurga ke? kau tu pun bukan nya berdisiplin sangat.)
  • Nila setitik rosak susu sebelanga (alah.. pengawas sendiri pun banyak masalah.)
  • Ditakuti 
  • Tak merasai keseronokan menjadi pelajar (ye lah, kalau aku tak jadi pengawas, mesti aku boleh selamber hang out waktu cikgu mesyuarat, jamming ramai-ramai lagu Aduh Saleha dalam bilik darjah, hantar surat layang kepada orang aku tak suka, jadi leader buat sketsa WWE ,curi kunci kereta cikgu untuk betulkan jawapan sejarah Final Exam, dan segala bagai. Kan tu seronok tu? Nanti boleh senyum sendiri bila teringat semua kenakalan yang aku buat waktu bangku sekolah ni. Tapi aku tak mampu buat semua tu kerana satu benda. Baju yang aku pakai warna dia lain dengan orang lain.)
Nampak tak? Mungkin ada yang tidak setuju dengan point-point aku. Tapi aku menulis mengikut fakta bukan auta. Pelajar-pelajar hari ni bukan lagi pelajar yang mudah akur pada peraturan sekolah. Malah kadang kala bangga dengan kenakalan mereka.

Dengar kan ini luahan kami. Kami menjadi pengawas, atas pilihan Dia, samada kami sememangnya rela atau tidak, itu perlu ditolak tepi. Yang pastinya kalau kami buat, kami dapat pahala, dan kalau kami tak buat bererti kami khianat pada kamu, pada guru dan sekolah. Jadi? apa harus kami lakukan?


Jika kamu masih keras untuk tidak memahami kami, aku pinta satu. Tolong letakkan diri kamu di tempat kami. Tolong rasa apa yang kami rasa. Sesungguhnya kami tersenyum tika kamu mengumpat pelbagai macam mengenai kami kerana kami yakin dengan Dia. Bukankah rancangan Dia tetap terhebat? Walaupun kami kadang kala jatuh kesedihan dengan apa yang kamu katakan, tetapi kami tanam dalam-dalam kekuatan menjadi pemimpin dalam sanubari kami.

Masihkah kamu keras? aku pinta sebuah lagi permintaan. Tolong fikirkan keadaan dunia yang tiada peraturan. Tiada insan yang berminat untuk menegur, menjaga dan melaksanakan peraturan. Bagaimanakah? Bahagiakah hidup kita ketika itu?

Aku menulis bukan atas rasa dendam dan iri. Seribu pohonan kemaafan aku minta kalau ia menyakitimu.Tetapi aku mohon aku dan kamu berfikir dan mencerna kembali. Moga sinergi perubahan dan praktikalnya akan terus mekar mewangi. Azimat keanggunan insan bermaruah dan harmoni.



Sabtu, 5 November 2011

Jangan Mengharap

Bismillah. Alhamdulillah. aku masih bernafas atas nama hambaNya, dalam alir darah seorang kuli kepada Dia.
allahummahbaarikfilmaut,wabaarikdiba'dalmaut.. amin *(ni doa untuk kesejahteraan di alam sana yang kekal abadi)


Kebelakangan ni amat malas la menulis. Seperti biasa aku meneropong dari mati dan akal. Semalam aku baca sebuah novel. Tebal kot. (sebab tu aku tak habis baca)  Aku bosan kerana novel tu menceritakan betapa indah nya rasa bila hero yang berpisah dengan heroin selama 10tahun bertemu kembali.Hero tu macam dah diagak,macam biasa,  terkejut dan sedih. Dan aku tutup buku, sebab dah tau akhir nanti mesti dorang akan bersama walaupun sebelum tu dorang akan menempuh pelbagai ujian. (err, sebenarnya aku tutup buku nak bangun solat asar, bukan dah tau cerita tu) =p

Aku rasa kalau korang baca novel-novel yang lain pun biasanya camtu jugak kan. Kebanyakan novel kita dah tau mana penghujung dia. Tapi kita baca sebab nak tau macam mana cerita tu boleh berakhir dengan penghiran bahagia , sedih dan sebagai. Dan aku kat sini bukan sebagai pengulas apa-apa novel. Cuma aku nak ajak diri aku dan kamu supaya memandangnya dari sudut berbeza.

