Khamis, 24 Februari 2011

Hidup banyak kaler-kaler dia

salam
hari yang penuh warna warni

warna comel-comel sebab Amira Nadhira dah sihat dan boleh datang sekolah (kau jangan baca mira, nanti kau bangga)-fine! aku rindu kau dua hari kau demam, maaf aku tak mesej, sape suruh kau layan encik celcom?? =p (aku tetap sayang hagemaru )lalala

warna comel-comel sebab apa yang aku harap jadi kenyataan! dan ia adalah rahsia aku dan Dia



warna-warna suram bila aku diberi tanggungjawab dan amanah. (kalau aku tak buat macam mana?) 


warna-warna suram bila aku agak tak peka dengan tanggungjawab sebagai seorang budak yang masih belajar (awat lahh kalut mat boleh tertukar buku) -in the nutshell, redha kena pangkah=.=
sapa cakap tak comel mkhluk Allah ni, aku sepak dia. xD

"sesungguhnya Allah itu dekat."

Ketengahkan title posting dan sidebar

salam.
wah! aku sibuk buat toturial je lahh ni ("sibuk" itu tak tepat sama sekali)
kali ni aku nak ajar yang simple je (macam biasa) 
sebab aku baru testing-testing nak try buat toturial kann
okey. let's go!

first

buka Design > Edit HTML > tekan Ctrl + F *untuk cari kod h2 { (ni kod untuk title sidebar) dan h3.post-title { (ni pulak kod untuk post title)


copy kod kat bawah ni dan pastekan dekat bawah kedua-dua kod yang kita dah cari tadi.

text-align:center;

last : ce preview, kalau jadi alhamdulillah, kalau tak jadi korang redha je lah a.k.a cuba tanya kat senior-senior yang labih power. =p 

chaw!

Selasa, 22 Februari 2011

Opick-Rapuh

salam. aku dah lama tak post video ("lama")
okeh. dipersembahkann...tengg3(bunyi drum)
Opick!(aku pun tak tahu kenapa aku suka suara dia=p)
okeh selamat tunggu loading =)


Isnin, 21 Februari 2011

Toturial

 
salam. toturial ni aku buat untuk memuas kan hati sendiri=.=
sapa-sapa yang nak ambek sila lah
ikut korang lah nak kredit kan ke tak
aku tak kesah pun (memang dasar blog cikang)=p


lagipun aku buat toturial memang sebab aku nak tolong junior-junior kalau aku mampu lahh pada senior-senior korang jangan tengok dan gelak je.. tolong lah sekali kalau boleh kann kita dulu-dulu pun camtu jugak. tercari-cari toturial okeh2 utk apply. kan2, *sila mengaku =p
ni je lahh aku mampu tolong : 


Energy Saving

salam
wah! akhirnya aku buat jugak toturial. *sila tekeh
memandangkan ini first toturial aku, dan memandangkan blog aku mensaport hijau
so aku buat lah toturial paling senang dan yang menyeru ke arah kehijauan *muahaha
pada senior-senior dah-dah lah gelak aku post toturial senang ni =.=

Okeh, insan-insan yang nak tahu , korang penah jumpa tak benda ni ? 

kan dia kena gerakkan tetikus dulu baru dia aktif semula kan *bes lah tu kann=.=
korang nak apply kat blog tak?
sila pergi kat sini 
next lepas dah jumpa :
okeh! sila folo apa dia suruh, SETEL!

Maklumat "port" ini


JANGAN BACA!
Ini pelan pertahanan @ keselamatan blog ini!
aku cakap jangan bacalah.
memang melayu mudah lupa.
okey SILA BACA=.=

Tarikh keramat a.k.a blog ini mula beroperasi :
27 Disember 2009 (lama tak??)

Objektif serangan a.k.a "mengoperasikan" blog ini :
Satu medan yang lebih ringkas dan mudah untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai khalifah.

Jangka pendek :
Moga-moga readers akan dapat mengskodeng yang Islam tu chantekk dan simple giler

Jangka panjang :
Moga-moga followers akan dapat jadikan blog ni satu sumber menambah apa yang tak pernah ditambah sebelum ni =p

muahaaha, comel giler! aku tabixzz woh!
Lain-lain : 
Mempractis (cehh) diri aku "mengconquer" bidang blog sedalam-dalamnya a.k.a seluas-luasnya (aper bezanya tuu)

okeh setel !
p/s : sebenarnya aku baru buat posting nih sebab nak mensemartkan menu bar aku, nanti KALAU RAJENN aku buat toturial menu bar yerr. tq! 

