Isnin, 17 Januari 2011

Jom cari ilmu!

Salam. Iman sihat?(bajet comel je budak atas tuu)=p
Hari ni nak cerita pasal ilmu : boleh tak?? BOLEHHH! bagusss (suara kuat tuu)

Bukan aku nak cerita pasal maksud ilmu semua-semua tu, yang tu korang boleh surf sendiri.
Aku nak kabor ni : MENUNTUT ILMU TU AKAN SERONOK SANGAT KALAU KITA IKHLAS
thats my point! bercakap dengan fakta bukan auta - said my bro
okeh my auta is =p . aku rasa sendiri. Lain gila bai iklas dengan x iklas.

iklas tu hape eh?? haah kan.. kita sebut-sebut je iklas..iklas.. tapi iklas tu ape sebenarnya??
Nik Aziz (my beloved ulama') cakap : ikhlas tu TAPIS. ha tapis?? ape tuu?? 

Korang pernah tak perah santan?? x pun bancuh teh?? kan guna penapis tuuhh??
(memang lah sekarang ni beli je..watever!)
okeh sambung balik. ape fungsi penapis tuu?? cuba jawab? sapa betul aku kasi myvi sebijik 

teettt.. habes masa =p
fungsi nya mestilah x mau benda-benda yang x diperlukan masuk sekali dengan bahan-bahan yang kita perlukan. kan2??
so.. macam tu jugak dengan apa yang kita buat hari-hari
kita perlukan iklas a.k.a penapis =p untuk dapat ganjaran yang besar dari Dia
cuba bayangkan kita x guna penapis tu.. ape jadi?? jadi x gulai kita??TAKKK (murid cemerlang nii)
kalau kita x guna "penapis" ni dalam amal kita jadi x "gulai" yang kita nak??
so boleh fikir sendiri la kan
kita sama-sama ada kelemahan
untuk cegah mungkar tu kita perlukan ilmu
perlu bina diri kita dulu kan?

Fatimah Syarha said : cukuplah dengan kemaksiatan  yang dah berlaku sekarang. x perlu kita nak tambah-tambah kan lagi. betul kan??
she said more : binalah diri dan serulah orang lain!
insya Allah. aku yakin bangat sama readers2 ni.
xdek orangnya xmau kebaikan dalam diri masing-masing kan.

bukak hati luas-luas. baru boleh dapat baaanyak kebaikan
Hilal Asyraf said (sekarang dia dah pakai youtube wohh) : hati kita macam gelas. kalau kita telangkupkan dia, curahlah banyak mana air, air xkan masuk punya, cuba kita tegakkan gelas tu elok-elok, Insyaallah air tu dapat masuk as well. korang faham x analogi dia tu?? ilmu x kan masuk kat dlam hati yang tertutup. rite?? btul lahh tuhhh.. jahat mana pun kita ni. kalau kita nak kebaikan, InsyaAllah Allah kasi.. Dia tu kan baekk gila!

okeh chaw! esok sekolahh! yay! salam

2 ulasan:

  1. kalo knowledge tu mende yg kita minat. belaja jadi super interesting ooo

    BalasPadam

kumen2