Selepas khatam satu novel, kadang-kadang kita tersenyum sendiri.
"alangkah indahnya kalau aku ada kat tempat hero/heroin tu"
"wah. best nya ..sweet sangat hero tu. " 
dan pelbagai dialog yang tak mampu aku nak catatkan semuanya di sini. 

Semua ini kadang-kadang menghayutkan kita dalam arus kehidupan realiti. Yalah, bila hero dalam novel tu sweet , kita mencari-cari lelaki yang berkarakter sweet.
Bila hero dalam novel tu kejar heroin separuh mati, kita mengimpikan ada lelaki yang mengikuti setiap perkembangan diri kita sebagaimana yang dilakukan hero dalam novel.
Bila hero dan heroin bertemu setelah lama berpisah, kita berharap orang yang pernah kita sayang juga kembali semula dalam hidup kita.
Bila heroin tu cakap dia takkan tinggalkan hero sampai bila-bila, kita rasa alangkah untungnya jika kita yang memiliki heroin seperti itu,
Bila heroin banyak berkorban, dan akhirnya dia dapat bersam heronya, kita juga berkorban dan mengharap benda yang sama.


Tak mudah menolak rasa ingin dibelai kehidupan seperti dalam novel. Semuanya indah. Diselangselikan dengan sedikit dugaan, kemudian kebahagiaan akan kekal menjadi milik hero/heroin. Aku menyebut kerana kebanyakan novel begitu. Maka kerana itu aku menyeru kepada diriku dan kepada sesiapa sahaja yang mungkin terbaca, 

Kehidupan ini tak seindah novel. Takdir kita di tangan Dia, bukan di tangan penulis yang enak mencanai pelbagai rencah. Kita sendiri yang memandu kehidupan. TakdirNya adalah yang terbaik. Namun, bukan menjadi alasan kita menyerah diri dan pasrah.
Tak usah mengharap hidup yang indah-indah. Cukuplah kita yang mengindahkan hidup kita. Tak usah mengharap keajaiban berlaku. Cukuplah kita pasrah dengan apa yang ditentuNya. Kerana kita tetap akan meninggalkan dunia yang fana ini. Sebentar cuma diberi olehNya untuk kita menikmati seadanya.

Selamat menghidupkan hidupmu.

Jumaat, 4 November 2011

Selamat Tinggal

Bismillah,. Sudah lama tidak update.
Cuma dua sebab :
-Fator Dalaman / Alasan Peribadi : Aku kan bizi, nak exam ni, malas la, tak tau nak habaq pasai pa. etc2
-Faktor Luaran / Realiti : Yelah blog aku kan cikai, tak famous, tak de orang minat etc2


Jadi setelah lama aku menyepi , aku kembali membawa berita sedih bahawa aku dah bercerai dengan SMA (Sijil Menengah Agama). Tak mengapa aku pasrah . Terima kasih atas segalanya wahai kekasih gelapku.

Selamat Tinggal.

Khamis, 6 Oktober 2011

Facebook Like Button untuk blog anda

Bismillah
Toturial baru, moga bermanfaat
Korang dah ada facebook like button untuk blog?
Cam kat bawah ni

sila abaikan angka tu =p








Dah ada takpe.
Kalau nak boleh  baca
Tuto ni akan ajar korang buat like button facebook tanpa perlu buat fanpage.
nak try? Simple je
pergi kat sini
http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/
  • oke. tempat url tu, isi url blog korang
  • yang lain-lain kamu boleh pilih sesedap rasa
  • selepas itu, "get code"
  • paste je la dekat mana-mana tempat dalam blog korang
  • tamat suda.
  • lepas ni korang boleh tengok berapa ramai minat belog korang
kredit to : bloggirl

