Jumaat, 31 Oktober 2014

Kisah IBT 2.0

Bismillah,  hari ni aku free sikit.

Walaupun minggu depan aku EJU. EJU stand for Enterance Japan University,  yang mana,  exam ni sangat penting untuk tentukan ko bole fly ke tak.

Kalau ko rasa life ko selama ni cuma dicurahcurah kasih sayang mak ayah , dan ko tak biasa dengan curahan mende lain,  aku rasa ibt bukan tempat ko teruskan hidup. Pasal kat ibt ni hari hari ada exam. Takut kan. Hidup yang harihari dicurahcurah exam tanpa henti ni memang kerap lah sakitnya. Setiap exam hari-hari tu ada repeat kalau tak lepas,markah lepas dia tak bole salah lebih tiga,  kena skor 90 dan 80 persen sahaja ye sedarasedara,   dan semua markah tu jadi carry mark. Subahanallah ya Allah,  betapa penatnya bila harihari ko kena tahan nafsu nak tidur,  nak main,  nak insta,  nak stalk orang,  sematamata sebab exam yang berderetderet ko kena jaga ranking.

Tapi aku bukan golongan yang menahan nafsu tu la. Sebab nafsu aku boleh ditahan dengan puasa je. Oke poyo. Ecely aku bukan golongan yang boleh struggle nak mati,  sanggup tahan mengantuk untuk ulangkaji,  untuk buat kerja sekolah,  untuk exam prep semua. Aku rasa mungkin sebab dulu aku tak duduk asrama. Budak luar ni disiplin masa takder biasanya. Sukahati dia je nak makan nak main kucing, nak tanam sayur farmville, nak pergi library awam,  nak date semuasemua takde orang yang handle masa dan tak kena rotan kalau tak punctual. Apa aku merepek sampai dating ni. Oke point dia,  sebab aku dari mudamuda takde disiplin masa dan disiplin diri yang sempurna,  maka  effect dia sangat besar bila aku mulakan hidup yang perlukan benda alah tu dengan keperluan yang sangat demand macam ibt ni.

Masuk ibt,  jumpa cikgucikgu jepun yang expert aku punya otak macam karl mark atau mahathir yang berfikiran gempakgempak serba tahu. Sedangkan aku ni hamba Allah yang lemah tiada daya,  kucing banyak kutu kat rumah aku pun kadangkadang tamau tidur dengan aku. Punya la rendahnya pangkat aku kat dunia ni,  tibatiba sensei (aku pakai sensei je tau, ikut korang nak baca muallim ke teacher ke, ibunda ke puiii)  oke sambung,  tibatiba sensei kata aku mesti mengurus masa dengan bijak untuk pastikan ranking aku best dan meningkat.

Orang melayu dengan orang jepun ni,  pemikiran dia kan lain. Kalau tak takdenya istilah janji melayu,  takdenya istilah dasar pndang ke timur yang diuaruar mahathir sesengitnya. Jadi, aku yang anak jati temerloh titik tengah semenanjung,  yang terkenal dengan darah datuk bahaman sentiasa hangat mengalir ni,  sangat la susah untuk membuang sikap kemelayuan dalam diri. Okelah aku sebenarnya tak patut salah kan keturunan orang melayu,  sory sory,  korang baca semula,  skip je yang stat anak jati,  pastu smbung kat sini : (haha bapak entah apapa)

Aku ni keras kepala. Semua aku yang betul. Jadi,  bila bertembungnya masalah macam aku tak buat kerja sekolah,  aku tak study sebelum exam,  aku tidur dalam kelas,  kadang kadang aku tak salahkan diri aku pun. Eh asal aku yang salah,  siapa suh hang bagi kerja sekolah banyak cenggini,  eh sapa suh membebel,  aku takde niat nak tidor pun,  aku tak study sebab aku penat belajar,  aku nak rehat juga,  sapa suh buat exam hari hari dan lainlain pemikiran jahat dan dashad yang aku ada. Semua sensei la salah. Eh ingat aku boleh senangsenang follow ke budaya korang,  korang kat malaysia buat cara malaysialah. Haaa,  mesti ternganga lah kakak usrah aku kalau dia tau aku rebel cenggini.

Resultnya, kebanyakan exam aku repeat. Dan ranking pun ke empat last dalam kelas. Alhamdulillah Allah sayang , tamau aku sedih kalau dapat num last. Sebab tak pernah belajar dengan cara betul,  tak pernah nak dengar sensei cakap apa,  memang ntah apapa lah aku waktu shokyuu. Shokyuu ni nama binatang. Macam level basic bahasa jepun la, pala hotak hang jenis binatang. Asyikasyik aku je yang jadi muka setia ambil repeat,  aku je yang menangis nak balik temerloh sebab kena datang kelas tahanan,  aku la muka tergagapgagap nak jawab soklan sensei dalam kelas,  dan pelbagai lagi tabiat negatif zaman jahiliyah.

Tapi semuanya berubah bila aku masuk chuukyuu. Chuukyuu ni bukan nama sayur jepun,  jauh sekali merupakan nama watak jahat dalam naruto,  tapi chuukyuu ni lever ke 2, lepas ko katam dan berbunga telur habis level shokyuu tadi.

