Ahad, 30 Oktober 2016

Ambil Kesempatan

Bismillahirrahmanirrahim. 

Dosa dan kita . Tak pernah nak berpisah. 
Kalau dah jadi kawan karib, kita jadi jauh dengan Allah. 

Allah bagi keletihan, untuk berehat. 
Untuk kembali lebih dekat kepada Allah, 
Selepas itu. 

Kadang saya selalu mengambil kesempatan ke atas nikmat rehat. 
Rasa diri layak untuk rehat lama-lama 
Kerana kepenatan semalam untuk Allah katanya. 

Celakanya saya 
Sanggup mengimpi kerehatan dunia 
Lupa tanggungjawab untuk akhirat. 

Mereka bilang, beri masa untukmu bernafas, 
Supaya perjalanan selepas ini lebih laju. 
Tapi saya salah tafsir atau sengaja salah
Saya berehat untuk nafsu, bukan kerana Allah. 

Maafkan saya lagi, wahai Allah. 
Saya malu sangat. 

Isnin, 17 Oktober 2016

Perantau

Bismillahirrahmanirrahim

Dalam diam aku di sini
Dalam ratapan dalam aku bersuara

Rasa makin jauh daripada diri aku yang dahulu
Rasa aku hidup dalam diri yang baru

Diri baru yang amat aku benci
Aku jadi sukar berani menjadi diri sendiri

Selasa, 11 Oktober 2016

金融ゼミ :資本と資産の違い

金融ゼミ :Finance Zemi
資本と資産の違い : Perbezaan modal dan aset

Bismillahirrahmanirrahim.
So kali ni, antara list posting tertangguh adalah
nak notes kan beza antara 資本dan 資産
Kalau hang nak paham dalam bahasa jepun rujukan nya kat sini : http://detail.chiebukuro.yahoo.co.jp/qa/question_detail/q1411242294

Aku buat nota ni, sebab aku selalu keliru tau,
資本(baca : shihon) dengan 資産 (baca : shisan)

Cerita Zemi 2 : Omae Saitei

Bismillah.

Aku suka pulak cerita pasal zemi kat sini, mungkin sebab aku bebas daripada judge mereka-mereka di fesbuk huhu.

Hari Isnin yang lepas, aku berkejar balik daripada Hari Sukan Malaysia kat Saitama, sampai rumah pukul 12 malam macam tu. Aku lari balik awal walhal Isnin tu cuti Sports Day Japan, sebab ada group discussion zemi ! 

Selasa, 4 Oktober 2016

Cerita Zemi 1 : Kobayashi Warning

Bismillahirrahmanirrahim.

Di pagi yang indah segar bugar ini izinkan aku bercerita mengenai Kelas Zemi.
Kelas Zemi ni, namanya sebenar Seminar, kalau kat Malaysia mcam kelas tuto, atau kelas pengkhususan (betul ke idok taktau, yang penting yakin)

Zemi = kelas yang dibentuk selepas semua orang pilih nak belajar apa, satu kelas bawah 30 orang. Kalau fakulti ekonomi dia ada banyak la kelas zemi, macam makro, mikro, akaun, management, finance,business, bajet negara etc2.

So pendek cerita
Allah telah menetap dan mengizinkan aku masuk zemi finance. 

Sumpah aku taktau doe sbelum ni, rupanya zemi yang aku masuk ni yang paling susah, set-set budak pandai, belajar berganda, majime belajar, dan memang taihen boleh menyebabkan stress. Aku rasa tertipu.