Sabtu, 24 April 2010

akukah sang hipokrit itu (versi sedih)

bismillah..


ku hadir ke taman itu..dengan hajat yang penuh syahdu
walaupon hati x terusik utk ikhlas
ku tatapi wajah suci hamba2 Allah di hadapan
penuh cahaya..manis senyuman
menggambar kebahgiaan sbgai khalifah terbaik
aku? hanya mampu ketawa dlm hati
aku kah yg paling hipokrit pada hari ini?


ngeh3..tu je aku dapt coret dalam buku note yg x gaye buku nota tuh..hentah hape hape..hipokrit bebeno..x pe la ..keadaan darurat kan..?? wat i mean? (ketawa) tulis je versi sedih.. mner part2 nk nangis nye hah? laen kali crite..
jumpe di lain siti..eh silap..lain siri.
~live well or live hell, i choose!~

Khamis, 22 April 2010

~utk cukupkan 4 posting~

bismillah..letih gak due tige hari nih..byk ngat bende nyer..


ade sorang budak.panggil die s. s ni baik je (macm aku) ngeh3..mencapub sket..ok2 smbung balek yer..s nih slah seorg daripda orang yg penah kawan dengan aku. ni bukan nk ngumpat..cume psal nk bg lesson jer.. bpe byk kali aku menyampuk kan? ok2..janji x nyampuk dah..


s ni nk kate skema x de la sgt.. die sorang je dlm kluarga die skulah kt skolah agme..itupon setelah teruk uminya mengerahkan tenage menghasutnya..dia x suka jugak la kire nye masuk skula agme nih..skunk nih die masih lagi stay kat skulah agme n sme form ngan aku..bukan nk cite biodata die lar.ni nk masuk point la nih.ok2..jeng jeng jeng..


memang da fitrah la kan..sebagai seorang remaje yg normal s nih ade la minat dekat sorang mamat kelas seblah kelas die.. kawan baek die, d mule2 cume syak jer..oleh sebab ilmu psiko + mantiq si d nih terlalu tinggi, make dye dengan muke poyo nyer pegi la psiko si s..dan ushe versi terjah si d ni pon perfect!! si s ni pun ngaku lar jugak..bile si d tau yang si s suke kat mamat yg senang dikenali sbgai w, die mule pegi ushar w  tadi.. rupe2 nyer w nih terlalu baek + alem sgt la orgnyer. tp d da knal lmer da dgn w..die penah betengkar dgn w waktu jumpe kt program skor 5a waktu drjah 6 dulu..


d nih mcm x bper nk percye sgt kat w nih..d penah ckp kt s entah entah w nih just a mask..hypo n belakon baek..pdahal dye la kepala klu buat mende x elok...tp si s nih tetap la jugak minaaaat sgt dekat w..smpai termimpi-mimpi..stiap ari citer pasal w..kirenyer tepuk sblah tgn la yer..sebab w x tau pun pasal s nih..d ni pulak amat la kesian dekt s..last2 die amek keputusan nk conncet dorang..x de la smpai kapel kot..just at least w kenal jugak s!! salahke? sebgai seorng kawan , d x snggup utk tgok kawan baek die  nangis kehmpaan..tp die tau jugak, kawan yg baek x kan bawak kawan yg die sayang ke lembah maksiat..tp bukan ke zina hati klu asyik teringat je..bukan ke zina mata klu asyik nk pandang jer.


d bukan x pernah tego s.. tapi s nih jenis skjap je insaf..die tgh cari identiti diri..d pun same..so d x boleh nk nasihatkan kawan dye lebih2..sebab takut nanti dye pun lebih kurang jer..d dalm kekusutan, s dalam keangauan, w pulak aman jer..huhuhuhu.. x ke cite lawak nih? x pela..cite nih masih dlakonkan di alm realiti..cuma wataknye tepkse dirhsiekan utk keselamtan..ngeh2.citer nih mungkin akn di smbung klu ianya sudah tamat..may be la nih cume salah satu chapter dlm hidup yg x tau bile akn berakhir....


.tp fikir2..ape yg kite akn rase klu kite ade kt tempat s? klu kt tempat d ? memang suke menyukai fitrah..bersyukurla klu kite ade rase tuh..hargai jgn benci perasaan tuh.. itu kurniaan Allah..cume.. perlu dipelihara n diguna kpada yg benar2 layak..siape kah yg paling layak selain yg mencipta persaan itu sendri? 


satu lagi lesson..kawan..kawan yg baek akn faham perasaan kawan die..kawan yg baek x kan sanggup tgok kawan die kehampaan..tp klu ke arh kemaksiatan? itu nmernye subahat..antre subahat @ jge hati kawan@ buat maksiat dgn redha Allah..mner yg akn kiter ptut pilih? fikirkan..kawan tu tetap ciptaan Allah kan?