Aku Tak Sehebat Itu














Bismillah,
tika mana jari ini menari. hati ini tak menentu

dengarkan ini
jika kau menyisihku kerana aku tak memahami mu
dan masih ada insan lain yang lebih hebat dalam itu,
maka aku mohon maaf
namun ketahuilah
aku tak sehebat mana untuk memahamimu
walau aku cuba sedaya upaya
kerana inilah aku

jika kau menyisihku kerana aku tak menjaga hatimu
aku mohon maaf
aku cuba sedaya mampu tidak melukaimu
namun inilah aku

jika kau menyisihku kerana aku tak setaraf denganmu
aku mohon maaf
namun aku rela.
kerana itu bukan hakku untuk mencuba lagi.
inilah tarafku

jika kau menyisihku kerana apa sahaja
aku mohon maaf
aku tak pernah hebat dalam itu
kerana itulah aku

ku mohon darimu cuma satu
percayai aku
kan kucuba yang terbaik untukmu



Isnin, 26 September 2011

Bahasa Melayu

Bismillah. Assalamualaikum semua . waras ngak?
  • Pada seminar sma, aku tertarik dengan kata-kata sorang penceramah
  • Bahasa melayu ni makin hari makin pupus
  • Makin ringkas dan ringkas. makin hancur
  • Sedih kan? tolong la sedih
  • Generasi akan datang entah macam mana
  • Entah guna bahasa isyarat je
  • Aku sokong 200 peratus
  • Kalau dalam mesej tu, subahanallah
  • Apa sengih-sengih? buat kantoi je kan korang pengamal setia bahasa paling ringkas? :p
  • ni aku nak menyeru ni

Kita ubah nak tak? Tak dapat semua, kita ubah mana yang mampu, paling kurang buang la slank "w" kat belakang tu, tak pun, dalam blog kita tulis la guna bahasa melayu formal. Dengan kata lain, tak guna tahap maksimum. a.k.a kau sorang je yang paham .
  • Sayang la wey, bahasa kita ni pernah jadi lingua franca kan
  • tak kan kita nak jadi antara punca bahasa melayu hilang
  • kalau bukan kita yang nak jaga benda alah ni
  • siapa lagi?

Isnin, 12 September 2011

Sombong nyer

Salam.Sudah lama tidak menyentuh keybod dengan mesra , lallaa
  • aku baru habis syafawi. (no comment) hanya Allah berhak menentukan nasibku, sob sob
  • seperti yang tertera aku nak mentype tentang sombong
  • ko bengang tak kalau ada mamat/minah sombong dengan ko
  • dah dua tiga kali hantar request kat fb , x approve pun, bajed bagus kod
  • atau dah banyak kali try chat say hello, hai, salam etc2, macam orang buta kodd
  • ferh~ bapak bengang kann,
  • woiwoi, jangan mencarut lagi..ni nak habaq sat.
  • ang pernah x buat orang cenggitu? taak pernah?? 
  • orang cakap : hambui.. baguih nya ang, tak sombong naa (sejak bila tuka slank??)
  • aku cakap : pala hotakk ang baguihh
  • napa aku cakap camtu. sebab bagi aku la kan,,
sombong memang tak elok.TAPI hanya pada tempat-tempat tertentu sahaja. sombong dengan kelebihan diri memang nak kena cepukk, dengan makcik-makcik tak kan kau nak sombong? melepas kau nak rembat  anak dorang kan. Tempat tak perlu sombong, tak yah la sombong, tapi,
tak malu ke kita accept semua request orang tanpa tahu sapa orang tu sebenarnya, tak tau apa sebenarnya tujuan dia ,entah apa yang dia nak daripada kita,  semata-mata kita tak nak digelar sombong, walawehh~~ sombong dengan tujuan menjaga diri sendiri tu berdosa ke?
  • aku mintak maaf sangat kalau ada yang terasa, 
  • aku cuma menyuarakan apa yang aku lihat dan dengar
  • tak perlu kod kita rasa kita perlu ramai kawan untuk elak pekataan sombong tu
  • sombong kerana menjaga diri sendiri itu lebih baik
  • tak ke yang lebih tertutup itu lebih berharga??
  • jangan kita lihat sesuatu yang indah itu daripada sudut indah sahaja, kerana di belakangnya terselit pelbagai lagi yang idak indah =)
  • maaf sekali lagi,andai yang terasa.



Jumaat, 2 September 2011

Pen Oh Pen

Assalamualaikum. Hari ini mahu kongsi sesuatu. Pernahkah anda melihat dan menilai statement di bawah?

wo0..Dasyat kot. boleh mati. Tapi entry ni aku bukan nak suruh korang tak bagi hilang pen. Tapi nak ajak korang supaya kita sama-sama menilai dengan sudut pandangan yang lain.

Perkongsian ini ringkas sahaja,
Hipotesis : KADANG-KADANG KITA TAK SEDAR SATU PERKARA KECIL BOLEH MENYEBABKAN SATU IMPAK YANG BESAR DAN TAK DIDUGA.

