Rabu, 28 September 2016

Cara Tambah Pages di Blog

Bismillahirrahmanirrahim

Hye Assalamualaikum.
So setelah bertahun tak aktif, aku kembali semangat nak hidupkan blog ni,
Sebab apa?

Sebab aku dah pasang azam nak buat satu ruang / notes 
Masuk dalam kat blog
Apa yang aku belajar waktu kuliah 
Keterangan pasal azam aku ni, kat sini


So fokusnya sekarang, waktu aku nak try buat pages baru, aku blur
Nak add pages baru kat layout tak lepas. Aku test buat post baru lagi laa tak lepas.
So aku study la daripada tan sri gugel.

Then aku rasa aku dah pandai, 
So kepada noobies macam aku yang nak belajar
Rujuk step kat bawah :

1) Hang pi kat dashboard : blogspot.com
2) Hang cari button more option (sebelah post list)

3) Tekan Pages

tekan gambar lelaju untuk imej lagi besar

4) Dan akhirnya hang boleh add pages kat situ.
 Lepas dah add, bagi la tajuk pages tu dan describe la sikit function pages tu.

5) Select semua pages yang kau nak papar kat belog


6) Cuba view blog. Kalau semua pages yang kau nak papar keluar smooth macam kau nak, kau boleh ucap terima kasih kat komen posting ni dan tekan pangkah kat hujung kanan haha

7) Tapi macam aku try buat pages baru, tak keluar tau semua pages yang aku nak, dia keluar 2 pages je, so aku main la teka-teka nak ejas kat mana. Dan rupanya aku perlu ejas kat layout jugak

8) So kalau korang sama susah hati macam aku, pi kat layout, ingat dan cari korang letak [pages gadget] kat mana. Ada orang letak kat side bar. Aku letak Pages aku kat atas, so konpem-konpem dia akan bertepek kat bahagian atas.


9) So bila korang dan click kat edit pages gadget tu, korang akan paham sendiri kat situ. Pandai-pandai la main-main kat situ. Select semula pages mana yang korang nak letak kat belog, dan boleh susun ikut susunan pages yang korang nak.


10) Kalau membantu alhamdulillah. Kalau tak membantu atau ada apape yang aku perlu baiki daripada tutorial ni, boleh komen kat bawah yea.

Sekian terima kasih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

kumen2