Ahad, 28 Februari 2010

~MASISUPA ZON3~ heriah2!!

bismlillah..huh.nak tarik nafas kejap..fuh..
penat giler..baru balik dari IKBN..ader masisupa..
alhamdulillah..khairiah juara KESELURUHAN..
sukan kongker ilmiah pon juara..memang x sngker lar..
memule tu byk dengar heriah merosot..tapi dorang kabo
heriah banyak dpt juara hari last..entah ar..tp memang bersyukur giler la..
debat bm??ahamdulllah johan..memula lawan ngan pelangai..
boleh tahan lar..usul yg dyer bagi memang down ar
kerajaan blank pembangkang pon blurr gitu jer..
memang seres cakap benci giler tajuk nih..
KEHIDUPAN PELAJAR DI ASRAMA MELUNTURKAN HUBUNGAN
KASIH SAYANG DALAM KELUARGA
huh..cikgu nisah pon cuak..kiteorg lagi pening..
aku x paham langsung sebnarnyer..pembangkang merepek jer..
kiteorg jawab mengigau gak lar..lalalalala
tapi alhamdulillah..lepas final...cuak ar jugak waktu dye umum tuh..

kat final lak lawan dengan SMA DONG..3 laki fight 3pompuan..
huhuhu..x mencabar sangat sebab usl macam ringan belah kiteorg
PERANAN IBU BAPA PENTING UNTUK MENDISIPLINKAN PELAJAR
dah memang pnting..dorang nk bangkang cam ner?
gaya da ader..cuak gak..tapi kat atas pentas pandang teks 100% gonekan?
dorang pon x bersedia cam kiteorang kot..macam rindu kat usul semi-final jeh..
banyak lari tajuk..kiteorang pon x bley nk pangkah sangat coz hujah dorang sikit..
tu je lar..kenangan 'first step' aku dlam bahas nih..
ni  la pengalaman aku waktu kt perigkat zon..kner gi pusat plak lepas nih..
rase tanak gi pon ader gak..takut ar..lwan ngan ehsan(mungkin jer).huh..
ni la kelemahan budak kecik nk lwan ngn budak besa..laalalala

aku da dapat aper yang aku nak..malah da terlebih da pon..
aku nyer impian cumer nk test sekali je dok kat ats pentas perbahasan..
cukup la..aku x mengharap lebih dari tu..
tapi HIS PLAN DA BEST..Dia da bagi lebih dari yang aku mintak..
aku bersyukur sangat.ni first step aku..lepas nih tak taw la cam ner..
minggu depan ader kursus kepimpinan plak..apeper la..
yang ku taw result p1 aku kali nih memang down nyer la..
kompem..malas ar nk pikir..

biler kite ader kat atas nih,,kadang2 kiter melampau sangat
dan 'keelampauan' kiter tu jugak x mustahil akan sebbkan kiter kecewa..
huh..berat giler otak aku nih..da teleng a nih..
aper yang aku taw HIS PLAN DA BEST..
nak x nak..setuju x setuju..redha x redha..
life go on..HE PLAN DA BEST 4 US..
ape yg akn berlaku lepas nih sume dah ditentukan..

sedey giler henset kener rampas..dasyat giler cikgu buat spotcek 3pagi..
dengo nyer akn dilupuskan..dengo jugak akn dipulangkan..
entah la..redha je la..aku ker yang salah??ye la tu kot.
life go on..tekejut nengok blog nih tesenarai kat dalam minda syabab..
junior blog??apeper la..sambung maen game kt facebook..tatattata
~live well or live hell, i choose!~

Selasa, 23 Februari 2010

~puas hati??~

bismillah..aku sebenarnye x der niat nk posting rini..
tapi tataw nape tangan nih gatal sangat tekan kat cacatan baru..
lalala..ntah paper..aku baru bukak blog aweena..chumel..
entah biler die blaja..yer ar dont see a book by itz cover rite?
manusia kan boley berubah..nih mesti tiru ayat bahas nih..
huh takot bangat..ari jumaat nih da nk lawan..ngapal x agi
pengsan gitu jer gaye nyer..

sometimes aku pikir kan..ye la..klu satu mende yang kiter nk tu..
kiter da dapat..tapi x sepenuhnyer..aper kiter akan rase..
puas hati??ker masih x puas coz kiter nk pastikan aper
yang kiter nk sepenuhnyer berada dalam tangan kiter..
banyak orang banyak ragam kan..
ader org dyer puas hati  dengan aper yang die ader..
ader jugak org yang x kan puas hati selagi aper yang
die nk die x dapat..dan die akan berusaha utk pastikan
sumer tu ader dalam genggaman die..
kalau korang maner satu??