Sabtu, 19 Februari 2011

Cinta itu bukan memiliki =p

salam
mood :jiwang
kepada yang dah nak tekeh aku sila lapor a.k.a tinggal jejak pada spongebob dan klik x =p

okeh. aku baru baca solusi *riak rajenn
aku TERselak ruangan cinta *muahaha
dia cakap kan
CINTA ITU TAK BERERTI MEMILIKI
wah! aku agak tak bersetuju mula-mula tu
tapi aku tahan lagi mood memburn majalah
sambung balik :

cinta dan memiliki benda yang berbeza
cinta lebih cenderung kepada MEMBERI RUANG
nampak! burung pun mebih bahagia bila dibebaskan, manusia lagi lahh=p
dan memiliki cenderung kepada MENGIKAT

kalau kita suka kan dia dan dia sukakan kita sekalipun
dia tetap bukan milik kita. BUKAN
mr. google! aku syg gila kat kauu!!

sebab dia milik Allah
jadi, sila doa kepada Allah supaya jaga dia untuk kita
ingat lah! kita tak tahu apa yang akan jadi masa depan
Allah tahu! jadi, sila berserah pada dia
jadi tak da maknanya kita nak "ikat" orang yang kita suka
sila bebas kan dia, dia bukan kita punya
walaupun kita dah kawin sekalipun,
dia tetap milik Allah.
ALLAH ITU BAIKKK
-dan cinta Allah lah yang terbaik =)
berdoa supaya Allah JAGA 'ikat' dia untuk kita
ITU YANG TERBAIK

*menjadi tak first post jiwang aku. muahaha
cau!

Khamis, 17 Februari 2011

Boleh tak??

salam
kenapa aku suka kawan dengan budak-budak bermasalah?
walaupun dorang nak tak nak kawan dengan aku
tapi aku suka lahh
sukati aku lahh=p
entah. mungkin sebab aku pun bermasalah?
tapi aku suka sangat kalau dapat borak dengan dorang
sekejap pun tak pe lah
walaupun dorang acuh tak acuh jer
aku dapat rasa lah kann
dorang pun sebenarnya nak PERHATIAN

aku pun tak tau lah 'analisa' aku ni sesuai ke tak dengan peredaran zaman
aku selalu nakkk je join dorang
sebab aku rasa 
dah tu siapa yang nak 'jaga' dorang ni?
walaupun orang lain 'mark' macam-macam kat dorang
degil, kuang hajo, sakai, kusut blah3
tapi aku still rasa nakk sangat kawan dengan dorang
mungkin sebab aku KESIAN
tak pun aku ADA KEPENTINGAN?
God please say NOO!
cilokan terbaekk dri mr.google

aku pun tak tahu ape yang dorang kutuk-kutuk aku kat belakang tuu
peduli ape aku, korang nak kutuk aku macam-macam pun aku bukan boleh berubah kann =p
tapi seres cakap, aku nakk sangat masuk dengan dorang ni
kalau dikasi pilihan, aku nak je gelak-gelak dengan dorang
tapi dorang nakk ke?? muahaha
kesian pulak kat diri sendiri =p

p/s : wey korang! aku nak masuk dengan korang lahh! aku nak kau sama-sama jadi baikk.. tolong lah cakap bolehh (sedang mimpi) .
chaw!

Isnin, 14 Februari 2011

Semangat Sila.

salam
hari ni nak cerita pasal semangat

adakah anda bersemangat hari ni?
wah! aku tidakk


kan Allah sayang orang yang tak berputus asa?
*yay! 
jadi silalah bersemangat=)
kalau masih tak semangat sila jerit kuat-kuat

KAU KENA SEMANGAT SEBAB BANYAK LAGI KERJA TAK SETEL NII!!!
oke cukup(sila tutup mulut, jangan bukak lama-lama)

tq

100 bloggers diperlukan

salam
aku join natang ni sebab cambest dan cun jer 

aku bw kat sini pastu agak tergatal tangan untuk menjoin (pergh teruk nya vocab)

tau sangat korang pun nak join, oke sila pergi ke link tersebut ..

oke chaw!

