Isnin, 15 November 2010

Next Contest





contest baru untuk rakancontest baru untuk rakan bloggers di luar sana. rasanya contest ni amat mudah sekali. korang tak perlu karang ayat, tak perlu nak fikir-fikir sangat. apa yang korang perlu buat hanyalah…
1) LIKE facebook kami…di mana???  (di bahagian atas kanan blog nurulzcollection) atau layari facebook kami dengan klik logo di bawah ni 
2) Nyatakan dari mana korang tahu mengenai contest ini …
contoh: Saya tahu contest ni dari  http://ilive4well.blogspot.com
3) Tinggalkan komen berserta url dan nama facebook korang di komen ruang komen pihak penganjur
4) Copy, paste semua content dlm ‘contest like..like’  dan sebarkan contest ini ke rakan-rakan bloggers korang yang lain. seramai yang mungkin tau. sebabnya… ada hadiah yang menanti untuk peserta yang namanya paling banyak disenaraikan sebagai referral..
Hadiah dan Pemenang??
Hadiahnya ialah…RM50.00  untuk mereka yang menjadi referral teringgi dalam mempromosikan contest ni.
Pemenangnya pula akan diumumkan seminggu selepas tarikh contest ini tamat.
Tarikh Tamat?
Contest bermula pada hari ini…14 November 2010
Contest berakhir pada …15 Disember 2010
korang-korang : jangan lupa letak aku sebagai refferal korang. kalau x faham boleh la komen sini, nanti aku jawab (walaupun aku pun x berapa nak faham ) =p

Aman- Fareast



Yang dulu ramainya kita miliki bersama
Ke mana hilangnya hidup yang bahagia
Kelembutan dalam bermesra
Kemanisan dalam bicara
Seni pekerti insan dunia
Si kecil kini merana yang tua rasa sengsara
Dalam sedar atau lena tiada hidup bersama

Persaudaraan lesu, kasih sayang kelabu
Mencium berdebu menjadi candu nafsu
Membangkai sanubariku tidak lagi cinta diburu
Yang ada cemburu melulu membunuh hatiku
Cintaku rinduku, jiwaku pada-Mu
Doaku pohon restu kasih-Mu sayang-Mu
Rahmat-Mu Tuhan Yang Satu
Kurniaan-Mu untuk hamba-Mu oh...

Gegak gempita bila segala berubah hala
Sandiwara bermula bermadah kata nista
Yang mana harus aku percaya
Wajah yang jujur berkata dusta
Gila kuasa tamak haloba pengaut harta dan sakit jiwa
Ikut ah... turut ah... ku sanggah...
Katamu janjimu tak perlu
Aku sahut ku berpaut tidak hasrat bukan takut
Ku bukan pak turut

Kita harus bersatu, ayuh kita laungkan bersama
Suara keamanan sejagat manusia
Menyemaikan cinta, menyuburkan sayang
Agar dunia aman sentosa

Sayu satu sendu aku tahu itu mengganggu
Syahdu pilu jiwaku
Kerna cinta hanya tiba bila rasa kecewa
Hiba tanpa dirinya
Usah resah rasa susah endah pada tak gundah
Tumpah darah tak kisah
Bukankah insan telah dicipta saling kasihan untuk teguhkan
Kemanusiaan dan peradaban bukan alasan

Bukan pengkhianatan tapi keikhlasan dan kejujuran
Bukan pergaduhan bukan peperangan

Adakah mungkin, ada pemimpin mampu memimpin
Kami ingin dipimpin
Dari yang pedih, perih dan jerih
Harapkan kasih, sayang bukan ditagih
Harap yang keruh juga yang rapuh menjadi teguh
Mampu kita berteduh
Kacau beralih kini berkasih, sayang beragih
Nikmat Tuhan pengasih
Kedamaian keamanan

Kita harus bersatu, ayuh kita laungkan bersama
Suara keamanan sejagat manusia
Menyemaikan cinta, menyuburkan sayang
Agar dunia aman sentosa

Ahad, 14 November 2010

5 Soalan TESL??

salamalaik! aku di seru untuk jawab soalan ala-ala TESL  oleh si cikgu bi.. 
100 peratus aku surf..=p niat di hati cuma nak tambah ilmu. terima kasih la cikgu bi ye..
 lain kali kasi la soalan senang sikit..=.=



Soalan 1
Bagaimanakah Teddy bear mendapat namanya?