ok2..hait2..kje folio 3 tan lagi menanti..smpai sini..
~live well or live hell, i choose!~

Khamis, 8 April 2010

~best or bad??~

bismillah..aku tulis nih waktu nk pi skula..byk persekitaran yang terjadi di sekeliling..sayup2 kdngaran ibu marah kt amen sebab mls nk bgon..muna sedang memepah hadi yg masih berdengkur..huda tgh paki baju oren..ayh x der.kl mari..kali nih aku post bende yg remeh jer..tp kemungkinan akn bg efek yg sgt teruk dlm kehidupan aku..

a : wey, oak ade henset baru kan?
b : haah..naper?
a : bg koi guner henset lme oak tuh..oak bukan nk gune pon
b : sim oak da ganti blom?
a : da lmer da la
b: ye la..nanti koi kasik..henset tuh kt kawan koi skunk..esok2!!

2 hari kemudian

a : kabo nk bg henset
b: esok!

esoknyer
a : henset!!
b : kajap..sembahyang

10 minit kemudian
b : (nme dirahsiekan) ni..amek la..3 hinggit sbulan..sim koy oak kne jger
a : koi da jge sim koi x nk bayo sewa
b : senyap

hah..tu la dialog yg diwakili oleh hamba Allah..henset? menatang nih da lmer aku x ngadap..tp hidop aku best je..mksudnye kate2 " x boleh idop x de henset" salah..sepatutnye " x boleh idop tanpa Allah" kan sedap denga nye..henset.henset dan klu ikot bhse sungai gau henpon.aku pon x tau sejak bile istilah nih wujud..menatang nih bg kebaikan ataupon keburukan? tp kalau ikot  aku ar kan, budak2 yg f1 f2 atau mungkin f3 yg pegang henset n cakap " byk faedah, nk contact kawan or bla bla bla.." pedaah sgt la tuh..klu korang jumpe org mcm tu sebnanye jumpe pemboka wanted temerloh..huh..memang sembang je la kate nk contact kawan..


bile budak kecik pengang henpon, dia x tau nk buat ape dgn henset tuh..bile x tau nk buat ape, dia akn buat 'ape-ape'..bila da buat 'ape-ape' maka istilah penting henset tu akn jd boka..budak kecik x yah la pakai henset nih..masih x memerlukan..klu nk contact kawan, henset mak ade 2 bapak ade 8..apsal x cutting2 je ngn dorang..klu x nk cutting ngn parents tuh maksudnye ade somethings wrong..betul ak? da tu dye nk buat ape ade henset sendri..bg aku budak2 x yah la bg pegang henset lagi..memudaratkan..

so ape kaitan pagi waktu aku posting nih dengan henset.ironinya henset yg mengejot org bgon tido akn dihempas ke lntai..

~live well or live hell, i choose!~

Ahad, 4 April 2010

~dewan dibakar lalu terbakar~

bismillah..cam x caye je kan..sekejap je bende nih berlaku..aku memang lmbat sikit dpt mklumat nih..walopon boleh dikatekan aku antra saksi melihat kereta polis berulang alik ke heriah.(saksi ke klu mcm tuh?)..x kesah la..tp kan pikir balik hush cm x caye je..first skali aku dengar kt toilet domino( atau lagi saintifik jamban kepunyaan domino)..aku tgh tunggu kawan aku melepaskan hajat..pstu denga budak form2 (name dirahsiekan ats keselamatan ) borak2..aku denga gak baka2 nih..aku lmbt sikit kot refleks..so buat toye je..smpai die ckp perktaan "nasai abis sume"..baru otak aku berjaye bangon dri lena yg pnjg..nasai? kelas ker? name org ker? atau nme planet yg bru dijumpai oleh para pengkaji?aku pndg budak yg tgh bercakap..eh..nih budak heriah la..aku denga lagi dye ckp" ramai saksi..sebab waktu tu badib ade program"..aku tanyer" heriah kne baka ker?" bodonye soklan..agak2 la..budak tu pon mcm serbe salah je angguk..aku tye lagi"biler" aku tgok muke dye mcm bg warning ehh die nih..byk tol soal nyer..aku sengih sbgai tnde menghargai responnye.."semalam, petang"..aku angguk je..takut la nk tanyer da..mcm aku wanted slama 8 bulan jer..

ari jumaat..petang..urm..aku ade gi skula..nk hntr barang ekspot kpd kakakku terchenta..on da way masuk ade la keta polis nk kua..ayh aku mcm kilang kabut nk pakai tali pinggang..skema betoi..tp x de la mcm tuh..aku boka je.ayahku x sesekema titi(kucengku)..ayah aku tyer jer" polis memang slalu kua masuk ke skula oak nih".jam.aku pndg keta polis tuh..fuiyooo..berkilat spotring die.ade can x aku cilok nih? hesh..x boleyh..ni polis punyer.."ntah x tau la pulok"....aku x tau lalu cite yg lebih gempar berlaku kt ats nuh..sebab waktu tu x ramai org lagi kot..da..abes cite aku jd antra saksi palsu kejadian tersebut..

