Jumaat, 26 Mac 2010

~at da last month~

bismillah.mungkin nih kot posting terakhir aku bulan nih..ntah mender2 bulan nih punyer posting..aku pon x bper bekenan.lalalalala..aku baru medeka ari khamis..yayay!!da abes pekse..khb ku ranap lagi!! result x kua agi tp mcm da tau jer khb tuh..khb gedik!!x suke khb!!khb gedik!! teras ok lagi..ert fobia betoi..byk tol songeh..pompuan la katekan.,kalau la boleh pilih aku gerenti x kan pilih ert punyerla..dri f1 x pena agi dpt a khb!!memang kite saling meng'anti' la khb!!


berderet-deret bulan nih punye takwim..takwim la sgt...tp memang betol pon..dri masisupa zon, biodiversiti, masisupa pusat..x suke tol dengar masisupa pusat..kner lenyek btol la zon 3 taon nih..sian3..klu menang pon sebab naseb!!macam bhas la..rezki jer boleh menang..memang memule da taw kompem K.O dengan ehsan..bile sebot usul diterima pane kejap..uik..seres la..rase nk cekik YDPT ckp kt die.bace balik semule.kaw x sehat ker??huaaaaaa..memang shot kejap..x percaya..x pecaye dan x pecaye..
giler btol lwn ehsan ri2..100% spontan! bapak lar..kiteorg nih da la sume muke baru..muke plak mcm batu jer.pane sesaje..bukan x besyukur..tp terlalu besyukur..x sangke tol..memang target k.o kaw kaw punyer..lantak la..janji da lepas..dengo-dengo pas nih f3 ader clas tmbhn plak..adoyai..pmr oh pmr..



ramai kawan aku tanyer,,wey lepas pmr kau nak blah ke x?? aku jawab..tengok rezki la..
blah? pindah? caw? out? paper la.aku sendiri pon x taw la..aku redha jer kat mner2 pon..kalau da ditetapkan gayang la mcm mner pon..takdir tetap takdir..boleh ubah dengan doa?? humm..x taw la


dulu waktu mule2 masok heriah memang x redha lalu..huh.ape class heriah??ape yg bestnyer??aper yg lebihnyer?aku tengok kakak aku tuh..beser2 jer..waktu lepas dapat result tuh ayah ngn ibu senyap jer..pastu biler da dapat tawaran ayah ajk aku bincang elok2..aku mser tuh nk melawan ker??aku pon x reti nk cakap aper..tapi yang pasti aku ingat lagi ayah cakap..umo mcm oak ni masih perlu perhatian..masih perlu bimbingan..agame tu penting..blaja la basic sikit2..pastu nk pegi maner pegi la..biler kite da ader agame kt mner2  pon kiter akn tetap jadi orang..dengan syarat kite amalkan..






aku pon dengan rela separuh pakse redha je la..sampai la 3 tahun kat sini.baru aku tau..memang rezki aku kat sini..memang aku perlu blaja agama..memang aku perlu bimbingan..sebab aku tengok kawan2 aku..hurm..macam2 gayer..malas ar aku beriye sangat nk cakap..sebab aku pon x perfect..tapi seres..aku sedih tengok dorang..aku bersyukur sampai ke limit nih..terima kasih Allah..


3 tahun aku kat sini..aper aku dapat??banyak!!apee yg aku rugi?? banyak jugak!! sorfina ader tanyer aku..''oak nk amek STAM x ??" hush..jaoh betoi org tue nih pkir..aku kate" tengok la rezki koy kt mner.."dan dye akan marah.."oak nih kner la ade matlamat"..aku ckp.".kalau da plan beriye, tapi x dapat capai ape yg kite plan tuh, ape kite akn rase..kaw ade jawapan..KECEWA!!." die diam..tapi aku ader bace satu buku..
orang yang paling bodoh adalah orang yang x berani menghadapi kegagalan..huiks?? perli aku ke??betol gak kan..last2 aku tutup mate dan senyum..no body care!!