dalam keadaan aku skarang..huh..entahla..
kekadang raser kekadang kusot sangat,,kuca semacam jer..
rase macam aku nih makin teruk..makin negatif..
aperper la..nih susa tulis bm nih..emo sangat..
ader org dyer terer buat ayat bunge2..bukan macam aku nih..
aku nak buat ayat2 majaz tu...kek nyer rase x best jer..
taper la..itz me..not anybody rite..

aku da dapat aper yang aku nk..tapi separuh..
puas ker??entah la..mungkin aku takot untuk puas hati..
may be aku takot kecewa akn menjengah pada bile2 mase..
aku takut nak puas hati sebab aku x nak kecewa??
keling ker??ntah lar..nak citer hal aku? tayah la..
itz not a interesting story la..itz just a joke huh??

da ar tuh..penat jer type..tapi x dapat jugak puaskan hati..
aper2 pon life go on rite..yakin dan yakin
Dia tu da taw sumer mender..kiter just redha
keyh la..doakan aku utk menghadapi sume nih
~live well or live hell, i choose!~

Jumaat, 19 Februari 2010

~bizi n letih~

bismillah..urm skrg nih boley tahan lar...cuti2 boley landing on da bed..
but..landing on da bad lar..sabo jer la..semalam best jugak..
kat lanchang...ader kempen jom sertai pas..bagi bagi belon kt pasar malm..
gambanyer nanti la kot update..lazy n bizi giler ar..
semalam gak jumper kawan lamer..huh..knal mak aku skali upernyer..lalalala
tadi bukak inbox..ader ex-kawan at primary school..kabo nk wat perjumpaan alumni lar..







kekadang bizi nih best gak kan..kiter cumer pkir 
kite nk settlekan masaln n tanggungjawab kiter..
so..secara langsung da not important trash out first..(mentang2 balek dari 2syen bi..)
bizi bizi bizi..kekadang 1 tekanan jugak kan..rase frust giler,,
sumer mende kne settlekan..benci gak an..tapi satu jer kner ingat..
kiter x perlu bizikan diri kite if da buzy we not need..
lain lar kalau mende tu memang tanggungjawab kiter,,amanah yang benar-benar amanh..
coz kalau itu x perlu ,,kiter akan frust..akan raser terbeban...
memang berbeza sangat dengan kiter buat somethings yang memang amanh kiter..

ader satu kes..yang sampai tahap kiter tertekan biler x dpat amanh 2.
pekehal??tanyer balik diri kiter sendiri..layak ker kiter..siaper kiter nk sumer 2,,
kan lagi banyak orang yang layak...fikir dan fikir lah..
cari disadvantage dari amanh yang kiter nk sangt tu..
banyak giler kan..ntah lar..aku pon kekadang raser cam kalah..
memang la tu fitrah tapi jangan jadikan fitnah rite??

ok2..aper yang penting yakin dan yakin lah..
He plan da best..His plan da best..who are us to determine at all??
kan Dia da taw..maner baek ..maner buruk..so x perlu kiter kaji naper..
x perlu kiter pertikaikan sumer tu..x perlu dan memang x perlu..
da best khalifah who are always feel He with them..
mungkin ader yang tersurat dan tersirat..sumer tu Dia da taw kan..
kiter yang dhaif lagi jahil ni jer selalu melampau-lampau..
aper yang kiter nak sumer kiter mesti dapat..sumer mesti dalam tangan..
biler x dapat kiter wat per..marah..kecewa..sedey..mengeluh n watever..
x pkir ker..kiter nk Dia tunaikan permintaan kite,
tapi kiter selalu ingkar aper yang Dia suruh kiter wat kan...

entah la..aku cuma boleh kuat klau aku ader Dia..Dia sorang jer..
Dia jer yang boley pujuk aku dan sedarkan aku..
but its da truth..only with Him i can be my self..my strong come..
huh..akhirnye..sedar x sedar aku da epi balik..da dapat luper kan sumer tu..
tengs You..tengs pc..n tengs keyboard..you solve my prob  lalalala
korang perasan somethings x??huhuhu..4get it..
keyh..gonna go..
~live well or live hell, i choose!~

Khamis, 18 Februari 2010

~seorang pemimpin~

bismillah..susa nk posting..
waktu sign in aku terbacer artikel nih..
aku bacer kat satu blog yang aku follow..

PRESIDEN PAS TERJUN LAUT SELAMATKAN MANGSA LEMAS

Saya dapat berita dari Trengganu, hari Ahad yang lalu 14 Februari, Presiden PAS bersama anak-anaknya terjun laut selamatkan mangsa yang hampir lemas di laut ketika mandi di Pantai Rusila. Orang ramai terkejut besar dengan keberanian dan ketangkasan Tuan Guru Presiden yang mendahului orang lain dalam usaha menyelamatkan mangsa. Pada hal ramai anak-anak muda yang berada di situ.

