Isnin, 26 September 2011

Bahasa Melayu

Bismillah. Assalamualaikum semua . waras ngak?
  • Pada seminar sma, aku tertarik dengan kata-kata sorang penceramah
  • Bahasa melayu ni makin hari makin pupus
  • Makin ringkas dan ringkas. makin hancur
  • Sedih kan? tolong la sedih
  • Generasi akan datang entah macam mana
  • Entah guna bahasa isyarat je
  • Aku sokong 200 peratus
  • Kalau dalam mesej tu, subahanallah
  • Apa sengih-sengih? buat kantoi je kan korang pengamal setia bahasa paling ringkas? :p
  • ni aku nak menyeru ni

Kita ubah nak tak? Tak dapat semua, kita ubah mana yang mampu, paling kurang buang la slank "w" kat belakang tu, tak pun, dalam blog kita tulis la guna bahasa melayu formal. Dengan kata lain, tak guna tahap maksimum. a.k.a kau sorang je yang paham .
  • Sayang la wey, bahasa kita ni pernah jadi lingua franca kan
  • tak kan kita nak jadi antara punca bahasa melayu hilang
  • kalau bukan kita yang nak jaga benda alah ni
  • siapa lagi?

Isnin, 12 September 2011

Sombong nyer

Salam.Sudah lama tidak menyentuh keybod dengan mesra , lallaa
  • aku baru habis syafawi. (no comment) hanya Allah berhak menentukan nasibku, sob sob
  • seperti yang tertera aku nak mentype tentang sombong
  • ko bengang tak kalau ada mamat/minah sombong dengan ko
  • dah dua tiga kali hantar request kat fb , x approve pun, bajed bagus kod
  • atau dah banyak kali try chat say hello, hai, salam etc2, macam orang buta kodd
  • ferh~ bapak bengang kann,
  • woiwoi, jangan mencarut lagi..ni nak habaq sat.
  • ang pernah x buat orang cenggitu? taak pernah?? 
  • orang cakap : hambui.. baguih nya ang, tak sombong naa (sejak bila tuka slank??)
  • aku cakap : pala hotakk ang baguihh
  • napa aku cakap camtu. sebab bagi aku la kan,,
sombong memang tak elok.TAPI hanya pada tempat-tempat tertentu sahaja. sombong dengan kelebihan diri memang nak kena cepukk, dengan makcik-makcik tak kan kau nak sombong? melepas kau nak rembat  anak dorang kan. Tempat tak perlu sombong, tak yah la sombong, tapi,
tak malu ke kita accept semua request orang tanpa tahu sapa orang tu sebenarnya, tak tau apa sebenarnya tujuan dia ,entah apa yang dia nak daripada kita,  semata-mata kita tak nak digelar sombong, walawehh~~ sombong dengan tujuan menjaga diri sendiri tu berdosa ke?
  • aku mintak maaf sangat kalau ada yang terasa, 
  • aku cuma menyuarakan apa yang aku lihat dan dengar
  • tak perlu kod kita rasa kita perlu ramai kawan untuk elak pekataan sombong tu
  • sombong kerana menjaga diri sendiri itu lebih baik
  • tak ke yang lebih tertutup itu lebih berharga??
  • jangan kita lihat sesuatu yang indah itu daripada sudut indah sahaja, kerana di belakangnya terselit pelbagai lagi yang idak indah =)
  • maaf sekali lagi,andai yang terasa.



Jumaat, 2 September 2011

Pen Oh Pen

Assalamualaikum. Hari ini mahu kongsi sesuatu. Pernahkah anda melihat dan menilai statement di bawah?

wo0..Dasyat kot. boleh mati. Tapi entry ni aku bukan nak suruh korang tak bagi hilang pen. Tapi nak ajak korang supaya kita sama-sama menilai dengan sudut pandangan yang lain.

Perkongsian ini ringkas sahaja,
Hipotesis : KADANG-KADANG KITA TAK SEDAR SATU PERKARA KECIL BOLEH MENYEBABKAN SATU IMPAK YANG BESAR DAN TAK DIDUGA.

Radas : Kehidupan di dunia dan akhirat

Pembolehubah
Manipulasi : Perkara kecil yang dilakukan
Bergerakbalas : Kesan besar yang tak diduga
Malar : semua manusia

Cara : 
1) Kamu comment di fb pada status kawan yang agak tidak serasi dengan kamu, menegur kesilapan ejaan pada perkataan dalam statusnya itu.
2) Kemudian dia ingin menutup kesilapannya dengan ayat "saja jer,, nak test readers,sapa yang peka .." atau ayat yang sepupu dengannya,
3) Kamu dengan tanpa memikirkan akibat terus memperlekehkan dia, kononya adik kamu pun pandai mengeja atau apa-apa ayat yang menunjukkan dia tak pandai eja,
4) Kawan kamu marah. dan berlakulah pelbagai unsur-unsur negatif . menyebut aib orang, mencarut dan sebagai.
5) Perbalahan di bawa terus sehingga menginjak ke beberapa hari dengan disertai beberapa pengkomen lain yang kononnya mahu memberhentikan.
6) Di luar, kamu mula tidak bertegur dengannya.memasamkan muka dan cuba mengelak daripadanya.
7) Maka putuslah persahabatan kamu dengannya,

Pemerhatian : Kesan besar tersebut sangat tidak diduga 

Kongklusi : Sesuatu yang kecil itu sangat memberi kesan pada waktunya. kadang kita tak sedar perkara kecil yang kita buat itulah yang paling berkesan pada hati orang sekeliling, perkara kecil itulah yang buat kita berjaya , perkara kecil itulah buat kita memendam rasa bertahun-tahun., perkara kecil itulah buat kita insaf dan berubah, perkara kecil itulah buat kita menyayangi dan disayangi, perkara kecil itulah membuat kita disisihkan, perkara kecil itulah membuat kita tersenyum setiap hari, perkara kecil itulah membuat kita menghormati dan dihormati,,

Dan jangan lupa. kita tak tahu, Allah yang Maha Menilai. Entah kerana perkara kecil yang membuat kita masuk syurga, atau perkra kecil yang membuat tergelincir ke neraka, nauzubillah.
Sekadar renungan bersama. hipotesis accepted! =p