Khamis, 16 Jun 2011

Jom Merokok Sama-Sama?

Salam. Tadi masa aku makan kat restoran Lima Bintang  a.k.a kedai kampar depan sekolah, aku rasa nak lempar tulang ayam kat orang depan aku.
Aku bukan nak kutuk, cuma sama-sama kita koreksi. Baca elok-elok . Selamat beramal =)

Korang nak tau apa dia buat? Dengan muka ini-kedai-bapak-saya nya dia boleh SMOKING!Pergh. aku duduk belakang meja belakang dia. Makan "nasik-campur" lah aku.
Nasib baik aku boleh fikir positif, kalau tak, meraung lah anak bini dia kat rumah tak dapat terima hakikat pakcik tu mati sebab telan kasut sekolah line-7 dengan percumanya. Memang aku rasa nak je tegur, puas lah aku tercari-cari signboard NO SMOKING kat situ. Harap je lah. (tokeh kedai tu pun sama je telan Dungu-Hell tu )

Ya Allah, sabar je lah. Kalau sekejap , aku rasa peparu aku boleh runding lagi.. tapi..Korang faham tak apa perasaan aku, kalau pakcik tu smoking depan aku dari tengah-tengah sampai ending cerita Amanah Dalam Cinta (err...) Aku tengah makan rasa nak suruh je pakcik tu gigit pinggan aku dan pastikan ada 66 jenis gigitan kat pinggan tu. Memang terguris hati dan limpa milikku melihat asap yang berkepul-kepul dengan rianya itu. 

Dengan jujurnya, aku terkeluar jugak dari hati sanubari yang tersayang, "AKU TAK REDHA!" Astaghfirullah. Memang aku sakit hati sangat. Bapak aku tak smoking, abang atuk semua bersih rekod. Aku tak kesah kau nak smoking, smoking lah sampai kau puas dan nak-tarik-nyawa-sendiri dengan rajinnya. Tapi.. tolong aku dan mereka boleh tak?? JANGAN SUSAHKAN ORANG LAINN!
Atau dengan bahasa kampung aku . "kau nak mati, mati lah sorang-sorang." Tolong lah, kau jangan ingat semua orang sama je macam kau.

Wey, pada yang lebih-kurang-umur dengan aku. Kau rasa kau cool eh?Wah cool nya engkau dalam hell balasan kepada nak-bunuh-diri-kat-dunia?Apa sangat lah yang kau tension? 
Kau tak tension eh nanti "kat sana" Allah tunjuk kat semua orang kau tu tak sayang diri sendiri. tak sayang nikmat Allah bagi. Tak sayang mak bapak. oke-oke. Kau cakap aku tak faham masalah kau kan? kalau aku tak faham masalah kau, KAU TOLONG FAHAM MASALAH KITAORANG!
Masalah aku dan mereka senang je : no smoke no loathe ! 
pesanan pihak penaja : jangan hirau title tuu.. 








Ahad, 12 Jun 2011

Exam Fever

Assalamualaikum
Esok start sekolah, Kalau setakat sekolah aku tak pelik sangat.
Masalahnya esok EXAM! kalau setakat exam biasa aku tak pelik sangat.
Masalahnya PERTENGAHAN TAHUN! (yang mak bapak amek result tuu).Kalau setakat Exam Pertengahan Tahun aku tak pelik sangat.
Masalahnya esok EXAM BOUTH! (10 subjek stok menghafal dalam b.arab)
Kalau setakat bouth aku tak takut sangat.
Masalahnya AKU TAK MENGHAFAL LAGI!

Oyeh~ salah aku. 200%. Entah lah. macam malas sangat nak hafal.
Aku tak kisah sangat kot result aku. Tapi aku kisah PERASAAN MAK BAPAK AKU!

Korang-korang dan korang! korang baik kan. Orang baik selalu tolong orang.
tolong doakan aku

"Ya Allah, Bantulah saudaraku ini , Berilah izin dia tidak melukakan hati kedua ibu bapanya. Pinjamkan sedikit kekuatanMu kepadanya.Golongkanlah dia dari kalangan orang-orang bertaubat."






terima kasih yer=) doakan aku










Jumaat, 10 Jun 2011

Lupa

Salam . Aku nak tanya korang ni












Ape? takda apa-apa?Semua lengkap? Yakin?

Mereka telah lupa kepada Allah, maka Allah melupakan mereka
[At-Taubah : 67]

titik.

Khamis, 9 Jun 2011

Salam Satu Penghormatan

Asslamualaikum. Jom tebarkan salam!
Salam satu penghormatan
Salam satu jalinan
Salam satu persaudaraan

Salam . Tanda kita BERSAUDARA. =)

Salam





Rabu, 8 Jun 2011

Cara Buat Favicon

Assalamualaikum. Tangan aku rindu nak buat toturial. Aku nak share cara buat favicon. Sebelum tu nak warning sekeras-kerasnya terlebih dulu :
Pada senior-senior : apa sengih-sengih? tak baik riak .. *buat muka murtabak
Pada junior-junior : Aku ajar korang kerana Allah,.gunakan pengetahuan baru ni untuk kebaikan dan kembangkan lagi oke?