Usia 63 tahun tidak menghalang Datuk Presiden bertindak pantas terjun dan berenang menyelamatkan mansgsa. Inilah sikap pemimpin yang sebenar, sayangnya pada rakyat mengatasi keselamatan nyawanya sendiri. Pada hak Datuk Presiden boleh menjerit mengarahkan anak buahnya menyelamatkan mangsa, tetapi beliau tidak berbuat demikian, beliau sanggup mempetaruhkan nyawa demi nyawa orang lain. Sikap inilah yang wajar dicontohi oleh pemimpin-pemimpin yang lain.

Kalau inilah sifatnya pemimpin, beliau sangat layak menerajui kepimpinan negara yang dikuasai oleh pemimpin yang rakus dan mementingkan diri dan kroni dari kepentingan rakyat jelata.

itz not easy..lagi2 org macam dye..
nk banding kan dengan kiter??
lu pkir la sendri!!
keyh..out
~live well or live hell,i choose!~

Isnin, 8 Februari 2010

~ujian itu sebahagian kehidupan~

Bismillah..fuh..susoh bebenor nk posting skunk nih..
mcm2 lar nk dekat masisupa nih..sukan ler ilmiah lar..
urm..tp skunk aku da bejayer posting..bersyukur la yer..
citer pasl kehidupan..macam mcam kan...
kekadang kiter epy..kekadang sedih..kekadang ketawa..kekadang nangis..
kekadang kat atas kekdang kat bawah..
dan macam macam lagi lar..sebab aper ader sumer nih??

cumer 1 sebab..Allah bagi kiter kehidupan yang terlalu indah...
cantik sangat kalaau kiter perhati balik sumer yang Die da susun..
bermula dari kiter lahir..sampai skunk..macam aku..
aku sendiri x terfikir aku boleh ader kt sma-alkhairiah waktu aku 
sekolah rendah dulu..taapi skunk da 3 tahun aku kt cni..
tahun depan?? sumer Dia da rancang..kiter just lalui..

memang la..x sumer yang kiter nak kiter akan dapat kan??
kekadang sampai kiter nangis..sampai kiter x dapat terima..
tapi sumer tu takdir..macam maner hebat seorag manusia..
hidup mati die tetap Allah yang pegang..
dalam kiter hadapi ujian nih..macam macam kiter raser kan..

kadang kadang kiter kuat..n semestinyer ader maser kiter lemah..
tapi percayer la..Dia tetap daer bersama kiter..
ujian 2 tanda Dia sayang kat kiter..Dia nk hilangkan dosa-dosa kiter..
dan..ingat lagi x..layukallifullahhunafsanillausa'ha..Allah tu lagi taw..
dia punyer rancangan yang terbaik..jatuh sedalam maner pon kiter..
Allah taw itu yang terbaik buat kiter dan Dia taw aper hikmah disebaliknyer..

kadang kadang time kiter kecewa, terkilan n sedih je kiter ingat kt Allah..
time kiter happy..susa sangat nk ingat Dia..tapi dia baik kan...
Dia x marah pon kt kiter..sebaliknyer Die sayang kt kiter..jager kiter..
dalam kiter sedih..fikir balek..adakah aper yang kiter nk kiter perlukan??
adakah itu yang kiter mahukan sangat??untuk aper??
kadang kadang niat kiter tu..salah..kiter buat sesuatu untuk aper..
fikir balik..sesungguhnyer pengetahuan Dia tu memang x terbatas..
Dia tahu aper yang kiter sembunyikan..Dia faham aper yang kiter rase..

a talk is easy kan..aku pun pernah dapat ujian..
aku sendiri akui hidup x kan chantek tanpa ujian..
bersyukur n berserah la padanya..
ujian itu sementara..kebahagian itulah yang kekal buat selamanya..
mintak diri..time out!!
~live well or live hell, i choose!~

Isnin, 1 Februari 2010

~da 1 bulan??~

bismillah..he3aq nyer layout da berubah..yayay..
puas gak aq nk try sblom nih..besernyer klu tuka template
sumer contain dlm blog kiter ilangkan..
carik punyer carik..try punyer try..fuhh..
rupe-rupenyer senang jer la...cumer copy dyer nyer code
n paste jer kat java html..aq egt klu gner jenis nih
contain blog sumer akan hilang..mcm kiter tuka template..
memule..waktu nk try 2..aq stok redha jer ilang sumer2 dlm blog nih..
tp biler tengok hasil dyer..alhamdulillah..ye lar blom try blom taw..da try bru taw kan..