Maulidur rasul

salam
seperti yang tertera. 
aku mahu wish..
jeng jeng jeng.(sila teruja)


subahanallah. besarnya pengorbanan nabi kita kann
kita ni macam mana lah kan??
jauh sangat rasanya
so, sempena maulid nabi ni (sapa ajar aku sebut maulid nii??)
sama-sama lah kita baiki diri yerr (macam kenal je dialog nii)=p

Rasulullah said :
tak sempurna iman kamu sehingga aku yang paling dicintaimu daripada anak, ibubapa dan manusia keseluruhannya
cemana? sempurna tak iman kita?
the end~

Ahad, 13 Februari 2011

Aku sayang kau lahh

salam
sorry
hari ni aku mahu berkasar
sorry awal-awal

bila mula-mula kau couple hari tu
kau cakap dia dah angkat sumpah
dia akan jaga kau
dia akan kawin dengan kau
dia akan kasi semangat kat kau
dia akan dengar semua cerita sedih n happy kau
dia akan jadi wonderwall kau sampai kau mati
kat blog pun kau letak gambar dia
dengan tulis my babby lah, my sayang lah, blah3
wah! hebatnya lah dia kan pada engkau

tapi kau tak sedar ke
itu DULU!
apa yang dia rasa pada kau
tak kan dia nak cakap dia dah boring dengan kau kann

takkan dia nak cakap dia menyampah dah dengan kau

takkan dia nak cakap dia dah suka kat orang lain kan

takkan dia nak cerita dia mengorat awek lain kan

takkan dia nak cakap dia tak mau habis duit untuk kau dah kann

takkan dia nak cakap dia nak clash macam tu je kann
kau pun dengan blurr nya rasa dia hepi dengan kau
dan bila dah nak dekat valentine ni kau sukaa sangat
wah! mesti dia beli bunga untuk kau
melutut dan kasi cincin untuk kau
bawak kau jalan-jalan
wah! suka nya kau
macam-macam dah kau bayangkan
kau pun mesti tak mahu kalah
kau korek duit simpanan kecemasan
belikan perfume, kasut dan macam-macam untuk dia
wah! kau tak malu ke bila kau cakap
*dia nak hadiah tu je, bukan nak tukang bagi hadiah tu
oppss. maaf 

kau dah tahu valentine itu HARAM
kau nakkk jugak ikut orang
tak up to date lah kann
aku nak cakp ;
tu kerja x berfaedah tahu?
kau couple tu pun dah HARAM
ni nak sambut benda-benda cenggitu

wah! tak dapat ku bayangkan ketidakboleh fikiran kau

okeh. kau nak marah aku kan
kau nak cakap:
aku ni tak laku, so senyap-senyap lah kann
kau nak kutuk sumpah aku macam-macam kan
kau nak cakap aku bajet ustazah kan
oke2. AKU REDHA
sebab aku yakin!


aku takkan cakap macam ni kalau aku tak sayang kau!
aku sayang kau saudara muslim aku
kau benci aku macam mana pun aku sayang kau
aku tak benci kau
aku benci kejahilan!
orang yang jahil bila buat maksiat Allah ampunkan tahu?
dan aku takut kalau aku yang dah keluar dari kejahilan ni akan di tanya nanti
aku takut tahu..
so sekarang aku dah berlepas diri. keybod , screen laptop dan Allah ni jadi saksi
yang aku dah LAKSANAKAN AMANAH 

aku sayang kau. saudara muslim ku
keluarlah dari kegelapan itu.
aku yakin kau mampu 
May Allah bless~
maaf.


Khamis, 10 Februari 2011

Aku nak engkau!

salam

tapi aku rasa engkau tak tahu, dan mungkin tak kan tahu. ye lah. kau pun selalu cakap kat aku
"sejak bila muka macam kau nih ada perasaan?"
oke, aku memang tak pandai nak tunjuk aku sayang korang. memang tak pandai, *surrender.tapi yang komfem AKU SAYANG KORANG SANGAT-SANGAT
(wow! jiwang !) pedulik hape.. (sedang cover)

tambahan sikit, KERANA ALLAH =)
then, tahun nih, Allah cakap kita kena pisah! so, AKU REDHO
tak pe lah kawan-kawan. kita tetap bersama . (dalam doa aku) =)
tahun ni, aku kadang-kadang terasa jugak dengan korang. (muahaha)
fine! memang lah kita kena BERSAING kan, tapi kenalah BERTEMPAT kan 
wah, aku jeles dengan korang. korang masih stay sama-sama macam dulu
aku sorang je yang tercampak jauh-jauh kan
dan aku tengok korang dari jauh,
yea! aku bukan penting sangat kan dalam "geng-geng pening" kita
aku just makhluk yang suka buat bising .lalaalalaa

oke, SORFINA kita dok sebelah-sebelah dari form1 kann ? wah (jangan kasi aku nangis)ingat tak kes kidnap? muahaha. bagus betul lah kita kann?

