Ahad, 14 November 2010

5 Soalan TESL??

salamalaik! aku di seru untuk jawab soalan ala-ala TESL  oleh si cikgu bi.. 
100 peratus aku surf..=p niat di hati cuma nak tambah ilmu. terima kasih la cikgu bi ye..
 lain kali kasi la soalan senang sikit..=.=



Soalan 1
Bagaimanakah Teddy bear mendapat namanya?

Berikutan populariti yang diperoleh daripada cerita yang disampaikan oleh Kartun Berryman, seorang pembuat permainan beruang, Morris Michtom dan isterinya telah menghantar seekor patung beruang kepada Roosevelt. Dia meminta kebenaran daripada Roosevelt untuk menggunakan nama presiden itu. Presiden itu bersetuju dan sejak itulah patung beruang diberi nama Teddy.



Soalan 2
Siapakah Helen Keller?


Helen Keller Lahir27 Juni 1880. Helen Keller, seorang penulis dan peneliti buta asal AS, terlahir ke dunia. Helen Keller dianggap sebagai tokoh yang telah membuka mata dunia agar menghormati dan menghargai orang-orang yang buta dan tuli.
Hellen Keller terlahir ke dunia dalam keadaan normal, namun pada usia satu setengah tahun, ia terserang sakit parah yang mengakibatkan ia kehilangan dan pendengarannya. Pada usia ke-7 tahun, Keller diajar oleh seorang guru pribadi bernama Anne Sullivan untuk berkomunikasi dengan bahasa isyarat. 
Keller kemudian belajar untuk membaca bahasa Perancis, Jerman, Yunani dan Latin dalam huruf Braille. Pada usia 20 tahun, Keller berhasil diterima di universitas. Dia kemudian aktif menulis buku dan menggalang dana untuk mmbantu orang-orang buta. 

Buku pertamanya berjudul The Story of My Life telah diterjemahkan ke dalam 50 bahasa. Antara tahun 1946 hingga 1957, Hellen Keller melakukan perjalanan ke 39 negara di lima benua untuk berpidato tentang pengalamannya dan menyerukan masyarakat agar menghormati hak-hak orang buta. Hellen Keller meninggal tahun 1968 pada usia 87 tahun.



Soalan 3
Mengikut dongeng Inggeris, mengapakah ros putih bertukar menjadi ros merah?

oleh sebab jawapan kawan aku surf tu panjanggg sangat, so aku kasi link je la.. korang bace sendiri (aku rase x de orang yang rajin bace sepanjang ni.. kepada si pemberi soalan, amek kau! siape suruh bagi soalan susah-susah?? =p



Soalan 4
Siapakah Lady McBeth?


Lady Macbeth adalah watak dalam Shakespeare's Macbeth (c.1603-1607). Dia adalah isteri protagonis drama ini, Macbeth, seorang bangsawan Scotland. Setelah dia ke melakukan pembunuhan raja, dia menjadi Ratu Scotland, dan kemudian menderita kepedihan bersalah kerana peranannya dalam jenayah. Dia meninggal dalam tindakan bunuh diri yang jelas. 


Penganalisis melihat pada watak Lady Macbeth konflik antara feminin dan maskulin, seperti yang terkesan dalam norma-norma budaya. Lady Macbeth menekan naluri ke arah kasih sayang, ibu, dan kerapuhan - berkaitan dengan feminitas - menyokong cita-cita, kekejaman, dan nafsu untuk kuasa. Ini warna konflik drama, dan lampu gudang pada praduga berasaskan gender dari Inggeris Shakespeare hingga saat ini.


Hebat telah menarik pelakon terkenal yang tak terhitung jumlahnya selama berabad-abad termasuk Sarah Siddons, Helen Faucit, Ellen Terry, Vivien Leigh, Francesca Annis, Judith Anderson, Judi Dench dan Keeley Hawes. Jeanette Nolan memainkan watak dalam adaptasi filem kontroversi Orson Welles '1948.



glitter-graphics.com
style="color: purple;">Soalan 5
Apakah yang dimaksudkan dengan ' potato blight'?



hawar kentang( direct from google translate) =p






2 ulasan:

  1. Info yang menarik walaupun Lepat tak berapa nak faham.Thankz for sharing!

    BalasPadam

kumen2