Selasa, 22 Mac 2011

Klik kanan tak berfungsi

salam, okeyh aku buat toturial


aku pernah buat disable ni,
tapi aku buang balik sebab blog aku ade tutorial, so malas nak susahkan korang copy (macam minat) =p

biasanya kan, orang buat disable right click ni untuk elak blog dorang dari dicopy sejibik-sejibik oleh orang tak bertanggungjawab, lebih kurang keselamatan gitu
Oke murid-murid, sila follow step berikut ehh

1) dashboard =) design =) add a gadget  =) HTML/JavaScript
2) copy code  ni :
<script>
var message="Hak cipta terpelihara, Maaf, -Haliqa !";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
</script> 
*yang kaler merah korang bleh tukar dengan apa-apa je aa korang nak kabor.

3) paste kat ruang HTML tadi, then save. preview. setel!


2 ulasan:

  1. rajin buat tutorial...bagus2... =) salam kenal

    BalasPadam
  2. ade best ade tak best disable right klik nih..

    eh terlajak tetibe plak kat sini :D

    BalasPadam

kumen2