Rabu, 13 Januari 2016

Tuhan, Panaskanlah Matsumoto (1)

Bismillah.

Maisyarah menoleh jam. 
Lagi dua puluh minit kuliah wajib hadir Listening&Reading akan tamat
"Astaghfirullahalazim lupa pula nak keluar solat tadi. 
Ape kau ni Maya. Rugii !
Kenapa tak guna masa sensei (pensyarah) keluar dan bagi masa study sendiri tadi
Aishh =.=!"
Maya menyumpah diri sendiri di sebalik wajah selamber 


Sudah menjadi kebiasaan
Pelajar muslim yang takut Allah sepertinya
Perlu keluar solat sebelum waktu solat habis
Kerana negara kelahiran Goku ini,


Tiada ramai yang tahu kebutuhan waktu / tempat / keadaan 
Tanggungjawab seorang mukmin perlu solat sehari-hari
Daripada pelayan restoran sehingga presiden universiti.
Tiada ramai tahu. Sungguh.

Kadang-kadang kuliah Maisyarah
Start sama waktu dengan waktu solat
Kadang-kadang habis tepat habis waktu solat
Kadang- kadang kuliah berderet-deret perlu pindah-pindah tempat
Semestinya waktu solatnya jadi sedikit, sempit
Jadi, perlu bijak susun waktu. 
Caranya dengan tengok waktu solat pada hari itu,
Kemudian susun dan decide, nak solat sebelum kuliah,
keluar sebentar waktu kuliah 
ataupun solat dalam masa 10 minit gap antara kuliah
Lagi-lagi waktu musim sejuk dan panas,
Waktu-waktu solat akan berubah-ubah setiap hari
Memerlukan concern dan tanggungjawab lebih di situ

"Maya san!" sensei memanggil menamatkan lamunan
"Hai. Gomennasai . " sambil memohon maaf kepada sensei 
Sambil dia toleh sebelah memohon talian hayat
Mata Yuka di sebelah menatapnya 
Memberi amaran sekarang giliran dia memberikan jawapan, menunjukkan tempat yang perlu dijawab
"My answer is : false. This statement is false. "

'Solat lepas jugyou(kuliah) la jawabnya..' keluh hati Maisyarah keberatan 

gambar hiasan lol

*****
"Shige Kun! Sakini itte kudasai. Watashi wa ima oinori shitainode. 
Saki ittemo iiyo!"
"Aa souka. "

Setiap minggu selepas kuliah L&R ,
Maisyarah akan gerak ke kuliah seterusnya bersama dengan classmatenya Shige,
Kerana kelas mereka selepas itu kebetulan sama, dan tiada orang lain yang sama
Seorang student sama fakulti, berusia lapan belas , berambut perang, hensem boleh tahan,
Memahami Maisyarah akan solat 5 kali sehari.
Namun hari itu jadual mingguan mereka kelihatan lain 
kerana Maisyarah perlu solat dahulu
Jadi,

"Maya chan, orewa betsuni nanimo shitenai kono ato. Maya wo mattemasu!"

'Alamak dia nak tunggu la pulakk. Kalau dia ni perempuan
Aku boleh je heret dia suh tengok je aku solat diam-diam macam Shichikura 
Lelaki ni susah sikit ni' 
Maisyarah menyumpah lagi sendirian

"So nano? Hontou? Kokode mattemo ii? 
Watashiwa itsumo rokkai deno sensei no tokorode reihai surunode.. 5 fun yoroshiku!"

Maisyarah meminta Shige menunggu di tingkat lima sahaja,
Kemudian dia lari ke tingkat enam melaksanakan kefardhuannya

takde kaitan, layan je laa
*****
"Ne Maya chan, oinoritte nani?"

Maisyarah telan air liur. Kawan yang seorang ini memanglah
'Dah dia tunggu kau solat tadi, mesti dia tertanya-tanya. Logik weyh!'
Maya dan dirinya berbicara lagi, apabila ditanya Shige soalan "solat tu apa?"
Kelu kejap. cemana aku nak ejas supaya dia faham ni

"Setsumei no wa totemo muzukashiine, watashiwa itsumo nihongo broken shite iru node,
demo, oinori wa, watashitachino kamisama no meiirei dayo. shinakereba naranai, demo shita toki, nanka jibun ni ii kanji ninatta yo.
nanka, ningen dakara sa, iro-iro sekatsuno naka, mondai ga aru jan. 
de, oinori shite iru toki, kamisama ni, naninani mondai ga atta, tesukete kure? to iu onegai wo tetsudatte
tetsudatta toki, jibun ha ochitsuku kotoga dekiru yo."

"hehh soukaaa? are, soudan mitai ne?"

Maka membebellah seorang Maisyarah 
Sambil struggle bahasa Jepunnya dia mengatakan
Bahawa solat arahan daripada Tuhan, seperti berbicara dengan Tuhan
Mengadu masalah hari-harinya
Bila mengadu akan wujud rasa tenang dalam diri
Mengharapkan Shige boleh faham walaupun sedikit

"Ne, Maya donna mondai istumo soudan suru no?
Matsumoto wa samui!Nantoka shitekure!  tte kamisama ni iu?"
(Ko biasanya mengadu masalah yang cemana eh? 
Ko ada tak mengadu matsumoto ni sejuk sangat. Boleh tak ejas apape?"

Lol. Tergelak nak mati Maisyarah.

"Sore wa watashino mondai  janai yo. iwanai."
(Tu bukan masalah aku doe. Aku tak mengadu la mende gitu) 

"Souka. boku dakeno mondai ka."
(Yeke. Okay kiranya tu masalah aku je la eh)

"Jaa atode, Shige no tame
Kamimasa! Matsumoto wa samuinode, atataku shite !tte
Kamisama ni oinari shimasu!"

*****
Tamat part 1.

Speak Good or Remain Silent -Muhammad








4 ulasan:

kumen2