Isnin, 25 Julai 2011

Apabila Van Der Vaart bertemu Lempard

Salam.
Di telinga ear phone menyanyikan Opick-Rapuh. Not bad kot. ce dengar.
Hari ni nak cerita tentang apa ye? oke. korang faham kan. buat sekian kalinya. TYPO!

Suatu pagi ciptaan Allah yang sangat indah :

Van Der Vaart : "Wey Lempard, mai sini sat"

Lempard : "Awatnya. kacau line la aku nak ushar Lady Gaga."

Van Der Vaart : "Cantikkan pagi nii,, "

Lempard : "Subahanallah..Mestillah. apa masalah kau?? "

V.D.V. : "Sampai hati kau lupa. Hari ni befday aku."

L : " Oke sorry. Hepy befday keyy! Hadiah tak sempat beli"

V.D.V. : " Terima kasih. takper, aku dah dapat banyak hadiah daripada peminat-peminat,Rooney                    MJackson, 2PM, Rihanna, Sami Yusuf, Opick, bla bla bla, Osama,Hannah Montana bla bla  Abdullah Badawi, bla bla. dan bla..." (sebut semua sambil tersengih-sengih gembira)

L   : " wah.. best nyer jadi kau.. ade lagi tak selain tuu?"

V.D.V : " Eh mestilah. Maher Zain cakap van pos laju dia pancit. lambat sikit la sampai. Aristotle hello hello aku, cakap dia nak mai sat gi, bawak tiga set cadburry besar untuk aku. Zain Bikha cakap mummy dia ambil masa 3 hari untuk buat pilihan hadiah terbaik untk aku, so, lambat sikit la aku dapat, tu je yang aku ingat."

L : " Ade lagi takk?? aku rasa ada lagi la yang kau tinggal"

V.D.V : "Erm..Oh, baru teringat, Sami Nasri nak share burger dengan aku.

L : " Lagi? "

V.D. V : " Woi! kobis la.. awat nya kau,,James Brooke nak kirim kayu cengkih  buat sugi.. tu je laa.Yang lain sumpah aku tak ingat"

L : " Ada lagi bro.."

V.D.V : " Mana ada dahh..?"

L : " Ade.. Cuba ingat baik-baik"

V.D.V. : " Oke surrender.. "

L : " Allah. Dia kasi kau umur panjang. Rezeki yang melimpah ruah. Udara untuk dihirup. Muka yang hensem. Pancaindera yang sempurna. Keluarga yang lengkap. Peluang untuk bertaubat. Jari untuk menaip blog. Sistem soma yang stabil. DIA KASI SEMUA YANG KAU ADA SEKARANG." 

V. D. V : " ....... Astaghfirullah, Alhamdulillah .."



Manusia. Jarang sangat bersyukur. Hanya tau merengek-rengek. Nak itu, nak ini, Kurniaan Dia banyak sangat. Selalu tak reti bersyukur, Nisbah bersyukur : merengek = 1: 5. itupun kira nisbah maksimum dah tu. kongklusi = Jum Dhuha! (search la fadhilat-fadhilat dhuha, Mantop sangat) wink! May Allah bless !


Ahad, 24 Julai 2011

Hidup Ini Sementara

Salam. Hari ni aku terbuka profil dia. Ya Allah , series. RINDU. rindukan butir bicara dia, dakwah dia. senyuman dia, ketabahan dia, ketokohan dia. semua tentang dia.Terimbau segala kenangan. Multaqa Nuqaba', MIPOD..Astaghfirullah.

oke. Aku tak sepatutnya buat entry ni. Entah,

First aku kenal dia, dekat masjid. waktu tu aku baru f1 kot. aku pakai kasut. ada kakak aku sekali. Waktu tu ada sorang budak gemuk (agak la) tengah pakai kasut jugak kot dekat kerusi berhampiran. Kakak said : "tu ar Faiz," ohh.. ni yang Muhay selalu cerita tu.. 

Naik f3. peristiwa silam :
Satu kumpulan dengan dia waktu kem pengawas ke apa tah. Tugasan = diberi pulau. Sila bangunkan. oke. aku tak pandai melukis. Dia lukis macam-macam kot. Aku tak ingat aku bebel apa kat dia . Then, dia berhenti melukis, pandang aku, hulur marker. Kelu di situ.

Aku tak pernah/tak banyak kot bercakap dengan dia. Cuma banyak kenal dia berdasarkan cerita abang (Muhay). Fakta yang aku ingat : Anak ke 4 daripada 7 orang adik beradik. 2 orang adik perempuan dan sorang lelaki, aku ingat sejibik-sejibik sebab SAMA DENGAN AKU. Dia je satu-satunya kawan abang aku yang aku tahu dan ingat latar belakang dia. well, abang aku kutip banyak cerita tentang kawan-kawan dia, (same as me) tapi aku cuma insan biasa .. yang lebih mementingkan formula math untuk dihafal berbanding latar belakang mereka-mereka, (marah cikgu Yati aku rosakkan bm dia.)

Then , di frenster, aku masih ingat, dia mesej aku. Beri url blog dia. Blog Dia.. korang pun boleh nampak la dia punya semangat untuk Islam kan? Malas dah kot nak review sangat memori. oke dia baik, sangat besederhana. aku rasa sangat rendah diri bila dia ada. cukup?