Berikutan populariti yang diperoleh daripada cerita yang disampaikan oleh Kartun Berryman, seorang pembuat permainan beruang, Morris Michtom dan isterinya telah menghantar seekor patung beruang kepada Roosevelt. Dia meminta kebenaran daripada Roosevelt untuk menggunakan nama presiden itu. Presiden itu bersetuju dan sejak itulah patung beruang diberi nama Teddy.



Soalan 2
Siapakah Helen Keller?


Helen Keller Lahir27 Juni 1880. Helen Keller, seorang penulis dan peneliti buta asal AS, terlahir ke dunia. Helen Keller dianggap sebagai tokoh yang telah membuka mata dunia agar menghormati dan menghargai orang-orang yang buta dan tuli.
Hellen Keller terlahir ke dunia dalam keadaan normal, namun pada usia satu setengah tahun, ia terserang sakit parah yang mengakibatkan ia kehilangan dan pendengarannya. Pada usia ke-7 tahun, Keller diajar oleh seorang guru pribadi bernama Anne Sullivan untuk berkomunikasi dengan bahasa isyarat. 
Keller kemudian belajar untuk membaca bahasa Perancis, Jerman, Yunani dan Latin dalam huruf Braille. Pada usia 20 tahun, Keller berhasil diterima di universitas. Dia kemudian aktif menulis buku dan menggalang dana untuk mmbantu orang-orang buta. 

Buku pertamanya berjudul The Story of My Life telah diterjemahkan ke dalam 50 bahasa. Antara tahun 1946 hingga 1957, Hellen Keller melakukan perjalanan ke 39 negara di lima benua untuk berpidato tentang pengalamannya dan menyerukan masyarakat agar menghormati hak-hak orang buta. Hellen Keller meninggal tahun 1968 pada usia 87 tahun.



Soalan 3
Mengikut dongeng Inggeris, mengapakah ros putih bertukar menjadi ros merah?

oleh sebab jawapan kawan aku surf tu panjanggg sangat, so aku kasi link je la.. korang bace sendiri (aku rase x de orang yang rajin bace sepanjang ni.. kepada si pemberi soalan, amek kau! siape suruh bagi soalan susah-susah?? =p



Soalan 4
Siapakah Lady McBeth?


Lady Macbeth adalah watak dalam Shakespeare's Macbeth (c.1603-1607). Dia adalah isteri protagonis drama ini, Macbeth, seorang bangsawan Scotland. Setelah dia ke melakukan pembunuhan raja, dia menjadi Ratu Scotland, dan kemudian menderita kepedihan bersalah kerana peranannya dalam jenayah. Dia meninggal dalam tindakan bunuh diri yang jelas. 


Penganalisis melihat pada watak Lady Macbeth konflik antara feminin dan maskulin, seperti yang terkesan dalam norma-norma budaya. Lady Macbeth menekan naluri ke arah kasih sayang, ibu, dan kerapuhan - berkaitan dengan feminitas - menyokong cita-cita, kekejaman, dan nafsu untuk kuasa. Ini warna konflik drama, dan lampu gudang pada praduga berasaskan gender dari Inggeris Shakespeare hingga saat ini.


Hebat telah menarik pelakon terkenal yang tak terhitung jumlahnya selama berabad-abad termasuk Sarah Siddons, Helen Faucit, Ellen Terry, Vivien Leigh, Francesca Annis, Judith Anderson, Judi Dench dan Keeley Hawes. Jeanette Nolan memainkan watak dalam adaptasi filem kontroversi Orson Welles '1948.



glitter-graphics.com
style="color: purple;">Soalan 5
Apakah yang dimaksudkan dengan ' potato blight'?



hawar kentang( direct from google translate) =p






Khamis, 11 November 2010

Follower Bertuah GiveAway


salamalaik.. aku nak tergelak laa...ni first-time aku join benda cenggini.. tetiba je aku di tag oleh si haku untuk join contest nii. adoiyai.. dengan niat cuma mahu "manyaport" (eh ade ke perkataan tuu) aku redah je laa ehh..


ni syarat2  si penganjur : 
1- kena follow dia dulu (haliqa, 209)
2-  kne letak kan banner yang bawah ni, skali dengan link terus ke penganjur(suda)
3- letak banner dan link penganjur dekat side bar tepi tuu(siap)
4- tag 3 org follower "bertuah" korang (tengok kat bawah tuu)
5- pergi kat entry penganjur, tinggal kan komen.. (beres)
senang je kan.. 

tarikh last : 21 Nov 2010!


klik2!


