Ahad, 7 November 2010

Ujian tu, tanda Allah sayang kat kita

salamalaik

12.30 mlm : zzz.. kroh2.. zzz.. pieeuu.. zzzz.
*tink! tonk! tink3!tonk2! (bunyi org bising) ehh cm tu ke bunyi dia? redah je la..
ape cer?? adoi! nak bangun ke x nii.sejuk giler, aku nampak huda angkat tikar mengkuang (eh yeke tu nama dia) 

" WOI! BANJIR LAR!"
oo,, banjirr...5 minit kemudian,, HA?? BANJIR!!

cepat aku berlari turun tangga..wah.. air dah masuk dalam rumah! cepat mulutku melafazkan "innalillah"..
seluruh rumah ku gempar dengan kehadiran air coklat yang x dijemput.. maka OPERASI BERMULA..

semua barang-barang kena angkat naik.. xkan nak redo je tengok dia terapung-apung.. antara aksi yang agak lama untuk aku lupakan ,, ibu,, ada ke patut die lebih pentingkan mesin basuh dari laptop.. adoii. seingat ku,, ni first-time air naik hingga dalam rumah,, waktu gelombang besar banjir (tahun lepas x silap) x der la smpai cam nii..

air makin naik..tapi x de la tinggi sgt..adelah paras betis.. aku dapat tugas khas tukang ambek gambar.. (gembira)..

dalam pukul berapa entah bomba datang (ceh.. macam teruk) polis datang,, just tinjau-tinjau.. aku fikir
" boleh ke dorang sedut air macam kes sosilawati tu." hadi punya pasal la ni.. aku terpengaruh dengan 'teori' ni..pukul 2 lebih air da mula surut.. alhamdulillah,,
aku x boleh tidur sebab banyak mengelamun.. baru aku sedar aku x ambik tau pun banjir kt kedah dan perlis tuu..

lesson : bila orang lain dah kena, beringat la.. kan susah kalau dah kena kat diri sendiri..
esok tu,, operasi pembersihan..aku pegang prinsip "valve" a.k.a injap.. jangan bagi air patah balik ..nanti cepat letih..lalalala

next lesson : ujian Allah tu boleh kena bila-bila masa.. jangan merungut.. just REDO.. sebenarnya Allah uji untuk tengok sehebat mana kita.. sehebat mana kita bergantung pada Dia. Allah uji untuk ekperimen kita! bak kata jauharaqalbi JANGAN MARAH!moga berjaya!
yay!
jumpa lagii

2 ulasan:

  1. Syukur kepada Allah.Sesungguhnya banjir ni adalah ujian besar buat semua.Saya berasa bersyukur tempat saya tidak kena banjir ketika ini.Namun,bagi saudari dan mereka yang mengalaminya,tentu sukar untuk menjalani kehidupan seperti biasa.Tambahan pula bagi waris yang kematian family member dalam banjir.Syukur sangat2 kepadaMU.

    Jangan lupa add dan folow saya yer.tq!

    BalasPadam
  2. A'Kum! Allah sayang kamu sebab tu dia bagi ujian ni...yg penting bykkan bersabar & jgn menunding jari kearah sesiapa akan musibah ini......

    Akak dah follow haliqa...so sudi2la jenguk umah akak kat http://mykamsiah.blogspot.com/ @ pun kat http://ayahbob.blogspot.com/

    BalasPadam

kumen2