semalam..pagi..kner la datang skolah kanpndang tangge..yes!!ari nih aku awal..dapat letak beg..aku naek tangge..nih la aktiviti yg nyate x berkesan utk kuruskan aku walaupon aku naek tangge ari2..maksudnye..jgn mudah pecaye kalau orang kate.."kurus koi gini kalau ari2"hasil kajian menunjukkan tidak!!lalalala..ntah mender2..on da way aku naek tangger..aku , aku teringat blog, lmer da aku x post..aku pndang tangger, jaoh lagi ker? aku teringat blog, mender la dorang tulis kt shout out??aku naek tangge..fuh letihnyer!! aku teringat kat blog..da baper posting aku buat utk bulan nih??tangge, blog, blog , tangger, tangge, tangge, tangge, blog, blog, blog, tangge..hahahaha ..dan akhirnye aku snmpai di kemuncak..kelas ku!!dan keputusannyer..aku kner posting tentang tangger!!

tangger nih la yang aku kner naek utk blaja..utk tuntut ilmu..utk jadi orang pndai..utk jumper kengkawan..utk laksanakan amanah sebagai seorang pelajar..utk jadi muslim yang baek..yang patuh kpd ibu bapa dan guru..tangge nih jugak aku naek dengan impian..dengan sejuta harapan..dengan sasaran..aku nk blaja kerana Allah..kerana Islam..kerana diri sendiri dan ibu ngn ayah..tangger..tangger..tangge..kalau nk dikira tangge yang aku naek sebanyak lebih kurang 10 anak tangge setiap 'set'..dan aku perlu naek 6 set..bape kali gande tuh..aku malas nk  bilang..tapi sume tuh tanggungjawab aku..aku kner berkorban..sekejap jer..ye la sekejap dari f1 aku sokmo kner dok kat kelas tinggi2..kelas yg kner naek tangger..abg aku nk sangat dok kt kelas ade tangge..tebalik la yer..tangge nih jugak jdi saksi aku pasang impian..aku tanam harapan..tangge nih jugak tetap jadi saksi setiap pencemaran..orang buat date..orang melepak..dan orang mengapal sekalipon..bape tahun da dia kt situ..setia menanti..huaa..sian la pulak kt tangge..






ok..aku da posting panjang..kire penutup untuk bulan nih..salam usaha, salam pengorbanan dan salam segala salam lar..aku nk maen farm ville..
~live well or live hell, i choose!~

Khamis, 18 Mac 2010

~seorang dia~

bimillah..
dia toleh ke sana..melihat mereka hidup gembira..bebas..menghirup udara tnpa pernah tersekat,,tnpa merana sedikitpun..melihat dunia seluasnya..mereka x pernah bermasalah..x pernah terlihat sayu..sempurna sentiasa
dia toleh ke belakang..dunia gelapnya..masa lmpaunya..batinnya menjerit..merintih sayu..diakah itu?dia x pernah dilihat menangis..dia cuma punya Dia..apapun sebelum ini..huh..keluhan berat dilepaskan..adakah sama??dia juga x mengerti..dia x dpt menilai..

dia x sehebat mana..dia x punya apa..dia cuma punya drinya..adakah dia boneka..tersenyum ketawa hanya sementara..sedang hatinya diamuk pelbagai rasa..x siapa memahami..cuma Dia..dia x pernah minta difahami.dia sudah mengerti..dia bukanlah penulis..penuh idea penuh puitis.dia adalah dia.dicemuh dibenci disayang diumpat dilawan dikasihi dikenang ditegur dimarah dan apapun..dia tetap dia..

dia benci dunia gelapnya..dia rindukan dunia cerianya..dia penuh kelemahan..dia faham erti nasihat..tapi dia benci dengan keadaan dan persekitaran..dia benci mainan perasaannya..dia x mahu kalah..tetapi masa dan situasi terus menghambat..hati terus mndesak..itukah dia yg sebnar?tanpa topeng lagi??dia rindukan kasihNya..yang lebih meyakinkan..dia mengharap dekatNya..dia tahu dia mengerti..

dadanya sesak..hatinya sebak..matanya dirapati..dan akhirya terhasillah mutiara itu..x pernah diasai sekian lama..dia tersenyum dalam duka..dia x pernah begini..dia x pernh tewas seteruk ini..hati.mengapa hati..lumrah hidup..kadangkala diskiti..akal..mengapa akal..mengapa membenarkan..waraslah..kamu wanita hebat..wanita hebat x pernah kalah dengan perasaan..