Radas : Kehidupan di dunia dan akhirat

Pembolehubah
Manipulasi : Perkara kecil yang dilakukan
Bergerakbalas : Kesan besar yang tak diduga
Malar : semua manusia

Cara : 
1) Kamu comment di fb pada status kawan yang agak tidak serasi dengan kamu, menegur kesilapan ejaan pada perkataan dalam statusnya itu.
2) Kemudian dia ingin menutup kesilapannya dengan ayat "saja jer,, nak test readers,sapa yang peka .." atau ayat yang sepupu dengannya,
3) Kamu dengan tanpa memikirkan akibat terus memperlekehkan dia, kononya adik kamu pun pandai mengeja atau apa-apa ayat yang menunjukkan dia tak pandai eja,
4) Kawan kamu marah. dan berlakulah pelbagai unsur-unsur negatif . menyebut aib orang, mencarut dan sebagai.
5) Perbalahan di bawa terus sehingga menginjak ke beberapa hari dengan disertai beberapa pengkomen lain yang kononnya mahu memberhentikan.
6) Di luar, kamu mula tidak bertegur dengannya.memasamkan muka dan cuba mengelak daripadanya.
7) Maka putuslah persahabatan kamu dengannya,

Pemerhatian : Kesan besar tersebut sangat tidak diduga 

Kongklusi : Sesuatu yang kecil itu sangat memberi kesan pada waktunya. kadang kita tak sedar perkara kecil yang kita buat itulah yang paling berkesan pada hati orang sekeliling, perkara kecil itulah yang buat kita berjaya , perkara kecil itulah buat kita memendam rasa bertahun-tahun., perkara kecil itulah buat kita insaf dan berubah, perkara kecil itulah buat kita menyayangi dan disayangi, perkara kecil itulah membuat kita disisihkan, perkara kecil itulah membuat kita tersenyum setiap hari, perkara kecil itulah membuat kita menghormati dan dihormati,,

Dan jangan lupa. kita tak tahu, Allah yang Maha Menilai. Entah kerana perkara kecil yang membuat kita masuk syurga, atau perkra kecil yang membuat tergelincir ke neraka, nauzubillah.
Sekadar renungan bersama. hipotesis accepted! =p


Sabtu, 27 Ogos 2011

Dengan Allah Pun Nak Berkira

Bismillahirrahanirrahim. Pembuka bicara yang mengharapkan entry ini mendapat keredhaanNya, mendapat kelebihan bagi yang sedang menatapnya. amin

Hari ini perut penuh lepas berbuka. Orang dah kata jangan tambah. Dia nak jugak. Nasi ayam derr. Ibu pulak yang masak. pergh.. memang lama la aku duduk atas kerusi dapur tuu.. Kesannya, apa lagi? Berat la waktu nak buat isyak dan terawih. walaweh~ (jangan tiru aksi ini di rumah)Buat jugak la terawih. Dengan ayah yang baru baik dari mana tah..Dan bermula la kisahnya..

Tadi, selesai terawih, ayah cakap dia letih, jadi dia suruh witir sendirian berhad. 
Aku : "ibu, nampak rambut ni haa"
Ibu : "Ibu kena solat semula la ni.."
Aku : "tak tau .."
Ibu : "Ibu nak ganti terawih yang tadi, solat la witir dulu"
Aku : "Boleh tak nak buat satu rakaat je.."
tetiba Allah turunkan tegurannya pada aku.
Huda : "dengan Allah pun nak berkiraaa.."
Aku : "........


Subahanallah. benar, dengan Allah pun nak berkira. Tak malu ke? tak semestinya buat witir tu, apa-apa ibadahpun macam mengaji, belajar, dan apa-apa la. Kalau boleh minima, kita akn minimakan seminima-minimanya..Kadang-kadang kita tak fikir benda alah tu kan? Subahanallah kerdilnya aku. Dah la kecil depan Allah belagak sangat macam hebat. 

Cuba bayangkan Allah berkira-kira dengan kita.. cuma boleh bernafas 3 kali je seminit. boleh melihat 4 kali je dua jam. Tak boleh bercakap satu hari. Ya Allah, ampunkan kami ya Allah.