aku rindu nak menyakat kau! nak share ilmu math dengan kau! nak sekeh kepala kau! nak betengkar dengan kau! nak pinjam barang kau! nak hutang dengan kau! nak curik jarum kau! nak maen lawan pemadam dengan kau! nak maen bola kertas dengan kau! nak bodek cikgu kasi soalan bocor dengan kau! nak gelak puas-puas dengan kau! nak jerit kuat-kuat kat telinga kau! nak lepak rumah kau! nak jalan temerloh dengan kau!nak kutuk-kutuk kau! nak merajuk dengan kau! nak dibelanja aiskrim oleh kau! nak membelanja air kantin untuk kau! nak cerita pasal ******* kat kau! nak conteng whitebod dengan kau! nak bergayut dengan kau! nak pijak kasut kau! nak sepak kau bila kau menyebut pasal ketinggian! nak serabutkan tudung kau bila kau dah lipat kemas-kemas! nak jaga pagar dengan kau! nak halau pakcik-pakcik f6 yang tido' kat surau dengan kau! nak cubit kau bila kau kutuk aku! nak rasa sekehan kau! banyak lagi kan kenangan kita, aku nak rasa lagi kenangan best + shot cenggitu boleh tak. Tuhan, jangan cakap mustahill
de conclusion is : AKU TAK NAK NAIK F4 BOLEH? =p

series kita memang tak pernah cakap aku sayang kau, kau sayang aku, kita pernah cakap, aku benci kau, kau benci aku je kann.. kann.bertuah betoi kan. fahamilah kawan ;ukhwah itu bukan bererti kita perlu stay together forever, tapi ukhwah itu nilainya betapa dalamnya doa seorang sahabat kepada sahabatnya yang lain. 
kalau kita tak berpisah sekarang pun, kita tetap akan berpisah satu hari nanti kann? 
(takkan kau nak jadi madu aku kot) =p
oke kawan. apa pun terjadi, insyaAllah kenangan yang mengikat ukhwah ini 
akan terus bersemadi
(cewahhh) =p
wahaha. rasa macam sekejapnye lahh
aku nakk engkauuu!! 
the end ~

Jumaat, 4 Februari 2011

Maaf! spongebob saya pemalu

salam. ketidakbolehbelahan melanda title ku
oke, aku mahu describe lebih.
korang pernah dengar x hadis yang cakap
"MALU ITU SEBAHAGIAN DARI IMAN"
sebab tu spongebob aku menyorok!


kalau korang "pujuk" dia keluar baru dia keluar =p
macam ni :



nampak tu! =p

okeh. sebenarnya bukan nak cerita pasal spongebob tuu.
(walaupun sebenarnya memang nak promote dia, supaya korang x komplen=p)
sambung balik, malu tu memang sebahagian dari iman kan2
maknanya orang yang tidak malu, hilang sebahagian imannya

nak dengar cerita tak?
aku jarang menjual kisah peribadi kat sini=p
okeh, aku pernah rasa MAAALU gila!


rasa nak letak kepala bawah bantal lama-lama
tapi tak boleh sebab nanti kurang oksigen
rasa nak terjun bangunan
tapi x boleh, nanti x masuk syurga
then, nak tak nak kena lah terima kenyataan
cuma aku mintak sangat-sangat kat Dia
moga dia back up aku.
dan moga takkan berulang dah lepas ni )=

mana ada manusia tak pernah rasa malu
kecuali yang tak normal
kongklusinya malu itu normal, 
yang tak malu tu lah yang tak normal
even yang dengan takda perasaan malunya bukak aurat
takda perasaan malunya tinggal solat
takda perasaan malunya buat maksiat@dosa
takda perasaaan malunya langgar peraturan Allah
takda perasaan malunya tak hormat orang lain
takda perasaan malunya merokok tempat yang tulis dilarang merokok(luahan pembenci rokok! =p)
takda perasaan malunya bukak aib orang
takda perasaan malunya perasan bagus
full stop. 
aku mintak maaf kalau sapa-sapa yang terasa 
aku tak suka cakap
"ini blog aku, sukati aku ar"
nope! ini belog aku, tapi milik semua.=)
oke, fine, nampak posting aku macam ustazah rite?
nak buat cam mana
AKU BANGGA DENGAN ISLAM

my point is. korang yang terasa.
sila jangan amek hati ya
saya cakap kerana saya mahu awak tahu =) 
the end