dia ingin menjerit pada semua..dia adalah dia..x perlu ubah dirinya..kerana dia tahu apa yg terbaik buatnya..dia bencikan pengawasan..dia cuma mahukan kepercayaan..dia tetap dia..walau x sempurna..walau seburuk mana..dia adalah dia buat selamanya..dia kepunyaan dia..x perlukan org lain utk mengikat..x perlu orang lain utk mengawas..zalimkah dia ingin mendapat haknya

dia tahu..kadangkala dia silap..kadangkala dia perlukan teguran..tapi dia juga tahu..thap dan kadar yg diperlukan..mengapa kau terlalu hipokrit??mengapa perlu berlakon bagus??mengapa x jadi diri sediri??adakah itu adalah kau yg sebenar? bohong!!sehebat mana kau berlakon, dia x kan terpedaya..dia punya pegangan sendiri..

sedasyat manapun dia..dia tetap dia..dirinya kepunyaannya..siapa kamu untuk menghalang..bukan dia sombong..bukan dia rasa dia x buat salah..tpi dia mahukan sedikit kebebasan..x perlu dikongkong..x perlu jadi diri org laen..dia thu kamu terlalu sempurna..x pernah ada sebarang kecacatan.. x pernah!! kamu terlalu sempurna..x layak utk menegur dia..kerana dia bukan kamu,,dia bukan milikmu,,dia adalah dia.dia tahu kesempurnaanmulah yg membuatkan kamu menegur..kamu benci dgn apa yg dia buat.kamu jijik sekali..kamu sedih dan timbul rasa ingin menasiht..

itu baik..baik sangat..dan dia menerima..tapi adakah kamu sedar..dia merana..sakit sekali..dia tahu dia x sesempurna kamu..dia perlukan nasihat  dan teguran..tapi x semua yg kamu rasa benar benar juga bagi dia.. x semua yang kamu rasa baik baik juga bagi dia..sudahlah..dia x mahu teruskn..cukuplh sampai di sini.kerna kamu x pernah cuba untuk mengerti..kamu terlalu sempurna dan tidak layak utk memandang orang seperti dia..

dia tersenyum akhirnya..mengharap satu pancaran cahaya..semoga semua ini akan berakhir..dan ini lah penghujungnya..dia memohon tamatlah secepatnya..dia x mahu trus begini..dia mahu seperti orang lain.x pernah hipokrit..gembira di luar tnpa selindung di dalam juga..dia ingin sekali menghembus nafas ceria..nafas bahagia..tanpa sebarang gangguan..tanpa sebarang halangan..kerna dia percaya akan ada cintaNya..dia yakin dan terus menanti..

~live well, or live hell, i choose!~

Selasa, 16 Mac 2010

~pedulikan!!~

bismillah..


ya allah..
aku lemah..aku x punya apa kecuali air mata
ya allah..aku x mahu berjuang dgn rembesan mutiara temahal
aku mahu berjuang
dengan cara seorang mukminah..
aku adalah aku..aku kepunyaan Dia
ya Allah..sepatutnya aku gembira hri ini.
ini hari kemenangan ku..
semuanya hasil keredhaan yg aku dambakan..
tetapi..mengapa?
mengapa aku harus lalui kegembiraan ini
sebentar cuma..
mengapa masih ada duri yg mencemburui..
ahhhhhh..
ya tuhan..jgn benarkan..
jgn benarkan aku benci diriku..
salahkah aku??
aku x meminta seteruk ini..
aku mahu tersenyum..
aku x marahkan dia..
tp aku marah diriku..mengapa begitu lemah..
tewas dengan perasaan..
sudah lah diri..
pedulikan!!jgn tewas..
kau harapan ummah..
bagaimana ummah mahu meletakkan amanah yg lebih dasyat
sekiranya kau telah kalah dgn perkara ringan..
pedulikan!!mereka memang begitu..
kalau mahu diikutkan
sepatutnya kau sudah menyerah dari awal..
sampai tahap ini..
bersyukurlah..x senua punyai kekuatan ini..
samapi bila kaw harus menangis..
siapa pun x kan mengerti..
cuma Dia..aku berserah..
klau ini yg terbaik darinya
aku redha..
sudahlah diri..kaw juga harus sedari..
kaw juga punya kelemahan..
mungkin kebetulan..
pedulikan!!
Ya Tuhan..ini kekuatanku
kau saksikan..aku x mahu menyerah..
memberi mereka ketawa sepuasnya
x mungkin sekali..
aku bukan berdendam ..
cuma mahu kekuatan diri..
cuma Dia!!