Sabtu, 20 Ogos 2011

Tempat Pertama

Setelah sekian lama aku menyepi membawa diri, sendirian tanpamu di sisi, akhirnya aku kembali lagi. Maafkan aku kerana melarikan diri, tak bermaksud mahu berhenti, cuma cuba menambahkan pengisian diri. memantapkan jasmani dan rohani. menuju cinta hakiki.~ouh.. awat tak bole blah,,

Sedang aku mencari-cari . aku terjumpa suatu yang mempunyai makna tersendiri. Maka impaknya di sini.

Kita selalu berkata : aku buat apa yang aku suka.
aku kawan dengan siapa sahaja yang aku suka.
aku hidup dengan cara yang aku suka. 
atau apa sahaja yang  kesimpulannya : aku berhak buat apa sahaja, walaupun apa sahaja dikata sekeliling, aku tetap aku.

Tapi. Pernah tak kita fikir.

Tentang Dia.

Di mana kedudukan Dia dalam diri kita? Kita letak Dia di mana? Apakah jenis relationship yang kita bina dengan Allah? Ya, kita boleh buat apa yang kita suka, tetapi redha Allah itu lah yang perlu mendapat tempat pertama.
Analoginya mudah :
Katakan kita suka bergaul mesra dengan rakan-rakan. tak kira lelaki atau perempuan. Alah.. biasalah .. member-member, tak yah nak kecoh la.. ya memang, alasan dengan kwan-kawan itu boleh dijadikan back up dengan manusia. Tapi sejauh mana dengan Allah? di mana kita letakkan Dia dalam masa kita bersentuhan dengan bukan mahram. Dia mana kedudukan Allah tika mana kita bergelak ketawa dengan kuat kerana keseronokan bergaul dengan mereka. Itu cuma satu contoh.=)

Kerana aku juga tak sempurna. Selalu juga mendurhaka padaNya. Jadi aku cuba untuk membaiki diri dan menyeru semua.

Mari menggapai kebaikan dunia dan akhirat =)


Isnin, 25 Julai 2011

Apabila Van Der Vaart bertemu Lempard

Salam.
Di telinga ear phone menyanyikan Opick-Rapuh. Not bad kot. ce dengar.
Hari ni nak cerita tentang apa ye? oke. korang faham kan. buat sekian kalinya. TYPO!

Suatu pagi ciptaan Allah yang sangat indah :

Van Der Vaart : "Wey Lempard, mai sini sat"

Lempard : "Awatnya. kacau line la aku nak ushar Lady Gaga."

Van Der Vaart : "Cantikkan pagi nii,, "

Lempard : "Subahanallah..Mestillah. apa masalah kau?? "

V.D.V. : "Sampai hati kau lupa. Hari ni befday aku."

L : " Oke sorry. Hepy befday keyy! Hadiah tak sempat beli"

V.D.V. : " Terima kasih. takper, aku dah dapat banyak hadiah daripada peminat-peminat,Rooney                    MJackson, 2PM, Rihanna, Sami Yusuf, Opick, bla bla bla, Osama,Hannah Montana bla bla  Abdullah Badawi, bla bla. dan bla..." (sebut semua sambil tersengih-sengih gembira)

L   : " wah.. best nyer jadi kau.. ade lagi tak selain tuu?"

V.D.V : " Eh mestilah. Maher Zain cakap van pos laju dia pancit. lambat sikit la sampai. Aristotle hello hello aku, cakap dia nak mai sat gi, bawak tiga set cadburry besar untuk aku. Zain Bikha cakap mummy dia ambil masa 3 hari untuk buat pilihan hadiah terbaik untk aku, so, lambat sikit la aku dapat, tu je yang aku ingat."

L : " Ade lagi takk?? aku rasa ada lagi la yang kau tinggal"

V.D.V : "Erm..Oh, baru teringat, Sami Nasri nak share burger dengan aku.

L : " Lagi? "

V.D. V : " Woi! kobis la.. awat nya kau,,James Brooke nak kirim kayu cengkih  buat sugi.. tu je laa.Yang lain sumpah aku tak ingat"

L : " Ada lagi bro.."

V.D.V : " Mana ada dahh..?"