  Last Aku mao tag follower2 ku.. ha.. tengok siapa yang bernaseb "agak baek" hari ni =p

jeng jeng jeng:

last : si lesung pipit (http://sallyluvluv.blogspot.com/)





Rabu, 10 November 2010

my first award!

salamalaik.. i dono wat i wanna say: 

tengs sally!

berikan 1 nickname utk saye :
si lesung pipit?? tu panjang sangad tu.. oke2.. sally saloon ( aku tgh men gem nih) wek2 =p

ucapan untuk pemberi awards ni :
aligato!

berikan 6 fav artis/ singer/ group yang korang minat
-ofcoz chipmunk =p
- mirwana
-maher zain=p
-band aku watu kecik2 dulu haha
-dono
-dah cukup2 la tu.. =p

berikan awards ni kepada 10 orang kawan-kawan blog / followers
suda2.. penat cari link..haha.. (macam ni rupenye kalau dapat awards) wekk



Ahad, 7 November 2010

Ujian tu, tanda Allah sayang kat kita

salamalaik

12.30 mlm : zzz.. kroh2.. zzz.. pieeuu.. zzzz.
*tink! tonk! tink3!tonk2! (bunyi org bising) ehh cm tu ke bunyi dia? redah je la..
ape cer?? adoi! nak bangun ke x nii.sejuk giler, aku nampak huda angkat tikar mengkuang (eh yeke tu nama dia) 

" WOI! BANJIR LAR!"
oo,, banjirr...5 minit kemudian,, HA?? BANJIR!!

cepat aku berlari turun tangga..wah.. air dah masuk dalam rumah! cepat mulutku melafazkan "innalillah"..
seluruh rumah ku gempar dengan kehadiran air coklat yang x dijemput.. maka OPERASI BERMULA..

semua barang-barang kena angkat naik.. xkan nak redo je tengok dia terapung-apung.. antara aksi yang agak lama untuk aku lupakan ,, ibu,, ada ke patut die lebih pentingkan mesin basuh dari laptop.. adoii. seingat ku,, ni first-time air naik hingga dalam rumah,, waktu gelombang besar banjir (tahun lepas x silap) x der la smpai cam nii..

air makin naik..tapi x de la tinggi sgt..adelah paras betis.. aku dapat tugas khas tukang ambek gambar.. (gembira)..

dalam pukul berapa entah bomba datang (ceh.. macam teruk) polis datang,, just tinjau-tinjau.. aku fikir
" boleh ke dorang sedut air macam kes sosilawati tu." hadi punya pasal la ni.. aku terpengaruh dengan 'teori' ni..pukul 2 lebih air da mula surut.. alhamdulillah,,
aku x boleh tidur sebab banyak mengelamun.. baru aku sedar aku x ambik tau pun banjir kt kedah dan perlis tuu..

lesson : bila orang lain dah kena, beringat la.. kan susah kalau dah kena kat diri sendiri..
esok tu,, operasi pembersihan..aku pegang prinsip "valve" a.k.a injap.. jangan bagi air patah balik ..nanti cepat letih..lalalala

next lesson : ujian Allah tu boleh kena bila-bila masa.. jangan merungut.. just REDO.. sebenarnya Allah uji untuk tengok sehebat mana kita.. sehebat mana kita bergantung pada Dia. Allah uji untuk ekperimen kita! bak kata jauharaqalbi JANGAN MARAH!moga berjaya!
yay!
jumpa lagii

Khamis, 4 November 2010

signature???

selamat petang!
selepas aku puas meronda-ronda
untuk mencari jalan menyelesaikan "masalah kesihatan" blogku,
aku terjumpa "binatang" ni..
aku test2
dan jadi lah macam ni..



woh.. cm tuhfat-el-nafis tu pulak kan..haha... mohon izin meniru (eleh macam dia sorang.)
blog ku still x sehat.. masih koma yang teruk.janji x innalillah. lalala

Rabu, 3 November 2010

Pengajaran itu seribu kali indah dari pengalaman

salamalaik

hari ini aku ketawakan diri sendiri..
pada 4 oktober 2010, lepas aku solat subuh n matsurat berasama ibu. aku terus terkam laptop. the result is x baca quran. next, aku terkam kt blog. ni kes dah lama pasang nazar nk ejaz blog lepas habis semua imtihan. ibu yang hendak bersiap ke sekolah beberapa kali mengingatkan " baik buat kerja rumah ".. dengan pebuh komfiden aku jawab " nanti orang buat la".

beberapa jam selepas itu, terhasillah hasil seperti yang korang lihat sekarang. ingin juga aku mnitis kan air mata kehibaan..sekarang ni, kerja rumah x kemana, blog x kemana..kepala da pening

kongklusi : lain kali. utama kan dulu apa yang perlu diutamakan