Selasa, 7 Jun 2011

Bukalah mata

Salam. korang pernah tak jalan-jalan lenggang kat bandar sambil mengusyar-ngusyar
btw, itu bukan point aku. masa korang tengah jalan dan mengusyar tu ada tak korang jumpa makcik jual burger? btw, itu bukan poin aku jugakk..

Point aku. korang pernah tak jumpa kat bandar, kat hospital, kat balai polis kat Tunas Manja and so on orang-yang-pakai-tudung-labuh.?? Pernah tak? Pernah kan?? 


Apa korang buat kat dia yer? buat tak tau? (dia-orang-jugak-kan) korang sengkang dia kasi jatuh? (ni action kuang haja' tahap-nak-makan-penyapu) atau korang cakap "hye.. nak nombor". (stok dapat penampar tiga das) dan yang paling biasa orang buat , PANDANG MACAM NAMPAK AMER KHAN!. 

Wokey, aku tahu, korang JARANG sangat jumpa stok-stok ustazah yang still pakai tudung-saiz-banner -pendaftaran-pelajar-sesi baru-sekolah kat mana-mana pun. tapi kalau tengok TETAP ADA kan? WUJUD. Sebab apa yer? KERANA DORANG YAKIN DENGAN JANJINYA.

Aku agak hairan lah. kenapa eh, masyarakat hari ni macam pandang orang pakai tudung labuh ni macam tak pernah tengok orang. terutama kalau dekat bandar-bandar besar, wokey kire nak cakap ni-pakaian-zaman bile, atau "ceh, tak up-to-date langsung:" tak reti berfesyen dan etc2,
benarlah sabda Nabi "Islam itu datangnya asing!, kembalinya pun asing!,". Ada hati kan? Ada akal kan? jom lah fikir balik sama-sama. Sampai bila kita nak setia sangat dengan zaman fitnah ni.


Come on lah! buka mata korang! kalau korang boleh terima orang di khalayak ramai dalam keadaan-serupa-telanjang, kenapa korang perlu sisihkan orang yang nak mempertahankan Islam. Kalau korang tak mampu nak buat macam tu, jangan korang halang orang lain taat kepada Allah. Kalau betul korang maju, up-to-date, korang akan berfikiran terbuka lah. Dapat terima dan mencontohi, ni baru tamadun terbaikk. Aku cuma mampu menaip. Melagakan jari dengan keybod hasil impuls dari otak, tak mungkin mampu membawa anjakan paradigma.Namun mengapa tidak, kita sama-sama membentuk sinergi baru, KITA SAMA-SAMA. Pandai-pandai lah buat perubahan. kita Dia punya. Ingat tu!cau cincau~



4 ulasan:

  1. uhuk...kdg2 kwn2 kita y bertudung labuh ni...terkilan gak rasa...kt boy dyorang senyum..tp kat y kaum dyowg...dyowg jeling panas...manusia2...

    BalasPadam
  2. ehem. jgn amek satu keslahan sebgai punca utk slh kan semua skali=)mencuba ke arh kebaikan ituyg plg baik kan?

    BalasPadam
  3. pernah dengar hadis mengenai ghuraba'?

    Badaal islam mu ghariban, wa sau'du ghariban kama bada a, fathubal lil ghuraba'

    maksudnya lebih kurang begini..
    "islam itu datang dalam keadaan asing, dan akan kembali asing seperti mulanya, beruntunglah org2 yang asing (ketika masa keadaan itu)..."

    islam itu pada zaman Rasullulah dilihat sbg satu yg asing. Dan kini islam sudah kembali asing. Namun beruntunglah siapa yang menjadi org asing (org yg berpegang teguh pada jalan Allah -islam-)

    Mencari Jodoh Di Pasar Cinta

    BalasPadam

kumen2