Ahad, 7 Mac 2010

~kawan=sahabat??~

bismillah..hurm..semlm bru balek dari biodiversiti..ntah paper
xde la best sgt..x gaye kem kepimpinan pon..bese2 jer
y best sikit wk2 ceramah motivati..syok ar jugak..dye nye pencermah not bad lar
huh..letih siot..smpai kt umah da pkol 5 lebih..
sabo je la..aku posting bukan nk buat diary..

 cume nk citer pasal kawan..aku x pena agikan posting psl nih..
kawan 2 ape? ader beze  x dgn rakan, sahabat, ghodong..
ntah..aku pon tengh blurr..aku ade kawan..tp x der sahabt..
selalu jugak dengar ayt nih..so pe bezenyer??
kawan mungkin seorang yg ade bersama ngn kite wk2 kite suke n epi
tp x pasti akn ader ngn kiter time kiter perlu kan dye..
sahabt..mungkin lebih spesifik..org yg snggup ader ader ngn kite
x kire aper sekalipon..

sorang kawan ker yg sanggup bermuke-muke?
sorang kawan ke yg sanggup buat donno time kite perlukan dye?
sorang kawan ker yg sanggup bocorkan rahsie kite?
sorang kawan ker yang sanggup jadi hypokrit?
sorang kawan ker yang selalu sakit kan hati kiter?
sorang kawan ke yg bangge ngumpat kite?
sorang kawan ke yg sanggup jauhkan diri time kite sush?
sorang kawan ker yg lupekan kite time kite xder ngn dorang?
sorang kawan ke yg lebih percayekan org lain dri kawan sndri?
sorang kawan ke yg hanye kawan ngn kiter utk satu kpntingan?
sorang kawan ker yg x jujur dan x setia?

jawapnnye::

yes..memang itulah kawan..kawan yang merupakan seorg kawan..
tp.bukan sahabat!!.kawan x bermaksud sahabat..kawan x bermaksud best fren..
itz just a frend..jadi jgn sedih klu kiter disakiti..coz dyeorg cumer seorg kawan..
tapi bersedihlah klu org yang kite igt sahabat rupe2 nyer cume kawan..
kawan x bermaksud sahabt..sahabat berbeza dengan kawan..

seorang sahabt sentiasa dekat dengan kite..
walaupon kite kt utara dye kat selatan..x jadi masalah..
dye akn tetap dekat di hati(slogan tv9)
sahabat yg baik adalah seorg sahabt yg faham ape sebenarnye sahabat
kdg2 kite marah..kite kecewa..kite terase giler d gn kawan kiter..
tp setension mane pon kite terhadap kawan kiter kiter akan rase
lebih dri itu klu org yg kiter fikir sahabat adalah hanya seorg kawn..
seorang sahabt yg baik akn fahm segalanye erti persahabatn
bukan sekadar mulut yg mengakui, tetapi juga hati...
seorang sahabt adalah seorang yg setia
x pernah bermuka2, x pernah mengata dan hipokrit di hdpn sahabtnya..
seorng sahabt adlh org yg pndai menghargai..

ape yg paling penting..utk mendapat seorg sahabat..
kite dulu yg perlu menjadi seorang sahabat..
apa yg kite nk daripada seorang sahabat, kiter dulu yg kene praktikkan
ape yg kiter benci daripda seorang sahabt, kite dulu y kner jauhkan..
x perlu risau..kalau kite x der sahabat kat dunia, berdoalah
moga2 kiter akn dapat sahabt amal yg paling baik di akhirat..insyaallah..
kadang orang yg paling kiter percaya rupe2 nyer seorang yg paling benci kt kiter..
x gune bersedih..pandang lah ke hadapan..
di sana ada cahaya..yang sudah bersinar..
cume perlukan kite shja utk lebih menyinarkannya lagi..

i feel somethings..huhuhu..yup..aku ade maslah..
watever..n whenever aku adalah aku..lalalalala
i just have Him..He only can wake me up 4 my future..
da ar tu..lega da siket kot..
see yah..
~live wel or live hell, i choose!~