mungkin jugak sempena first feb nih..mkner nyer kner tuka setiap bulan ker??
no3..aq x bley nk ckp paper..ye la..kiter ni merancang jer kan..
aq tuka skali dengan banateam nyer layout..hu3..da lmer sgt da layout 2..boring la..
aku pon x sangke dlm mser sebuln boley ader follower..padahal aq tulis merepek-repek jer..
bi tunggang-langgang..ader 2 sebab je naper aq speking dlm blog nih..
1)x maw feel lebey2..ye ar kekdg klu ckp bm nih rse best jer membebel nih kan..
  lg pon aq bukan reti sgt buat ayt bunge2 nih,,lalalala
2)sjer nk improve bi aq..korg tataw cm ner aq oral bi..mmg lawak lar..nk citer ker??
   paper pon timer kaseh sgt2 pder y sudi jd follower aq..walaupon aq x knal pon korg..

urm..seda2 da 1 bulan kan??cepatnyer la kan..seda2 aq da sebulan da form3..
raser lg wk2 memuler msuk kelas 4hb ritu..huhuhu..punyer la smgt cop tmpt depan..
last2 dok blkg skali biler clas aq kner pindah kt tempat ats..hahahha..cyan betoi..
aq pon igt lg wk2 muder2 dlu..(tue sgt la nih)..wktu form1 n form2..
td aq borak2 ngn sorfina..dyer kater klu bley dyer nk pegi smule kat zaman form2..
nk tebus blek sumer2..bg aq..aq tamaw pegi zaman belakang2..aq nk gi zaman y akn dtg..
aq taamaw da fikir aper y da berlaku dulu2..cukup la..tutup buku lame..
huh..x sangker aq berkemahiran untuk membebel spnjang nih..lari tajuk plak 2..
ni la posting petame aq  dlm bm..walaupon kuca..lalallalalala..

naper maser nih cepat sgt kan..perasan x..kekadang raser skjap sgt kiter ni kecik2..
sekejap sgt wak2 kiter comot2 dlu..sekejp sgt wk2 kiter membuli n dibuli dlu..
best kan waktu kiter kecik2 dlu..x der perasaan langsung..aq cyap pena bertumbuk ag..
aq x maw pkir da sebenanyer..just nk igt kan diri u lebey berhati pd maser depan..
2 bukan pengertian sejarah ker??watever..lalalala..aq x bper minat la sejarah..
aq ingat ag sorg ustzah ckp kt aq(rase nye ustazah asilah)..aq x ekot sgt skema ayt dyer..
tp lebey kurang cm ni lah..ceh..cyap nk mengajuk ag nih..
dye kabo..klu kiter da blaja sejarah smpai 1 peringkat y boley kter tinggi lar..
kiter akn rase ader antare unsur2 dalm sejarah 2 satu pembohongan..
aq setuju kot..ibu n ayah (sebagai perunding jiwa , raga n limpa)
dorg pena gak ckp..kadang2 sejarah nih x adil..cber tengok tokoh2 y disanjung..

abd.rahman, tun husein onn, onn jaafar, n ramai lagi la..
kalau kiter kaji smule sper dorag nih kan..kebanyakan nyer adalah org yang hidup senang..
dorg boley dpt namer coz kehidupan dorg waktu tu lebey dri org lain..
padahal..tokoh2 mcm tok janggut y berjuang fisabillillah..cket sgt dpt nmer nyer..
x dijulang mcm org kaye2..2 pon ader jugak..
padahal ramai lg y beusahe mmperthnkn negare ni, nmer dorang terkubur cam 2 je kan..
aq x minat sejrah bukan sebab nih..aq x minat sejarah coz abg aq minaaaaaaaat sgt..
huh geram betoi..heh..naper lak masuk bab sejarah nih..
urm mmg sahih lar..aq x bley tulis dlm bm..aq byk sgt nk membebel...lalalala

balek semule berdasarkan tajuk kt ats 2..mmg maser nih sekejaaaaaap sgt..
so.peranan kiter untuk guner dyer leklok..lg2 waktu remaje nih..
mcm peptah arab kater''maser 2 mcm pedang, klu kiter x pncung dyer, maka dyer plak akn pancung kiter''
betol lar kot..1 bulan klu ekot bukan 1 maser yang pnjg..tp biler kiter da abeskan 2..rase..eh..da sebulan??
aq ingat agi satu buku yang aq pena bacer..dyer kabo...
orang y paling bodoh ialah org y tunggu hari esok dengan mempersie-siekan hari nih..no comment..
aq..klu bersyarah..pergh..bez giler..aq mnat sebnanyer membebel nih..
klu ikut lidah org boring..klu ikot keyboard??lagi la nyer..lalalala..
aq x bley la posting pendek2 nih..aq tengok byk blog2 posting dlm 1 perenggan jer..
bagi aq rugi la klu mcm 2..kiter bukan sng nk on9 nikan..so guner la sebaek-baeknyer..
tataw la klu dyer boley posting ari-ari kan..
kay la..kang banyak agi aq mepek kang..asslamualaikum..
~live well or live hell, i chose!~