Rabu, 28 September 2016

日本社会と日本人 :(日本の世界遺産)

Bismillahirrahmanirrahim.

日本社会と日本人 : Japanese Society and Japanese (nama subjek)
日本の世界遺産 :  World Heritage Sites in Japan
disclaimer : ni bukan tajuk kuliah pada hari tersebut ke apa, aku akan pick up je daripada keseluruhan kuliah yang aku dengar perkataan-perkataan yang aku suka untuk dijadikan tajuk. hihi

So sebab ni hari first kuliah, sensei cuma perkenalkan kita akan belajar pasal apa sepanjang semester.


Aku tertarik dengan isi kuliah sensei mengenai World Heritage Sites in Japan.
Sensei cerita antara tempat-tempat kat Jepun yang diiktiraf sebagai
自然遺産 (World Natural Heritage ) :



p/s : Sebab tak dapat tangkap satu-satu tempat yang sensei mention, aku pun gigih la cari kat gugel.
So alhamdulillah yang itu lah antara tempat yang diiktiraf dunia mempunyai natural yang original -cantik-bersih dan sebagainya.Kalau nak tau banyak lagi boleh rujuk sini.

Jepun banyak juga tempat-tempat yang masih kekal original naturenya, yang kat atas ni baru Natural Heritage, kalau
文化遺産 (World Cultural Heritage) :

Banyakkk lagii. Pergi gugel sendiri. Dalam banyak-banyak ni aku pernah pergi satu je, Shirakawa go, kat Toyama. Memang betul-betul satu kawasan perumahan kampung yang betul-betul depa jaga , warisan daripada zaman bila taktau. Tapi memang kaya lah dengan natural dia,

Shirakawa go, Jun 2016



Shirakawa go, Jun 2016

Waktu cerita-cerita semua ni, sensei ada sebut, Fuji san (Gunung Fuji) dia tak masuk bawah  World Natural Heritage kenapa? Kenapa dia masuk bawah cultural? Haah ek, kenapa, kan tu gunung, femes lak tu. Gunungkan Allah cipta, kenapa jadi culture tak nature?

Rupa-rupanya kata sensei, depa dah minta banyak kali kepada UNESCO supaya iktiraf gunung fuji menjadi World Natural Heritage, tapi tak menepati syarat yang UNESCO nak. Syarat dia, mesti nature yang betul-betul terjaga, sedangkan fuji san adalah satu tempat perlancongan yang dikunjungi orang saban hari. Kerana dikunjungi manusia, tangan-tangan manusia telah banyak merosakkan keaslian naturalnya.

Maka mereka mohon Fuji san dimasukkan bawah World Cultural Heritage, kerana ada disekeliling gunung fuji itu sungai-sungai / tasik / tempat-tempat yang diolah untuk menyerikan fuji san, Permintaan di diletakkan di bawah cutural telah diluluskan. Aku tak tahu apa yang ada sekeliling fuji, sebab tak pernah pergi sana. Ikitainaaa.

InshaAllah one day aku akan sampai. Bukan sahaja Fuji san :D








1 ulasan:

  1. ohayou gozaimasu :)
    wow i learnt Japanese as well, but its kind pretty hard for Tahap 3 hahaha, but we don't learn kanji huhu

    BalasPadam

kumen2