Rabu, 30 November 2016

Kisah 3 Pagi

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari itu Sarieyah dan teman-teman ada program,
Mereka perlu bermalam untuk sehari.
Mereka pilih bentang futon (baca : tilam)
dan tidur ramai-ramai di ruang luas
Lebih luas kasih sayang katanya.

"Hey esok kejut tau siapa bangun awal,

Rabu, 9 November 2016

経済史 :重商主義のまとめ (その1)

経済史 :Economic History
重商主義 :Mercantilism

  • 「経済」の定義:人間と自然との物質代謝
Maksud ekonomi : Hubungan metabolisma antara manusia dengan alam sekitar.
*Metabolism : the chemical processes that occur within a living organism to maintain life.

  • 商品経済(市場経済)と資本主義経済の相違点
資本主義経済以前の商品経済(市場経済)は主として流通過程における価格差を利用したものであり、商人資本や金貨資本によって担われていた。

Ahad, 30 Oktober 2016

Ambil Kesempatan

Bismillahirrahmanirrahim. 

Dosa dan kita . Tak pernah nak berpisah. 
Kalau dah jadi kawan karib, kita jadi jauh dengan Allah. 

Allah bagi keletihan, untuk berehat. 
Untuk kembali lebih dekat kepada Allah, 
Selepas itu. 

Kadang saya selalu mengambil kesempatan ke atas nikmat rehat. 
Rasa diri layak untuk rehat lama-lama 
Kerana kepenatan semalam untuk Allah katanya. 

Celakanya saya 
Sanggup mengimpi kerehatan dunia 
Lupa tanggungjawab untuk akhirat. 

Mereka bilang, beri masa untukmu bernafas, 
Supaya perjalanan selepas ini lebih laju. 
Tapi saya salah tafsir atau sengaja salah
Saya berehat untuk nafsu, bukan kerana Allah. 

Maafkan saya lagi, wahai Allah. 
Saya malu sangat. 

Isnin, 17 Oktober 2016

Perantau

Bismillahirrahmanirrahim

Dalam diam aku di sini
Dalam ratapan dalam aku bersuara

Rasa makin jauh daripada diri aku yang dahulu
Rasa aku hidup dalam diri yang baru

Diri baru yang amat aku benci
Aku jadi sukar berani menjadi diri sendiri

Selasa, 11 Oktober 2016

金融ゼミ :資本と資産の違い

金融ゼミ :Finance Zemi
資本と資産の違い : Perbezaan modal dan aset

Bismillahirrahmanirrahim.
So kali ni, antara list posting tertangguh adalah
nak notes kan beza antara 資本dan 資産
Kalau hang nak paham dalam bahasa jepun rujukan nya kat sini : http://detail.chiebukuro.yahoo.co.jp/qa/question_detail/q1411242294

Aku buat nota ni, sebab aku selalu keliru tau,
資本(baca : shihon) dengan 資産 (baca : shisan)

Cerita Zemi 2 : Omae Saitei

Bismillah.

Aku suka pulak cerita pasal zemi kat sini, mungkin sebab aku bebas daripada judge mereka-mereka di fesbuk huhu.

Hari Isnin yang lepas, aku berkejar balik daripada Hari Sukan Malaysia kat Saitama, sampai rumah pukul 12 malam macam tu. Aku lari balik awal walhal Isnin tu cuti Sports Day Japan, sebab ada group discussion zemi ! 

Selasa, 4 Oktober 2016

Cerita Zemi 1 : Kobayashi Warning

Bismillahirrahmanirrahim.

Di pagi yang indah segar bugar ini izinkan aku bercerita mengenai Kelas Zemi.
Kelas Zemi ni, namanya sebenar Seminar, kalau kat Malaysia mcam kelas tuto, atau kelas pengkhususan (betul ke idok taktau, yang penting yakin)

Zemi = kelas yang dibentuk selepas semua orang pilih nak belajar apa, satu kelas bawah 30 orang. Kalau fakulti ekonomi dia ada banyak la kelas zemi, macam makro, mikro, akaun, management, finance,business, bajet negara etc2.

So pendek cerita
Allah telah menetap dan mengizinkan aku masuk zemi finance. 

Sumpah aku taktau doe sbelum ni, rupanya zemi yang aku masuk ni yang paling susah, set-set budak pandai, belajar berganda, majime belajar, dan memang taihen boleh menyebabkan stress. Aku rasa tertipu.

Rabu, 28 September 2016

日本社会と日本人 :(日本の世界遺産)

Bismillahirrahmanirrahim.

日本社会と日本人 : Japanese Society and Japanese (nama subjek)
日本の世界遺産 :  World Heritage Sites in Japan
disclaimer : ni bukan tajuk kuliah pada hari tersebut ke apa, aku akan pick up je daripada keseluruhan kuliah yang aku dengar perkataan-perkataan yang aku suka untuk dijadikan tajuk. hihi

So sebab ni hari first kuliah, sensei cuma perkenalkan kita akan belajar pasal apa sepanjang semester.


Wanted Ohsem Bloglist Blog Kaklong

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt
Hari ni sebenarnya aku bukak laptop masa rehat , konon-konon nak gigih usahakan page baru 信大から学んだ , konon-konon nak tulis apa aku belajar daripada kuliah minggu pertama ni, tapi terlalu pulak kat dashboard entry daripada sahabat blogger Mia Liyana iklan Wanted Ohsem Bloglist ni.

Jadi sekarang aku macam terkaku. Ya Allah last sekali aku join benda-benda camni waktu aku f2 @ f3, (2009,2010) kot. *tibatiba sayu.

Cara Tambah Pages di Blog

Bismillahirrahmanirrahim

Hye Assalamualaikum.
So setelah bertahun tak aktif, aku kembali semangat nak hidupkan blog ni,
Sebab apa?

Sebab aku dah pasang azam nak buat satu ruang / notes 
Masuk dalam kat blog
Apa yang aku belajar waktu kuliah 
Keterangan pasal azam aku ni, kat sini

Isnin, 26 September 2016

Surat kepada Aqilah 25 Tahun

Bismillahhirrahmanirrahim

Hari ini 27hb September 2016. 
Sebenarnya aku terfikir  nak buat surat kepada diri sendiri 5 tahun akan datang sebenarnya waktu birthday aku 1 September lepas. Tapi ye lah, Aku merancang Allah juga merancang, aku jugalah yang merancang tak bersungguh hihi.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Khamis, 12 Mei 2016

Setelah Tiga Tahun : Ini Jawapan Saya.

Bismillahirrahmanirahim

Dalam kesibukan mempelajari tapak dunia
Aku tekad isi dikit ruang ini 
Untuk menerokai satu cerita 
Antara aku dan dia

****
Dalam hening kelas yang sebenarnya 

Rabu, 13 Januari 2016

Tuhan, Panaskanlah Matsumoto (1)

Bismillah.

Maisyarah menoleh jam. 
Lagi dua puluh minit kuliah wajib hadir Listening&Reading akan tamat
"Astaghfirullahalazim lupa pula nak keluar solat tadi. 
Ape kau ni Maya. Rugii !
Kenapa tak guna masa sensei (pensyarah) keluar dan bagi masa study sendiri tadi
Aishh =.=!"
Maya menyumpah diri sendiri di sebalik wajah selamber