esoknye..ade tuisyen kt domino..make belaku la peristiwa"toilet" atau lebih sopan jamban yg telah di typekan tadi..balek tuisyen aku dgn ringan kaki nyer pagila menziarahi cc..cc yg kurindu..pastu waktu surf tu la aku tau sume cite..kesian..lmbat bebenor..di bawah adelah link video dan gambar kejadian aneh tersebut..

nih video yg aku curik dari facebook..yg dirakam langsung diupload oleh antara saksi sebenar kebakaran..kalo x dpt pdn muke..sebab kne sing in kt facebook dulu kot..
http://www.facebook.com/video/video.php?v=105804112793112

gamba-gambanyer: turut ku save as dari facebook..ngeh3..aku hebat bab2 mencurik nih sebnanyer..


sian kat kusi..x buat salah pon..takziah kpada meja


antara serpihan yg mahal kalo dilelong di giant atau tesco


hah..nmpak pon heronye..sedang berkawat atau tahan hajat?

ini satu persoalanan..knape pentas yg lebih top dan glamer dri kantin..sian pentas..jasamu dikenang


ekon bilik media jugak ditarget..


dilarang merentas desa..ingat!!pesanan dari bomba dan pengakap



kate2 nih la yg antre di syaki menjadi pembakar semangat si pembakar..

punce?
banyak sgt aku dengar dariorang sumber yg sah atau haram..malas nk komen lebih2..tunggu pengesahan dari orang yg lebih tahu.

kesan?
-skula ku glamer 1 malaysia..yayay!!masuk tv, sinar ngn berite..
-budak yg kelas die kat dewan tuh x blaja ataupon kne tompang2..
-kpd dewan: jasamu dikenang!

moral value
-jgn ingat klas korang sentiasa selamat
-jauhi perbuatan baka membaka
-sesungguhnye pengkhianat adalah munafiq dan org munafiq dok nerake paling bwah!!
-klau marah jgn maen baka dewan, baka pondok jaga dulu!

okep..tamat la citernyer..sgale kekurangan aku mintak maaf..ape yg aku tau..aku sayang heriah..walopon da kner burn sumer skali..kpade pembaka(walopon x bacer) kamu da berdosa.kalau kamu x nk tuntut ilmu, jgn halang orang lain nk tuntut ilmu!!ok..times up!!
~live well, or live hell , i choose!~


Khamis, 1 April 2010

~mission fail lagi~

aku tersedar..ader pluang ke harini? belum cube belom tau kan..lantas kakiku mngorak langkah..kali nih kne buat betol2..jgn maen2 dah.. mesti bejaye punyer..ku capai kertas..ku lakar mner2 yg perlu aku buat..utk memastikan mission ke44 ku ini berjaye..aku kne pikir positif!!x kan fail la kali nih.ni aku la..mne boleh fail buat kerja kacang macam nih..hah..nmpak tu..sume org x kan sedar..kejayaan yg hanye aku sorang dapat meraikannye..yes..suda berharihari aku pujuk diriku supaye bersaba..kali nih x bleh jadik..mission perfect punye!!kite tengok..

strategi petame!!aku menghendap terlebih dahulu..kot la ade lagi hmbe Allah yg masih mnjadi security 25 jam..x de kot..sume org dengan "kerje" dorang..nmpknye mission kali nih menampakkan ura-ura akn berjaye..aku dengn secepat taya rondonye menuju ke situ..perlu berhati-hati..alhamdulilah.. selesai..aku skrg telah smpai ke tempat plksanaan misi..woar..hari nih aku akn dapat hasil yg menarik!! lntas kutarik dan kucurik ape yg ade di situ..ahahahaha..lepas jugak hari nih..kan dah kate..ni aku la..mne boleh fail buat keje kacang mcm nih..

tapi malang sentiasa x de bau..baru shaje ingin kunikmati hasil kerjaku..
"kilah!!(name dirahsiekan!)buat lagi ker?"ngaaaaaa..kantoi lagi hari nih..ibu dah ade depan bijik mate..ahahahahaha..ku pndang nasik beserta lauk aym di depan mata..um..meleleh air liur.."sian ayam ni..x de org nk mkn die.. nk tolong die je"..jwpn bodoh..tp nk buat mcm mne..harapan ku telah hancur!!"bukan x kasi mkn, tp agak-agak la..tegok jam?1.30 pagi!"aku tunduk..merayu simpati.."da..jgn nk buat muke seposen..pegi letak bwh tudung saji, ari ni x de kesian-kesian..ari lpas2 org da kasik can dah"oo..harapanku..

MISSION FAIL!!
awas..jgn tiru aksi ini di rumah..
~live well or live hell, i choose!~