Favicon tu ape?






oke? boleh start yer?

1) Pergi ke link ni 













2) dah upload?















3) Lepas tu, macam perbuatan normal : Design > Edit HTML > Expand > Cari kod  ]]></b:skin>
4) Jumpa dah? oke. Just paste url yang done copy tadi.
5) Sila preview > Save Template.
6) Done! Alhamdulillah! Cau!

Selasa, 7 Jun 2011

TYPO

Salam . Hari ni aku suka pulak posting kan.(ayat tu bajet sanwich boleh lipat enam je) Alhamdulillah. tangan masih lagi boleh bergerak. Tadi ada orang tanya : kau memang typo eh?Aku dengan pananya senyap. (sebab mak aku cakap, kalau tak tahu diam)

Okey. Maksud typo (ni kira pembelajaran tak langsung waktu cuti sekolah)
TYPO=TYPING ERROR

Atau dalam kata lain main bedal je ape yang ditulis sambil langsung tak tengok keyboard seolah-olah pakar giler dalam bab-bab menaip nie yang hakikatnya TIDAK SAMA SEKALI
Pada hakikatnya, aku pun tak tahu apakah typo itu aku atau tidak=p sebab aku menulis ikut mood, dan keadaan sekeliling. Kadang-kadang sebulan dua posting je aku boleh buat. kadang-kadang sehari sampai tiga posting. lalala. Dengan kata lain mengikut MOOD MEMBEBEL AKU . fullstop.
Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali yang berpesan-pesan dengan kebenaran, dan berpesan pesan dengan kesabaran. cau!
Kredit to budak tanya. (kau nasib baik gila sebab tangan aku gatal menaip hari ni)



Bukalah mata

Salam. korang pernah tak jalan-jalan lenggang kat bandar sambil mengusyar-ngusyar
btw, itu bukan point aku. masa korang tengah jalan dan mengusyar tu ada tak korang jumpa makcik jual burger? btw, itu bukan poin aku jugakk..

Point aku. korang pernah tak jumpa kat bandar, kat hospital, kat balai polis kat Tunas Manja and so on orang-yang-pakai-tudung-labuh.?? Pernah tak? Pernah kan?? 


Apa korang buat kat dia yer? buat tak tau? (dia-orang-jugak-kan) korang sengkang dia kasi jatuh? (ni action kuang haja' tahap-nak-makan-penyapu) atau korang cakap "hye.. nak nombor". (stok dapat penampar tiga das) dan yang paling biasa orang buat , PANDANG MACAM NAMPAK AMER KHAN!. 

Wokey, aku tahu, korang JARANG sangat jumpa stok-stok ustazah yang still pakai tudung-saiz-banner -pendaftaran-pelajar-sesi baru-sekolah kat mana-mana pun. tapi kalau tengok TETAP ADA kan? WUJUD. Sebab apa yer? KERANA DORANG YAKIN DENGAN JANJINYA.

Aku agak hairan lah. kenapa eh, masyarakat hari ni macam pandang orang pakai tudung labuh ni macam tak pernah tengok orang. terutama kalau dekat bandar-bandar besar, wokey kire nak cakap ni-pakaian-zaman bile, atau "ceh, tak up-to-date langsung:" tak reti berfesyen dan etc2,
benarlah sabda Nabi "Islam itu datangnya asing!, kembalinya pun asing!,". Ada hati kan? Ada akal kan? jom lah fikir balik sama-sama. Sampai bila kita nak setia sangat dengan zaman fitnah ni.


Come on lah! buka mata korang! kalau korang boleh terima orang di khalayak ramai dalam keadaan-serupa-telanjang, kenapa korang perlu sisihkan orang yang nak mempertahankan Islam. Kalau korang tak mampu nak buat macam tu, jangan korang halang orang lain taat kepada Allah. Kalau betul korang maju, up-to-date, korang akan berfikiran terbuka lah. Dapat terima dan mencontohi, ni baru tamadun terbaikk. Aku cuma mampu menaip. Melagakan jari dengan keybod hasil impuls dari otak, tak mungkin mampu membawa anjakan paradigma.Namun mengapa tidak, kita sama-sama membentuk sinergi baru, KITA SAMA-SAMA. Pandai-pandai lah buat perubahan. kita Dia punya. Ingat tu!cau cincau~



Revolusi

Assalamualaikum


Lihat perubahan? Green life sudah di renovate menjadi Coretan Pemerhati?
Kenapa tukar?
3 perkataan : Kadang-kadang Kita Perlu Berubah (dah lebih-lebih)
*nampok benor nipunye

Baru-baru ni aku rasa Green Life itu seperti selfish,. cuma memetingkan hidup sendiri
Jadi, itu antara punca Coretan Pemerhati "digubal"

Aku tahu blog aku masih di tahap tak-yah-pandang-laaa
Yes, aku sedar, but why not aku belajar dan berusaha kan
Ini medium aku, hak aku.