L : " Ade.. Cuba ingat baik-baik"

V.D.V. : " Oke surrender.. "

L : " Allah. Dia kasi kau umur panjang. Rezeki yang melimpah ruah. Udara untuk dihirup. Muka yang hensem. Pancaindera yang sempurna. Keluarga yang lengkap. Peluang untuk bertaubat. Jari untuk menaip blog. Sistem soma yang stabil. DIA KASI SEMUA YANG KAU ADA SEKARANG." 

V. D. V : " ....... Astaghfirullah, Alhamdulillah .."



Manusia. Jarang sangat bersyukur. Hanya tau merengek-rengek. Nak itu, nak ini, Kurniaan Dia banyak sangat. Selalu tak reti bersyukur, Nisbah bersyukur : merengek = 1: 5. itupun kira nisbah maksimum dah tu. kongklusi = Jum Dhuha! (search la fadhilat-fadhilat dhuha, Mantop sangat) wink! May Allah bless !


Ahad, 24 Julai 2011

Hidup Ini Sementara

Salam. Hari ni aku terbuka profil dia. Ya Allah , series. RINDU. rindukan butir bicara dia, dakwah dia. senyuman dia, ketabahan dia, ketokohan dia. semua tentang dia.Terimbau segala kenangan. Multaqa Nuqaba', MIPOD..Astaghfirullah.

oke. Aku tak sepatutnya buat entry ni. Entah,

First aku kenal dia, dekat masjid. waktu tu aku baru f1 kot. aku pakai kasut. ada kakak aku sekali. Waktu tu ada sorang budak gemuk (agak la) tengah pakai kasut jugak kot dekat kerusi berhampiran. Kakak said : "tu ar Faiz," ohh.. ni yang Muhay selalu cerita tu.. 

Naik f3. peristiwa silam :
Satu kumpulan dengan dia waktu kem pengawas ke apa tah. Tugasan = diberi pulau. Sila bangunkan. oke. aku tak pandai melukis. Dia lukis macam-macam kot. Aku tak ingat aku bebel apa kat dia . Then, dia berhenti melukis, pandang aku, hulur marker. Kelu di situ.

Aku tak pernah/tak banyak kot bercakap dengan dia. Cuma banyak kenal dia berdasarkan cerita abang (Muhay). Fakta yang aku ingat : Anak ke 4 daripada 7 orang adik beradik. 2 orang adik perempuan dan sorang lelaki, aku ingat sejibik-sejibik sebab SAMA DENGAN AKU. Dia je satu-satunya kawan abang aku yang aku tahu dan ingat latar belakang dia. well, abang aku kutip banyak cerita tentang kawan-kawan dia, (same as me) tapi aku cuma insan biasa .. yang lebih mementingkan formula math untuk dihafal berbanding latar belakang mereka-mereka, (marah cikgu Yati aku rosakkan bm dia.)

Then , di frenster, aku masih ingat, dia mesej aku. Beri url blog dia. Blog Dia.. korang pun boleh nampak la dia punya semangat untuk Islam kan? Malas dah kot nak review sangat memori. oke dia baik, sangat besederhana. aku rasa sangat rendah diri bila dia ada. cukup?

Hari tu 18 hb April. Aku rasa orang yang rapat dengan dia, tak kan lupa kot tarikh ni. oke. aku bercakap waktu perhimpunan . so memang tak dengar la kan. tiba-tiba keadaan riuh, aku tanya la budak-budak ni  awat nya? oke.. pengetua umumkan. Dia Dah Pergi. Selamanya.Eksiden motosikal waktu nak pergi sekolah. Subahanallah. syahid. Korang yang baca ni, jum sedekahkan Al-Fatihah untuk dia. (sila berhenti membaca untuk sedekahkah 7 ayat tu) jangan kedekut.

Mula-mula dengar aku tak terdetik kot nak menangis. Sedih tu.. tak yah cakap la kan..Entah kekuatan mana yang berbisik cakap "innalilahiwainnailaihirojiunn,,,setiap yang ada akan tak da, dah kurang seorang pemimpin (dia presiden Badan Dakwah ) di sini " series. tak rasa nak nangis kot waktu tu. begitulah hari-hari seterusnya. walau kadang-kadang hati lemah juga lah , tipu kalau aku cakap x pernah menangis. cuma diri ini cuba untuk membuat benteng . biar rapuh. namun tetap wujud.