Hari tu 18 hb April. Aku rasa orang yang rapat dengan dia, tak kan lupa kot tarikh ni. oke. aku bercakap waktu perhimpunan . so memang tak dengar la kan. tiba-tiba keadaan riuh, aku tanya la budak-budak ni  awat nya? oke.. pengetua umumkan. Dia Dah Pergi. Selamanya.Eksiden motosikal waktu nak pergi sekolah. Subahanallah. syahid. Korang yang baca ni, jum sedekahkan Al-Fatihah untuk dia. (sila berhenti membaca untuk sedekahkah 7 ayat tu) jangan kedekut.

Mula-mula dengar aku tak terdetik kot nak menangis. Sedih tu.. tak yah cakap la kan..Entah kekuatan mana yang berbisik cakap "innalilahiwainnailaihirojiunn,,,setiap yang ada akan tak da, dah kurang seorang pemimpin (dia presiden Badan Dakwah ) di sini " series. tak rasa nak nangis kot waktu tu. begitulah hari-hari seterusnya. walau kadang-kadang hati lemah juga lah , tipu kalau aku cakap x pernah menangis. cuma diri ini cuba untuk membuat benteng . biar rapuh. namun tetap wujud.

sekarang dah tiga bulan. Aku tak patut buat entry ni. aku harap. entry ni untuk aku. untuk melepaskan segalanya, cukup sampai di sini cerita dia. Namun iktibarnya tetap tersemat kukuh. inshaAllah. bila dia dah pergi. baru aku tahu. Dia pun minat Arsenal. Minat lagu west-life, Tahu lagu Last Breath. dan macam-macam yang tak mungin dapat diluah. biarlah dia pergi. aku bukan siapa-siapa untuk menangisi dia. sekadar seorang yang duduk sama bumbung BADIB. Yang merindui perjuangan dia, 

ya Allah. kotakan janjiMu kepadaNya. Izinkan aku menurut jejak langkah syahidnya. aku sangat perlukan kamu, =')


Jumaat, 22 Julai 2011

Kesedihan itu milikNya

Salam.
Sihat tak hari ni? kalau sihat alhamdulillah.kalau tak, senyum je.
Lama jugak la kot x update, blog saya bukan hot. jadi, x mengapa =p

nak tanya ni, korang pernah sedih?
Beng!! amek penembak aku tu, menipu lagi cakap tak.
sedih.5 huruf kat situ. ada apa ye?
kenapa sedih? sebab dapat ujian.tak kisah la, puncanya kena marah dengan ibu, tension dengan adik, bertengkar dengan kawan,exam fail, banyak hutang, even putus dengan boy/girl fren sekalipun. bagi dai'e mungkin dakwahnya dipinggir, bagi rockers mungkin gitar dia mak buat pukul dinding sebab nak halau nyamuk. bagi guru mungkin sebab dia kena duduk kat tepat murid , pelajar dia yang mengajar. even la bagi seorang pelajar uni, cafe ditutup 24 jam untuk di renovate. bagi seorang romeo, mungkin la sebab ayat-ayat cinta nya dibalas dengan ayat-ayat lazer, oke oke. cukup di situ=p

mesti lah sedih kan? ke biasa je. walaupun cerita-cerita di atas hanya di alam fanliti (fantasi +realiti) . apa=apa condition yang kita rasa tak best, mesti kita sedih kan.takda perasaan? =p

Aku teringat akan firman Allah S.W.T dalam surah Al-baqarah ayat 286 yang bermaksud:

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menganggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (mereka berdoa dengan berkata): " wahai Tuhan kami! janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami bersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-yang yang bterdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum kafir"
bagi siapa-siapa yang rajin bermatsurat , inshaAllah faham ayat ni. Allah baik! sangat baik. oyehhh..diri yang menulis ini sebenarnya juga tak sempurna, sering lemas dengan dunia yang menghijab, namun, mari sama-sama kita kuatkan hati.
Berpeganglah dengan taliNya, insha Allah.

p/s : alhamdulillah. berjaya juga buka entry baru. bukan tak nak buat, tapi dah banyak masuk dustbin.. *terharu di situ. May Allah bless~

Sabtu, 16 Julai 2011

Perlu..

salam.
hati rasa tak menentu.
sesaknya hidup ini.
pelbagai kerenah.
its life.
aku terima
Dia cipta. itu yang terbaik.














aku cuma mampu memohon.
Razzaq, kasihanilah aku.
berilah aku kesudahan yang baik.
aku tidak mahu sama sekali menjadi orang yang rugi.
berilah aku keimanan yang istiqamah,
dan aku berbahagia dengannya.. Wahhab. aku perlu kamu=')

Isnin, 11 Julai 2011

Jom Kotor??

Salam.
09 Julai 2011
Keramat gila kan tarikh ni..
Jum tengok kekeramatannya??
Pihak penaja said : Jangan tiru aksi-aksi ini di rumah



Banyak lagi la video-video dasyat.
Tu lah tengok lagi tv tu, jangan berhenti ye
Percaya SEMUA sekali tau
Meh kita sama-sama sokong kerajaan kotor
Jom kotor??
Orang yang waras inshaAllah boleh fikir dengan waras.Ni bukan soal politik tak politikNi soal KITA! NEGARA KITA! MASA DEPAN KITA!
Allah, jatuhkanlah kerajaan zalim ini.
Jatuhkan Ya Allah!

Sabtu, 2 Julai 2011

Testing

salam. testing . blockqoute, blockqoute

blockqoute menjadi.

alhamdulillah
tq banyak k. Siti Safiyyah, atas sharing nii..barakallahufikk.
belajar lah semuanya, semua untukmu dari alam Dia