Selasa, 21 Oktober 2014

Kisah IBT 1.0

Bismillah,  aku mencoret kisah ini
1) Suatu hari nanti aku akan baca semula
2) Sedikit kenangan di dunia sekejap
Aku pun tak ingat bila aku masuk ibt. Siapa yang tak tahu ibt,  its stand for (Institut Bahasa Teikyo), dalam 500 meter seberang dengan Mid Valley,  tapi kalau naik kereta mampus lah engkau main pusingpusing kat situ kalau first time mencari.

Ibt ni merupakan salah satu cawangan kelas persediaan untuk student jpa yang nak ke Jepun. Cawangancawangan yang lain seperti AAJ,  INTEC, JAD semua glamerglamer bagi pelajarpelajar yang mahu ke Jepun. Ibt tak berapa glamer sebab dia punya budak tak ramai.Dan sekolah dia pun kecik je der. Tak muat pun ramairamai.

Aku masuk ibt dalam keadaan yang sangat tak bersedia. Jujurnya aku ni jenis takut menerima cabaran. Jenis tak suka berharap lebih lebih,  jadi, selagi boleh elak cabaran,  selagi ada jalan senang aku akan cuba cari,  hee

Aku masuk lambat sikit sebab jpa bagitau aku dapat scholarship pada hari semua orang sedang daftar,  memang agak serabut waktu tu,  bukan agak kot,  memang serabut giler=,=

Mulamula aku takut nak masuk sini sebab aku kan menchentai tudung labuh sangat sampai sayang tak tukar pakai tudung 45 pun. Jadi macam mana entah penerimaan depa,  aku yang sekolah menengah merupakan timb pres badib ni,  memang rasa okwedd oke. Oke anda tu jangan sangka buruk,  aku tak berniat nak show off pun jawatan tu ye,  cuma memberi gambaran , macammana aku punya imagine dashat kalau Allah tarik hidayah,  dulu timb pres badan dakwah pun boleh tukar jadi timb ketua black metal ke,  ajaran sesat ke, timb kumpulan free hair,  timb ketua tak solat dan seangkatan. Ya Allah dashaddnyaa.

Yang tu baru ketakutan pertama,  ketakutan kedua,  aku takut ikhtilat aku. Ko pun tau kalau setset budak sekolah agama sembang pasal ikhtilat macam mana kan,  ye aku mungkin kena culture shock kt situ, dan ye, aku memang takut cabaran =,=

Banyak lagi aku takut,  tapi berbekalkan niat aku nak belajar kerana Allah,  aku cuba menyokong diri sendiri perempuan yang lemah ini sebab takkan aku terus selesa sorangsororang kat tempat selesa. So i need a change!

Aku dah belajar kat ibt. Aku tak rasa seronok sangat sebenarnya sebab persekitaran sangat asing dengan life aku sebelum ni. Ko tahu peraturan ibt ada 2 je,
1) Ko datang sekolah ikut masa yang dia dah bagi
2) ko kena naik bas pergi dan balik sekolah,  means ko tak boleh gatalgatal naik basikal ke motobot hatta beca pun walaupun ko rasa ko rare.

Yang lain,  ikut ko lah nak urus hidup ko macammana,  nak makan apa,  nak tidur kat mana, nak buat apa , nak berjimba ikut suka,  balik pukul berapa,  eh memang kampung sangat la kalau sebut ada kerfiu kerfiu,  oke over. Ala aku lupa cerita pasal rumah.

Student ibt dia letak kat satu kondo namanya kondo Danau Idaman,  kat Taman Desa,  Seputeh. Wau tak nama kondo aku . Cehh. Setiap hari akan ada bas ambil hantar kiteorang dari rumah ke sekolah. Kondo semua jpa dah bayar, jadi ikut kau lah nak main swimming pool sampai pukul barapa (tapi hampeh je sebab sapa nk swim ko kena pakai baju renang)  macam shitt sikit kat situ. Harihari mata menjamu mendamenda tak elok,  bila jadi dah biasa hati aku yang dah sedia karat ni,  makin membengkak karatnya. Aduhaii

Ecely sampai sekarang alhamdulllah aku masih bole struggle kat sini dengan bantuan Allah. Banyak sangat cerita kat ibt ni, aku rasa memang aku akan buat cerita ibt 2.0 nanti,  nak cerita pasal sensei,  pasal sakitnya belajar, pasal kawankawan,  pasal kouhai senpai , pasal test,pasal beg berat,  rumah takda  lampu,  menangis rindu ibu. Dan lainlain,  .

Bersambung, 
Assalamualaikum

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

kumen2