sekarang dah tiga bulan. Aku tak patut buat entry ni. aku harap. entry ni untuk aku. untuk melepaskan segalanya, cukup sampai di sini cerita dia. Namun iktibarnya tetap tersemat kukuh. inshaAllah. bila dia dah pergi. baru aku tahu. Dia pun minat Arsenal. Minat lagu west-life, Tahu lagu Last Breath. dan macam-macam yang tak mungin dapat diluah. biarlah dia pergi. aku bukan siapa-siapa untuk menangisi dia. sekadar seorang yang duduk sama bumbung BADIB. Yang merindui perjuangan dia, 

ya Allah. kotakan janjiMu kepadaNya. Izinkan aku menurut jejak langkah syahidnya. aku sangat perlukan kamu, =')


Jumaat, 22 Julai 2011

Kesedihan itu milikNya

Salam.
Sihat tak hari ni? kalau sihat alhamdulillah.kalau tak, senyum je.
Lama jugak la kot x update, blog saya bukan hot. jadi, x mengapa =p

nak tanya ni, korang pernah sedih?
Beng!! amek penembak aku tu, menipu lagi cakap tak.
sedih.5 huruf kat situ. ada apa ye?
kenapa sedih? sebab dapat ujian.tak kisah la, puncanya kena marah dengan ibu, tension dengan adik, bertengkar dengan kawan,exam fail, banyak hutang, even putus dengan boy/girl fren sekalipun. bagi dai'e mungkin dakwahnya dipinggir, bagi rockers mungkin gitar dia mak buat pukul dinding sebab nak halau nyamuk. bagi guru mungkin sebab dia kena duduk kat tepat murid , pelajar dia yang mengajar. even la bagi seorang pelajar uni, cafe ditutup 24 jam untuk di renovate. bagi seorang romeo, mungkin la sebab ayat-ayat cinta nya dibalas dengan ayat-ayat lazer, oke oke. cukup di situ=p

mesti lah sedih kan? ke biasa je. walaupun cerita-cerita di atas hanya di alam fanliti (fantasi +realiti) . apa=apa condition yang kita rasa tak best, mesti kita sedih kan.takda perasaan? =p

Aku teringat akan firman Allah S.W.T dalam surah Al-baqarah ayat 286 yang bermaksud:

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menganggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (mereka berdoa dengan berkata): " wahai Tuhan kami! janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami bersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-yang yang bterdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum kafir"
bagi siapa-siapa yang rajin bermatsurat , inshaAllah faham ayat ni. Allah baik! sangat baik. oyehhh..diri yang menulis ini sebenarnya juga tak sempurna, sering lemas dengan dunia yang menghijab, namun, mari sama-sama kita kuatkan hati.
Berpeganglah dengan taliNya, insha Allah.

p/s : alhamdulillah. berjaya juga buka entry baru. bukan tak nak buat, tapi dah banyak masuk dustbin.. *terharu di situ. May Allah bless~

Sabtu, 16 Julai 2011

Perlu..

salam.
hati rasa tak menentu.
sesaknya hidup ini.
pelbagai kerenah.
its life.
aku terima
Dia cipta. itu yang terbaik.














aku cuma mampu memohon.
Razzaq, kasihanilah aku.
berilah aku kesudahan yang baik.
aku tidak mahu sama sekali menjadi orang yang rugi.
berilah aku keimanan yang istiqamah,
dan aku berbahagia dengannya.. Wahhab. aku perlu kamu=')

Isnin, 11 Julai 2011

Jom Kotor??

Salam.
09 Julai 2011
Keramat gila kan tarikh ni..
Jum tengok kekeramatannya??
Pihak penaja said : Jangan tiru aksi-aksi ini di rumah



Banyak lagi la video-video dasyat.
Tu lah tengok lagi tv tu, jangan berhenti ye
Percaya SEMUA sekali tau
Meh kita sama-sama sokong kerajaan kotor
Jom kotor??
Orang yang waras inshaAllah boleh fikir dengan waras.Ni bukan soal politik tak politikNi soal KITA! NEGARA KITA! MASA DEPAN KITA!
Allah, jatuhkanlah kerajaan zalim ini.
Jatuhkan Ya Allah!

