Selasa, 10 Mac 2015

Bila lagi mahu usrah ?Bismillahirrohmanirrahim.

Sirah Rasulullah saw telah jauh melangkaui masa, membuktikan pembentukan individu sangat memerlukan unsur persekitaran yang soleh yang bisa menyokongnya. Usrah pertama dianjur, Dar Al-Arkam menjadi pilihan sebagai titik tolak penyebaran ajaran seorang Nabi Terulung. Ketika itu kumpulan manusia ini tidaklah mempunyai label usrah, namun daripada satu kumpulan kecil inilah panji-panji ketauhidan, kupasan-kupasan al-Furqan, konsep-konsep ibadah yang disemai mantap oleh Rasulullah, tersebar luas ke pelusuk Mekah. 


Sampai hari ini, alhamdulillah, kebanyakan kita sudah tidak janggal lagi dengan perkataan usrah. Pertama kali mengenali perkataan usrah itu , setiap orang pasti lain waktunya, caranya dan tempatnya. Namun, mungkin boleh dikongsi di sini sebenarnya usrah itu bukan sekadar bulatan gembira, malah perkataan usrah itu membawa maksud yang dalam, istimewa sekali. Kiranya kita mengerti.

“Dan hendaklah kamu bertolong-tolong untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu tolong pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan). Dan bertakwalah kepada ALLAH kerana sesungguhnya Allah Maha Berat Azab SiksaanNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahnya).” Al-Maidah : 2

Jadi jelas, ikatan usrah kita ini bukanlah sekadar bulatan setiap minggu atau 2 minggu sekali itu, bukanlah sekadar menyambut hari lahir atau mangadakan jamuan hari raya bersama-sama, tetapi ianya lebih besar maknanya. 

Kita berada dalam ikatan usrah ini untuk saling membantu dalam taqwa. Mencegah dosa dari menghampiri. Kita berusrah ini untuk redha Allah. Untuk sama berpegang tangan menuju syurga.
Nah tidak kecil matlamatnya usrah ini. Mungkin ada antara kita yang alergi dengan istilah usrah, istilah bulatan gembira atau interactive group. Cuma mahu tegur, andai kita rasa kita tidak seronok berada dalam usrah, jangan disalahkan naqib konon tak pandai membawa, jangan disalahkan adik-beradik yang lain konon selalu tidak hadir, jangan disalahkan silibus konon tak sesuai , tapi salahkan hati ini , salahkan nafsu ini yang buta menilai erti usrah.

Tak pernah ada usrah yang boleh selalu menggembirakan seperti dalam bayangan kita. Tak pernah wujud usrah yang tiada langsung perbedaan pendapat sepeti yang kita mahu, Yang ada biasanya, usrah yang tidak berapa mahu sempurnanya. Yang ahli-ahlinya datang kerana mahu menjaga hati naqib, yang naqibnya selalu lewat, yang silibusnya selalu tak terkejar, yang dan yang lain yang penuh dengan ketidaksempurnaan.  YANG MEMERLUKAN KITA MENYEMPURNAKANNYA.

Antara kita adalah naqib atau tidak, harusnya sedar, usrah ini sunnah Rasul. Sunnah yang mulia, yang punya banyak lebihnya. Bila kali terakhir kita menghadiri usrah? Usrah ini bukan sekadar menghidupkan hati dengan ilmu-ilmu baru, bukan sekadar mendengar naqib membentang tajuk, bila habis, pen dan buku nota disimpan dan balik. Tiada yang lebih dan kurangnya selepas itu. Tidak. Tidak sama sekali.

Malah pernah satu susuk mujaddid abad ke 21 , Imam Hassan Al-Banna menyebut "usrah bermula selepas tasbih kifarah dan berakhir dengan surah al-Fatihah" . Mohon hadam benar-benar kata-kata sakti ini,

Kita berusrah bukan untuk suka-suka sahaja, tetapi untuk memastikan kita juga boleh maintain bersuka-suka di syurga sana kelak. Kita berbulatan gembira bukan untuk menambah ilmu sahaja, tetapi menghidupkan hati dengan ilmu, langsung mengguna hati yang hidup itu untuk mengagungkan Allah dan ajarannya. Kita ini berbeda mempunyai usrah kerana kita harus selalu top-up diri, tarbiyah diri supaya tak karam dengan desakan nafsu. Supaya tak gian dengan dunia yang ranum ini. Kita ada adik-beradik lain ayah ibu bukan untuk berukhwah sengaja-sengaja, tapi untuk memastikan ukhwah kita ini menjadi saksi kita bertolong bantu untuk agama Allah. Kita hadir mengadap wajah bersih naqib bukan untuk mengambil ilmu sahaja, tetapi meneladaninya supaya kita juga bisa sehebat dia menggoncang jiwa-jiwa pemuda suatu hari nanti. 

Berusrahlah. Sekerap yang kamu mahu. Segembira yang kamu perlu. Sepuasnya, Biarlah sampai tiada istilah usrah yang terakhir, Biarlah sampai tahap hati-hati kita tetap bersua dengan kemanisan iman dan ukhwah walaupun jasad-jasad ini tidak berkumpul. Kerana, sekali hati ini diikat dengan ikatan usrah, selamanya ia subur di dalam kerinduan dan tangisan doa. 

Jadi, bila lagi mahu usrah?

1 ulasan:

  1. terima kasih atas kata-kata motivasi yang diberikan.Semoga mutiara kata ini menjadi madah pujangga dalam kehidupan kita.

    BalasPadam

kumen2