Cerita chuukyuu pun best.Kalau rajin aku sambung lagi inshaAllah.

Bai. Assalamualaikum.

Selasa, 21 Oktober 2014

Kisah IBT 1.0

Bismillah,  aku mencoret kisah ini
1) Suatu hari nanti aku akan baca semula
2) Sedikit kenangan di dunia sekejap
Aku pun tak ingat bila aku masuk ibt. Siapa yang tak tahu ibt,  its stand for (Institut Bahasa Teikyo), dalam 500 meter seberang dengan Mid Valley,  tapi kalau naik kereta mampus lah engkau main pusingpusing kat situ kalau first time mencari.

Ibt ni merupakan salah satu cawangan kelas persediaan untuk student jpa yang nak ke Jepun. Cawangancawangan yang lain seperti AAJ,  INTEC, JAD semua glamerglamer bagi pelajarpelajar yang mahu ke Jepun. Ibt tak berapa glamer sebab dia punya budak tak ramai.Dan sekolah dia pun kecik je der. Tak muat pun ramairamai.

Aku masuk ibt dalam keadaan yang sangat tak bersedia. Jujurnya aku ni jenis takut menerima cabaran. Jenis tak suka berharap lebih lebih,  jadi, selagi boleh elak cabaran,  selagi ada jalan senang aku akan cuba cari,  hee

Aku masuk lambat sikit sebab jpa bagitau aku dapat scholarship pada hari semua orang sedang daftar,  memang agak serabut waktu tu,  bukan agak kot,  memang serabut giler=,=

Mulamula aku takut nak masuk sini sebab aku kan menchentai tudung labuh sangat sampai sayang tak tukar pakai tudung 45 pun. Jadi macam mana entah penerimaan depa,  aku yang sekolah menengah merupakan timb pres badib ni,  memang rasa okwedd oke. Oke anda tu jangan sangka buruk,  aku tak berniat nak show off pun jawatan tu ye,  cuma memberi gambaran , macammana aku punya imagine dashat kalau Allah tarik hidayah,  dulu timb pres badan dakwah pun boleh tukar jadi timb ketua black metal ke,  ajaran sesat ke, timb kumpulan free hair,  timb ketua tak solat dan seangkatan. Ya Allah dashaddnyaa.

Yang tu baru ketakutan pertama,  ketakutan kedua,  aku takut ikhtilat aku. Ko pun tau kalau setset budak sekolah agama sembang pasal ikhtilat macam mana kan,  ye aku mungkin kena culture shock kt situ, dan ye, aku memang takut cabaran =,=

Banyak lagi aku takut,  tapi berbekalkan niat aku nak belajar kerana Allah,  aku cuba menyokong diri sendiri perempuan yang lemah ini sebab takkan aku terus selesa sorangsororang kat tempat selesa. So i need a change!

Aku dah belajar kat ibt. Aku tak rasa seronok sangat sebenarnya sebab persekitaran sangat asing dengan life aku sebelum ni. Ko tahu peraturan ibt ada 2 je,
1) Ko datang sekolah ikut masa yang dia dah bagi
2) ko kena naik bas pergi dan balik sekolah,  means ko tak boleh gatalgatal naik basikal ke motobot hatta beca pun walaupun ko rasa ko rare.

Yang lain,  ikut ko lah nak urus hidup ko macammana,  nak makan apa,  nak tidur kat mana, nak buat apa , nak berjimba ikut suka,  balik pukul berapa,  eh memang kampung sangat la kalau sebut ada kerfiu kerfiu,  oke over. Ala aku lupa cerita pasal rumah.

Student ibt dia letak kat satu kondo namanya kondo Danau Idaman,  kat Taman Desa,  Seputeh. Wau tak nama kondo aku . Cehh. Setiap hari akan ada bas ambil hantar kiteorang dari rumah ke sekolah. Kondo semua jpa dah bayar, jadi ikut kau lah nak main swimming pool sampai pukul barapa (tapi hampeh je sebab sapa nk swim ko kena pakai baju renang)  macam shitt sikit kat situ. Harihari mata menjamu mendamenda tak elok,  bila jadi dah biasa hati aku yang dah sedia karat ni,  makin membengkak karatnya. Aduhaii

Ecely sampai sekarang alhamdulllah aku masih bole struggle kat sini dengan bantuan Allah. Banyak sangat cerita kat ibt ni, aku rasa memang aku akan buat cerita ibt 2.0 nanti,  nak cerita pasal sensei,  pasal sakitnya belajar, pasal kawankawan,  pasal kouhai senpai , pasal test,pasal beg berat,  rumah takda  lampu,  menangis rindu ibu. Dan lainlain,  .

Bersambung, 
Assalamualaikum

Sabtu, 18 Oktober 2014

Resepi

Aku taktau kenapa , aku jenis tak boleh langsung memasak mengikut resepiresepi dan kadarkadar  bahan yang ditetapkan.
Asal ada lauk,  ada bawang,  ada sayur sikit,  aku taram je.
Dan aku puas hati sebab hasil dia memuaskan hati. Aku yakin giler bakal mak mentua aku akan hepy punya. Yay
Sometimes we need to know who are we acctually. It is very tough to be strong,  yet when you know why you must be strong,  it'll makes you stronger!  InshaAllah.