Sabtu, 2 Julai 2011

Testing

salam. testing . blockqoute, blockqoute

blockqoute menjadi.

alhamdulillah
tq banyak k. Siti Safiyyah, atas sharing nii..barakallahufikk.
belajar lah semuanya, semua untukmu dari alam Dia 

Khamis, 16 Jun 2011

Jom Merokok Sama-Sama?

Salam. Tadi masa aku makan kat restoran Lima Bintang  a.k.a kedai kampar depan sekolah, aku rasa nak lempar tulang ayam kat orang depan aku.
Aku bukan nak kutuk, cuma sama-sama kita koreksi. Baca elok-elok . Selamat beramal =)

Korang nak tau apa dia buat? Dengan muka ini-kedai-bapak-saya nya dia boleh SMOKING!Pergh. aku duduk belakang meja belakang dia. Makan "nasik-campur" lah aku.
Nasib baik aku boleh fikir positif, kalau tak, meraung lah anak bini dia kat rumah tak dapat terima hakikat pakcik tu mati sebab telan kasut sekolah line-7 dengan percumanya. Memang aku rasa nak je tegur, puas lah aku tercari-cari signboard NO SMOKING kat situ. Harap je lah. (tokeh kedai tu pun sama je telan Dungu-Hell tu )

Ya Allah, sabar je lah. Kalau sekejap , aku rasa peparu aku boleh runding lagi.. tapi..Korang faham tak apa perasaan aku, kalau pakcik tu smoking depan aku dari tengah-tengah sampai ending cerita Amanah Dalam Cinta (err...) Aku tengah makan rasa nak suruh je pakcik tu gigit pinggan aku dan pastikan ada 66 jenis gigitan kat pinggan tu. Memang terguris hati dan limpa milikku melihat asap yang berkepul-kepul dengan rianya itu. 

Dengan jujurnya, aku terkeluar jugak dari hati sanubari yang tersayang, "AKU TAK REDHA!" Astaghfirullah. Memang aku sakit hati sangat. Bapak aku tak smoking, abang atuk semua bersih rekod. Aku tak kesah kau nak smoking, smoking lah sampai kau puas dan nak-tarik-nyawa-sendiri dengan rajinnya. Tapi.. tolong aku dan mereka boleh tak?? JANGAN SUSAHKAN ORANG LAINN!
Atau dengan bahasa kampung aku . "kau nak mati, mati lah sorang-sorang." Tolong lah, kau jangan ingat semua orang sama je macam kau.

Wey, pada yang lebih-kurang-umur dengan aku. Kau rasa kau cool eh?Wah cool nya engkau dalam hell balasan kepada nak-bunuh-diri-kat-dunia?Apa sangat lah yang kau tension? 
Kau tak tension eh nanti "kat sana" Allah tunjuk kat semua orang kau tu tak sayang diri sendiri. tak sayang nikmat Allah bagi. Tak sayang mak bapak. oke-oke. Kau cakap aku tak faham masalah kau kan? kalau aku tak faham masalah kau, KAU TOLONG FAHAM MASALAH KITAORANG!
Masalah aku dan mereka senang je : no smoke no loathe ! 
pesanan pihak penaja : jangan hirau title tuu.. 








Ahad, 12 Jun 2011

Exam Fever

Assalamualaikum
Esok start sekolah, Kalau setakat sekolah aku tak pelik sangat.
Masalahnya esok EXAM! kalau setakat exam biasa aku tak pelik sangat.
Masalahnya PERTENGAHAN TAHUN! (yang mak bapak amek result tuu).Kalau setakat Exam Pertengahan Tahun aku tak pelik sangat.
Masalahnya esok EXAM BOUTH! (10 subjek stok menghafal dalam b.arab)
Kalau setakat bouth aku tak takut sangat.
Masalahnya AKU TAK MENGHAFAL LAGI!

Oyeh~ salah aku. 200%. Entah lah. macam malas sangat nak hafal.
Aku tak kisah sangat kot result aku. Tapi aku kisah PERASAAN MAK BAPAK AKU!

Korang-korang dan korang! korang baik kan. Orang baik selalu tolong orang.
tolong doakan aku

"Ya Allah, Bantulah saudaraku ini , Berilah izin dia tidak melukakan hati kedua ibu bapanya. Pinjamkan sedikit kekuatanMu kepadanya.Golongkanlah dia dari kalangan orang-orang bertaubat."






terima kasih yer=) doakan aku